Κοινοποίηση

Εισήγηση του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) για τις νέες νόμιμες μεταναστευτικές οδούς για λόγους εργασίας.

 

Την κατάθεση τροπολογίας για την Δημιουργία Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Εργασίας, που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή της ΕΕ, αλλά και την αναθεώρηση της οδηγίας για την μπλε κάρτα, προανήγγειλε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Κώστας Αρβανίτης.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, μιλώντας στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL), τοποθετήθηκε ως σκιώδης εισηγητής εκ μέρους  της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL στο σχέδιο γνωμοδότησης σχετικά με νέες οδούς στον τομέα της μετανάστευσης για λόγους εργασίας.

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στις αντικειμενικές συνθήκες που καθιστούν τη νόμιμη μετανάστευση αναγκαία στην Ευρώπη και υπογράμμισε την προτεραιότητα της καταπολέμησης των διακινητών και των δικτύων τους.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι εισηγήσεις Σοσιαλιστών και Πρασίνων.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κώστα Αρβανίτη:

 

 

“Είναι αναντίρρητη πραγματικότητα πως η  Ευρώπη σήμερα έχει ανάγκη τη μετανάστευση λόγω της δημογραφικού προβλήματος της αλλά και άλλων παραγόντων. Παράλληλα, στην Ευρώπη καταφεύγουν υπήκοοι τρίτων χωρών, στην πλειοψηφία τους προερχόμενοι από χώρες πολιτικά ασταθείς.

Η ίδια η συνθήκη της Λισαβώνας προσφέρει τις νομικές αλλά και τις θεσμικές προϋποθέσεις για τη μετανάστευση στην ΕΕ η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Ευρώπης τις τελευταίες δεκαετίες. Πάνω σε αυτή την παραδοχή και αναγνώριση, είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο για τη νόμιμη μετανάστευση,  όχι μόνο για λόγους εργασίας, οικογενειακής επανένωσης, σπουδών, έρευνας και γενικότερα κατάρτισης.

Πάγια θέση της πολιτικής μου ομάδας, της Αριστεράς, είναι η δημιουργία ανοιχτών δρόμων, υπό προϋποθέσεις,  νόμιμης μετανάστευσης, με πρώτη προτεραιότητα την προστασία του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και παράλληλα την αποτελεσματική καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπινων ψυχών. Διεκδικούμε, ως πολιτική ομάδα, διεθνή προστασία και κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο, παραδοχή του αντικτύπου της μετανάστευσης και της κινητικότητας στην ανάπτυξη.

Ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μεταναστών -και προέρχομαι από την Ελλάδα, χώρα μεταναστών- συνιστά οριζόντιο θέμα, στην προσέγγιση μας, στο ζήτημα. Και δεν πρέπει ο σεβασμός αυτός να περιορίζεται στους κανόνες εισόδου και παραμονής στη χώρα υποδοχής για εργασία, αλλά να επεκτείνεται και να καλύπτει τη συνολική ένταξη των ανθρώπων αυτών καθώς δυστυχώς το προφίλ του μετανάστη εξακολουθεί να αποτελεί πηγή διακρίσεων στους χώρους εργασίας.

Για τους παραπάνω λόγους θα προτείνω με τροπολογία μου την αναθεώρηση της οδηγίας για την μπλε κάρτα, καθώς επίσης και την υλοποίηση της πρόθεσης της επιτροπής για δημιουργία  Ανεξάρτητης Αρχής για την Επιθεώρηση Εργασίας.”


Κοινοποίηση