Κοινοποίηση

«Κανένας δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρόγραμμα και σχέδιο για να διαχειριστεί το προσφυγικό» δήλωσε μεταξύ άλλων στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4 και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, με αφορμή την διήμερη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη και στις προσφυγικές δομές της ευρύτερης περιοχής.

Κληθείς να σχολιάσει την τραγική είδηση της αυτοκτονίας δύο προσφύγων που φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο των Μουριών του Κιλκίς, ο κ. Αρβανίτης σημείωσε πως «το πρόβλημα που υπάρχει με τα ψυχολογικά προβλήματα των προσφύγων είναι πολύ σοβαρό και δεν περιορίζεται μόνο στην περιοχή του Κιλκίς».

«Σύμφωνα με τους διεθνείς ερευνητές έχουμε παρόμοια προβλήματα, ιδιαίτερα σοβαρά, και στη Μόρια και σε άλλες δομές. Ο συνωστισμός των ανθρώπων και η έλλειψη φροντίδας σε ότι αφορά την ψυχολογική υποστήριξη τους, και ιδιαίτερα – θα έλεγα εγώ – στις νεαρές ηλικίες και τα παιδιά, είναι πάρα πολύ σοβαρή».

Σχολιάζοντας τις κινήσεις της κυβέρνησης για το προσφυγικό, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι «στο πόδι», σημειώνοντας πως «το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλάζει τελείως και το μοντέλο και την φιλοσοφία της προσφυγικής και μεταναστευτικής πολιτικής, σε μια λογική κλειστών δομών που δεν έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Υπάρχει έλλειψη συντονισμού των δομών καθώς όλες οι υπηρεσίες έχουν έρθει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λες και το προσφυγικό/ μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ασφάλειας. Αυτό συμπίπτει με την γενικότερη πολιτική της δεξιάς και στην Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανίτης και πρόσθεσε πως «οι μόνοι που σιγοντάρισαν στο ευρωκοινοβούλιο τους κ.κ Σχοινά και Χρυσοχοΐδη είναι η άκρα δεξιά. Είναι δηλαδή μια εμμονική πολιτική ατζέντα η οποία είναι σε τοίχο, δεν έχει καμία προοπτική».

Αναφορικά με τον μη διαχειρίσιμο, πλέον, συνωστισμό στις δομές, δήλωσε πως «η κατάσταση που παρέλαβε η ΝΔ από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν βατή. Στην Μόρια υπήρχαν 5.000 άνθρωποι στις δομές που μπορούν να «σηκώσουν» 3.500 και μέσα σε τρεις μήνες γίνονται 16.000-17.000. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν είχαν κανένα σχέδιο».

«Δεν υπάρχει σαφήνεια στο τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Οι κλειστού τύπου δομές που λένε δεν δημιουργούν λύση ούτε για τον ντόπιο πληθυσμό και σε καμία περίπτωση για τους πρόσφυγες. Η διακοπή προγραμμάτων για την υγεία και την εκπαίδευση των προσφύγων δημιουργεί μέγιστα προβλήματα που θα τα βρούμε σύντομα μπροστά μας. Κανένας δεν πείθεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει πρόγραμμα και σχέδιο για να διαχειριστεί το προσφυγικό» τόνισε χαρακτηριστικά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Το ηχητικό:

*Πηγή: stokokkino.gr


Κοινοποίηση