Κοινοποίηση

Στον τηλεοπτικό σταθμό TRT και την ενημερωτική εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» με τον Σωτήρη Πολύζο φιλοξενήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής σχολίασε, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και την επόμενη ημέρα στα εργασιακά.

 

Ερωτηθείς για την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει στείρα κριτική.

«Ασκούμε υπεύθυνη κριτική αλλά καταθέτουμε και προτάσεις για το πώς θα κερδίσει η χώρα τη μάχη. Χρειάζεται συζήτηση για το πώς διαχειρίζονται οι υπόλοιπες χώρες την κρίση, για το τί θα φέρει η επόμενη μέρα για τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, την εύρεση εργασίας. Καλούμε την κυβέρνηση να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα, ώστε να βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο βαλλόμενοι από την κρίση».

 

Αναφερόμενος στην ερώτηση 63 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε:

«Ζητάμε δημοσιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων ώστε να φανεί ότι η πρότασή μας είναι βιώσιμη. Γιατί επί της αρχής είναι καλή η πρόταση για τα 800 ευρώ -που δεν είναι 800 αλλά 530- αλλά δεν καλύπτει το σύνολο των πολιτών. Τί θα γίνει με τους εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού; Με τους εποχιακούς εργαζόμενους; Αυτοί οι άνθρωποι πώς θα επιβιώσουν; Δε μιλάμε για “το αρνί του Πάσχα”· μιλάμε για την επιβίωσή τους. Θέλουμε λοιπόν να δημοσιοποιηθούν τα διαθέσιμα ώστε να δούμε τις δυνατότητες για οριζοντιοποίηση των μέτρων στήριξης, ώστε να αντέξει ο πληθυσμός».

 

Για τις εργασιακές σχέσεις την επόμενη ημέρα ο ευρωβουλευτής τόνισε πως δεν πρέπει να γίνει η κρίση ευκαιρία για να δημιουργηθούν νέες συνθήκες στον χώρο της εργασίας, ενώ στην ερώτηση του Σ. Πολύζου όσον αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση αντί να εντείνει τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα χαλαρώνει, σχολίασε πως ήδη από τον Ιούλιο έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

«Το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση ήταν  από τον κ. Βρούτση, για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αυτό έδωσε χώρο στην επισφαλή εργασία, και έγιναν πολλές απολύσεις με αυτή τη λογική».

 

Μάλιστα, μίλησε και για μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ Δεξιάς και Αριστεράς:

«Η Δεξιά πιστεύει πως μέσα από την επιχειρηματικότητα “θα φάει και ο εργαζόμενος ένα καρβέλι ψωμί”. Εμείς πιστεύουμε πως ο κόσμος της εργασίας είναι που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να επιβιώσουν».

 

Για την κριτική ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει την κρίση, ο ευρωβουλευτής ήταν σαφής:

«Εμείς θέλουμε η κυβέρνηση να πετύχει, για να ζήσουν οι άνθρωποι. Η δική μας πολιτική αισθητική είναι πολύ διαφορετική από αυτή που κάποιοι εύχονται να είχαμε. Δεν κεφαλαιοποιείται ο πόνος και το δράμα. Να σας θυμίσω όμως ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν η ΝΔ κεφαλαιοποίησε με επιτυχία μεγάλες δοκιμασίες του έθνους· από την προσφυγική κρίση του ’16, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να διαχειριστεί 1,8 εκ. πρόσφυγες, μέχρι τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου τότε μας βάφτισαν προδότες και σήμερα η κυβέρνηση χαιρετίζει – πολύ σωστά- τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Εμείς δε θα μπούμε σε παρόμοια λογική».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Κοινοποίηση