Απέναντι στην Ευρώπη της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας, οραματιζόμαστε την Ευρώπη των νεανικών μας προσδοκιών, της ισότητας, των δικαιωμάτων, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης.
Αντί της Ευρώπης του φόβου και των κλειστών συνόρων, οραματιζόμαστε την Ευρώπη της ελπίδας, της ανάπτυξης και της δημοκρατίας.
VENCEREMOS
Kostas Arvanitis

 

Ο Κώστας Αρβανίτης είναι, από τον Ιούλιο του 2019, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο («The Left in the European Parliament»).

Είναι μέλος της επιτροπής Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) και αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL).

Είναι επίσης τακτικό μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας (D-RU) και αναπληρωματικό μέλος της Αντιπροσωπείας στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας (D-TR) και της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με το Ιράκ (D-IQ).

Στις πρόσφατες, ευρωκοινοβουλευτικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται:

Η αναφορά για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, στην επιτροπή LIBE, ως shadow rapporteur («on strengthening media freedom: the protection of journalists in Europe, hate speech, disinformation and the role of platforms»).

Ο ρόλος του, ως σκιώδους εισηγητή, για λογαριασμό της GUE/NGL, στο «Resolution of the European Parliament on the impact of COVID-19 measures on Democracy, the Rule of Law and Fundamental Rights» («ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων COVID-19 στη Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα»).

Ως σκιώδης εισηγητής, παρακολουθεί επίσης τη γνωμοδότηση της Επιτροπής «για την Αιρεσιμότητα του Κράτους Δικαίου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.» («Protection of the Union’s budget in case of generalised deficiencies as regards the rule of law in the Member States») – την προστασία, δλδ, του προϋπολογισμού της Ένωσης σε περίπτωση γενικευμένων ελλείψεων σε ζητήματα Κράτους Δικαίου από κράτη – μέλη.

Έχει επίσης αναλάβει την ευθύνη της εισηγητικής γνωμοδότησης (rapporteur), της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) προς την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) για τον φάκελο με τίτλο “A Europe fit for the digital age – Empowering people with a new generation of technologies” (Μια Ευρώπη προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή – Ενδυναμώνοντας τον πολίτη με μια νέα γενιά τεχνολογιών).

 

Ο Κώστας Αρβανίτης γεννήθηκε τον Ιούνιο του ’64 και μεγάλωσε στα Σεπόλια Αττικής.
Οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ μέχρι την διάσπαση του 1991.
Πήρε μέρος στο μαθητικό και σπουδαστικό κίνημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως και στον στρατό, κατά την διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό.

Βρέθηκε, από πολύ νωρίς, στις τάξεις του κινήματος κατά των εξαρτήσεων και ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε την ΠΑΣΕΝ.

Είναι δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός με δραστηριότητα από το 1984 στον ΟΔΗΓΗΤΗ, και μετά στο ΕΘΝΟΣ και το περιοδικό ΕΙΚΟΝΕΣ.
Εργάστηκε, από τις ημέρες του αρχικού σχεδιασμού, για τη δημιουργία του πρώτου διαδημοτικού πρακτορείου ειδήσεων “ΑΚΗΜΜΕ”, ως αρχισυντάκτης. Ακολούθησαν τα ραδιόφωνα Αθήνα 98.4, ΔΙΑΥΛΟΣ 10, Ξένιος Άνω Λιοσίων (διευθυντής ενημέρωσης), 931 Τικ-Τακ στα FM, ΕΛΛΑΔΑ FM (διευθυντής), FLASH 96 (αρχισυντάκτης), ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΑ 1, 105,8 ,ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΕΣΗ (υπεύθυνος ενημέρωσης), ΒΗΜΑ (διευθυντής προγράμματος), ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (αρχισυντάκτης στην εκπομπή ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ – Παρουσίαση πρωινού MEGA), η NET, η EΡT1 και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ. Απολύθηκε από την ΕΡΤ με αφορμή σχόλιο στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για τον βασανισμό αντιφασιστών πολιτών στην ΓΑΔΑ. Η εκπομπή κόπηκε (συμπαρασύροντας τη συνεργάτιδά και συμπαρουσιάστριά του, Μαριλένα Κατσίμη) μετά από απόφαση της κυβέρνησης Σαμαρά. Είχαν προηγηθεί μηνύματα δυσφορίας λόγω της στάσης των δύο δημοσιογράφων στα θέματα ΚΕΡΑΤΕΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ και συγκεκριμένων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έως τον Οκτώβριο του 2016. Εργάστηκε με τους συναδέλφους του για το “άνοιγμα” του Κόκκινου Ραδιοφώνου στην περιφέρεια, μετά από την κεντρική πολιτική απόφαση να φτάσει η φωνή της Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα.Στη συνέχεια ανέλαβε νέα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA (στο ραδιόφωνο 24.7, το 24 radio, την εφημερίδα “Εθνος” και διαδικτυακές σελίδες ενημέρωσης του Ομίλου).

Μέχρι το Μάιο του 2019 παρουσίαζε καθημερινά στην ΕΡΤ1, από τις τέσσερις έως τις έξι το απόγευμα, την εκπομπή «AΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Συνεργάστηκε με εφημερίδες των Αθηνών και περιοδικά.

Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) επί σειρά ετών και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2017. Επίσης συμμετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων από το 1987 παράλληλα με την δημοσιογραφική του πορεία.

Εργάστηκε ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών για το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο στα σωματεία ΑΦΟΒΟΣ, ΑΤΛΑΣ, LONGLIVED, ΚΟΡΩΝΙΔΑ Α.Σ.ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟΣ, Α.Ο. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Α.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και διετέλεσε μέλος του GOTHIA CUP. Το τελευταίο διάστημα ήταν άμισθος Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, υπεύθυνος για τον Τομέα Υποδομών.

Είναι μέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δραστηριοποιείται στην ΟΜ Πεντέλης.