Photo: Luca Dakskobler/SOPA Images/LightRocket
Κοινοποίηση

Για περισσότερο από μια πενταετία η Σλοβενία φιγουράρει στις πρώτες θέσεις όσον αφορά τον αριθμό παραβιάσεων κατά κεφαλή της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).

Σε περιπτώσεις που οι πολίτες οδήγησαν τη Σλοβενική κυβέρνηση στα διεθνή δικαστήρια για παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι πολίτες δικαιώθηκαν σε ποσοστό που υπερβαίνει το 90%.

Το δικαστικό σύστημα στη χώρα είναι τόσο αργό στην απονομή της δικαιοσύνης ώστε να μην καταφέρνει ούτε εμπορικές υποθέσεις να φέρνει σε τελεσιδικία, σε διάστημα μικρότερο των 4 μηνών.

Αρκετά σοβαρά ζητήματα αναφέρουν και οι εκδότες – δημοσιογράφοι στο θέμα της πολυφωνίας και ελευθερίας του Τύπου (όχι στο επίπεδο της Ουγγαρίας, πάντως).

Οι πολίτες που δήλωναν ότι εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη δεν υπερβαίνουν σε καμία στατιστική έρευνα το 24%.

Οι Σλοβένοι έχουν άλυτα συνοριακά ζητήματα με τους Κροάτες από τη δεκαετία του 90 κιόλας, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία, και αισθάνονται πολιτισμικά πολύ κοντά στους Ούγγρους και τους Πολωνούς, γι’ αυτό και τους στήριξαν ανοιχτά, καταγγέλλοντας τον Νοέμβριο τον μηχανισμό σύνδεσης εκταμίευσης των Ευρωπαϊκών Πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Πέρσι, η Σλοβενία σκόραρε 60 στα 100 στον δείκτη διαφθοράς, και η τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου αναφέρει ότι το 87% των πολιτών της χώρας θεωρούν ότι η διαφθορά είναι πολύ εκτεταμένη στη χώρα.

Το 90% των επιχειρήσεων στη Σλοβενία εκτιμά ότι η οικονομική διαφθορά δυσχεραίνει την ανάπτυξή τους και μόνο το 10% των πολιτών πιστεύει ότι οι τιμωρίες για τις περιπτώσεις διαφθοράς που οδηγούνται στη Δικαιοσύνη τιμωρούνται κατάλληλα.

Οι νέοι ψηφοφόροι στη χώρα είναι οι πιο απογοητευμένοι από την πολιτική αυθαιρεσία. Δύο μεγάλες διαδηλώσεις – εξεγέρσεις είχαν οργανωθεί στη Λιουμπλιάνα το 2012 και το 2013.

Η Ελλάδα έχει ουδέτερη έως αδιάφορη στάση απέναντι στη Σλοβενία, η Κύπρος ωστόσο έχει συνάψει αρκετές εμπορικές συμφωνίες.

Το κυβερνών κόμμα ανήκει ιδεολογικά στην εθνικιστική, λαϊκιστική “Πατριωτική” Δεξιά. Τα δύο μείζονα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι σοσιαλδημοκρατικά, με το ισχυρότερο να κλίνει περισσότερο προς τους Φιλελεύθερους Σοσιαλιστές (έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και την κεντρικά ελεγχόμενη ελεύθερη οικονομία).

Δυσανεξία της Σλοβενικής Κυβέρνησης για το Κράτος Δικαίου

Το ζήτημα με την Ευρωπαίκή Εισαγγελία

  • Η EPPO δημιουργήθηκε με ενισχυμένη συνεργασία και άρχισε να λειτουργεί επίσημα την 1η Ιουνίου 2021. Συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη εκτός από την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και τη Δανία. Το καθήκον του είναι να διερευνήσει εγκλήματα που πλήττουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, τα οποία συνίστανται κυρίως στη διαφθορά και την απάτη που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση της ΕΕ και την απάτη στον ΦΠΑ. Οι υποθέσεις ασκούνται ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων των κρατών μελών.

 

  • Η EPPO αποτελείται από τον Γενικό Εισαγγελέα και ένα σώμα από έναν εισαγγελέα ανά συμμετέχον κράτος μέλος, με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου λαμβάνονται στρατηγικές αποφάσεις. Η καθημερινή εργασία γίνεται από δύο κατ ‘εξουσιοδότηση εισαγγελείς που ανατίθενται από κάθε συμμετέχον κράτος μέλος και οι οποίοι εδρεύουν στο κράτος μέλος τους. Είναι οι δύο κατ ‘εξουσιοδότηση εισαγγελείς που η Σλοβενία ​​απέτυχε τώρα να διορίσει.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, τέλη Μαΐου , αρνήθηκε να αναγνωρίσει τους δύο υποψηφίους της χώρας του για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) – μια οργάνωση που έχει σχεδιαστεί για να αποκαλύπτει και να διώκει την κακή χρήση των κονδυλίων της ΕΕ.

Για εβδομάδες, ο Γιάνσα καθυστερούσε  επισημοποιώντας το ραντεβού των υποψηφίων – πριν απλώς ακυρώσει εντελώς τη διαδικασία. Χωρίς τοπικούς εισαγγελείς στη Σλοβενία, η EPPO θα δυσκολευτεί να διεξάγει έρευνες και να ασκήσει κατηγορίες στη χώρα.

Η κυβέρνηση ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιεύσει άλλη μια νέα πρόσκληση για την κάλυψη των δύο κορυφαίων εισαγγελέων της ΕΕ. Αφού το δικαστήριο ανέτρεψε την απόφασή του να ακυρώσει την αρχική διαδικασία, η τελευταία κίνηση υποδηλώνει ότι η διαδικασία ραντεβού θα μπορούσε να κρατήσει για εβδομάδες αν όχι μήνες.

 

Το ζήτημα Ελευθερίας Τύπου και Απειλών Δημοσιογράφων

Η πολιτική κριτική εξακολουθεί να ποινικοποιείται στη Σλοβενία και γνωστοί πολιτικοί εξακολουθούν να εκθέτουν τα μέσα ενημέρωσης σε εκφοβιστικές αγωγές και συχνά συκοφαντικές λεκτικές επιθέσεις.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επιτίθεται συστηματικά σε Σλοβένους δημοσιογράφους και σχολιάζει σχεδόν κάθε κριτικό άρθρο που δημοσιεύεται στο εξωτερικό σχετικά με την πολιτική κατάσταση στη Σλοβενία υπό την κυβέρνησή του.

Υπάρχει έλλειψη ελευθεροτυπίας, απειλές δημοσιογράφων, έλλειψη διαφάνειας ιδιοκτησίας των ΜΜΕ στην Σλοβενία, νέα νομοσχέδια που σχεδιάζουν μαζικές περικοπές χρηματοδότησης που θα θέσουν σε κίνδυνο την αποστολή δημόσιας υπηρεσίας των μέσων ενημέρωσης προτάθηκαν από την κυβέρνηση σας.

Σύμφωνα με τον Σλοβένο ερευνητή δημοσιογράφο Lenart J. Kučić, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για το πώς τα δημόσια χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση προπαγανδιστικών και πολιτικών δραστηριοτήτων, ειδικά στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου οι δήμαρχοι είναι συνήθως ιδιοκτήτες και συντάκτες των περισσότερων τοπικών μέσων ενημέρωσης και τα χρησιμοποιούν για αυτοπροβολή και για επίθεση στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Το υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης ιδιοκτησίας μέσων ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​αποδυναμώνει τον πλουραλισμό και ενθαρρύνει την αυτολογοκρισία. Επιπλέον, δεν υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης. Παρόλο που μπορείτε να βρείτε τα ονόματα των εταιρειών που κατέχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν είναι εύκολο, για παράδειγμα, να δείτε ποιος κατέχει τις τρεις πολιτικές εβδομαδιαίες εφημερίδες (η μία ανήκει σε ξένους ιδιοκτήτες, η δεύτερη σε Ούγγρους ιδιοκτήτες που φαίνεται να είναι πληρεξούσιοι για το δίκτυο μέσων Fidesz στην Ουγγαρία και το τελευταίο είναι μέρος ενός τεράστιου ομίλου μέσων μαζικής ενημέρωσης με περισσότερα από 50 μέσα ενημέρωσης και δεν είναι σαφές ποιος είναι ο ιδιοκτήτης).

 

Ζητήματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Σύμφωνα με την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Σλοβενία για το 2020, οι αιτούντες άσυλο στερήθηκαν την πρόσβαση σε άσυλο, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες υπέστησαν βίαιες επιστροφές στην Κροατία και απειλείται η ελευθερία του συνέρχεσθε. Οι Ρομά συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες διακρίσεις, υψηλά επίπεδα ανεργίας και κοινωνικό αποκλεισμό.

Πολλοί λένε ότι ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνεζ Γιάνσα ακολουθεί τη «βίβλο» Ορμπάν. Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο των κρατικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων μέσων ενημέρωσης, αυξάνονται επικίνδυνα. Ως εκ τούτου, οι προσδοκίες όσον αφορά τη δέσμευσή του στο Κράτος Δικαίου είναι… εξαιρετικά χαμηλές.


Κοινοποίηση