Κοινοποίηση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, μίλησε χθες στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή ΣΥΝ με τη Σύνθια Σάπικα, για την επικαιρότητα, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται για άλλη μια φορά η διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση και τα σοβαρά επεισόδια στα νησιά.

«Το μήνυμα που δίνει η κυβέρνηση με την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά, δεν είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα, προς το εξωτερικό της χώρας, αλλά μάλλον έχει εσωτερική στόχευση. “Νόμος και τάξη και όποιος δεν συμφωνεί του ανοίγουμε το κεφάλι. Κάνουμε απόβαση, ενάντια σε αυτούς που διαμαρτύρονται ή έχουν διαφορετική άποψη”. Πολλή βία, ξύλο, μέχρι και φωτιές στα δάση», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή για την απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Συνεχίζοντας, έκρινε πως «μόνο ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του θα μπορούσε να βρει αντίπαλο στους βραβευμένους για την ανθρωπιά τους ήρωες της Δωδεκανήσου. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως στο προσφυγικό και δεν εννοώ μόνο τις παλινωδίες και τα μπρος-πίσω της πολιτικής τους. Δεν γίνεται να αφήνουμε στην άκρη το ότι έκλεισαν το Υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής και το άνοιξαν ξανά μετά από έξι μήνες, με ένα «Συγγνώμη, λάθος». Έξι μήνες λάθος σημαίνει 22.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στη Μόρια. Χρειάζονται άλλοι έξι μήνες για να υλοποιηθεί το οποιοδήποτε πλάνο. Έναν χρόνο μετά λοιπόν, η κατάσταση θα είναι μη διαχειρίσιμη».

Ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε και για την Ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού-μεταναστευτικού τονίζοντας: «Όταν οι δημοσιογράφοι λέμε ότι “Η Ευρώπη δεν βοηθάει”, ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν είναι κάτι το ενιαίο. Υπάρχει η προοδευτική Ευρώπη που αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αναλογούν και δέχεται πρόσφυγες. Υπάρχουν όμως και οι χώρες του Βίσεγκραντ, που έχουν στυλώσει τα πόδια και δεν δέχονται πρόσφυγες. Χτίζουν την Ευρώπη -Φρούριο και αγνοούν τις εκκλήσεις να αναλάβουν κομμάτι του βάρους. Αυτή είναι η σκληρή δεξιά του Βίσεγκραντ. Όταν λοιπόν, στο εσωτερικό της χώρας μας η κυβερνώσα δεξιά έχει την ίδια πολιτική με τα πλέον αντιδραστικά στοιχεία της ΕΕ και μιλά για κλειστά σύνορα και κλειστές δομές, από που ακριβώς περιμένει η κυβέρνηση και ο κος Χρυσοχοΐδης να εισακουστούν οι εκκλήσεις»;

«Μέσα σε 6 μήνες, οι 5.000 πρόσφυγες στη Μόρια έγιναν 22.000 χιλιάδες» επεσήμανε ο ευρωβουλευτή και, στην ερώτηση αν ευθύνεται η Νέα Δημοκρατία για τη συμφόρηση στο ΚΥΤ, απάντησε: «Ε ποιος φταίει για αυτό; Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ; Φταίνε οι κάτοικοι; Φταίει το κακό μας το γινάτι; Όχι. Φταίει ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του, που αποδιοργάνωσε πλήρως τους μηχανισμούς, καταργώντας το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Έχουν αλλάξει ήδη 7 συντονιστές, από στιγμή σε στιγμή αναμένουμε τον 8ο».

Ο Κώστας Αρβανίτης δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την απαράδεκτη σύνδεση των δομών με τον κίνδυνο του κορωνοϊού. «Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκαναν ήταν να σταματήσουν την απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες και χθες ο κ. Πέτσας επιχείρησε να συνδέσει την κατάσταση στις δομές με τον κίνδυνο από τον κορωνοϊό. Ε λοιπόν ο κορωνοϊός δεν ήρθε με βάρκες, ήρθε με το αεροπλάνο από την Ιταλία. Αλλά ας μην μένουμε εκεί· υπάρχουν κι άλλες γρίπες, που απειλούν ανθρώπους που, για μεγάλο διάστημα και με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έμειναν απροστάτευτοι».

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε: «Εμείς προτείνουμε την άμεση απόσυρση των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά, για να αποφορτιστεί το κλίμα και να πέσουν οι τόνοι. Είμαστε κάθετα ενάντια στα κλειστά κέντρα. Πρέπει να επανεξετάσει η ΝΔ το πρόγραμμά της, γιατί σε σημεία δεν συνάδει με το ευρωπαϊκό δίκαιο: Για να έχω έναν άνθρωπο έγκλειστο σε μία δομή, πρέπει να έχει διαπράξει κάποιο αδίκημα και να έχει δικαστεί και καταδικαστεί».

Κλείνοντας το κεφάλαιο «προσφυγικό», ο ευρωβουλευτής στάθηκε σε ένα ακόμη πρόβλημα του σχεδιασμού της κυβέρνησης: «Ένα τελευταίο σημείο, στο οποίο πρέπει να σταθούμε. Ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός για τα κέντρα αυτά; Τα ποσά που έχουν γνωστοποιήσει δεν φτάνουν ούτε για μία μικρή, ευέλικτη δομή. Πώς θα κατασκευαστούν ακριβώς οι τεράστιες κλειστές δομές των 5000 ανθρώπων; Ελπίζω το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη να μην ήταν τελικά αυτό ακριβώς: να μην υπάρχει σχέδιο, να προκληθεί χάος».

Για τον κορωνοϊό και την αντιμετώπισή του, υπογράμμισε την ανάγκη για ψυχραιμία: «Τα δείγματα που μας έχει δώσει ως τώρα η κυβέρνηση και ο κ. Κικίλιας ως Υπουργός Υγείας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αλλά πιστεύω πως υπάρχει σίγουρα η τεχνογνωσία και το ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπιστεί. Πρόκειται για μία κακή περίοδο. Μην τρομοκρατούμε όμως τον κόσμο, θα περάσει. Στην Ευρώπη είμαστε, θα τα καταφέρουμε».

To video:


Κοινοποίηση