Κοινοποίηση

Συνέντευξή μου στον Κώστα Παπαγιάννη, στο Κυριακάτικο φύλλο της Αυγής (30/4/23)

 

Στο Ευρωκοινοβούλιο παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες η έκθεση της ερευνητικής αποστολής της Επιτροπής LIBE στην Ελλάδα. Ποια είναι η σημασία της έκθεσης αυτής και τι σηματοδοτεί για τη θέση της Ελλάδας εντός της Ε.Ε.;

Και μόνο η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με τη σύνταξη και την παρουσίαση της έκθεσης, συνιστά μια δεινή πολιτική ήττα για τον κύριο Μητσοτάκη και τους πολιτικούς φίλους του στο ΕΛΚ. Οι προσπάθειες ματαίωσης ή παρεμπόδισης της αποστολής όχι μόνο απέτυχαν, αλλά γύρισαν μπούμερανγκ σε βάρος της χώρας μας.

Η ταύτιση του κύριου Μητσοτάκη με την αντίληψη και πολιτικές κυβερνήσεων του Βίσεγκραντ είχε φανεί από την αρχή της διακυβέρνησής του. Σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, η συστηματική κακοποίηση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας ενοχλεί ακόμη και αυτή τη συντηρητική γραφειοκρατία των Βρυξελλών αλλά και ένα ευρύτατο φάσμα δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση υποβάθμισης και περιφρόνησης θεμελιωδών αξιών της Ε.Ε. δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο τη διεθνή θέση της χώρας, το «γόητρο» της Ελλάδας απέναντι στους εταίρους της. Η επίσημη καταγραφή των ζητημάτων αυτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανοίγει τον δρόμο για ψηφίσματα σε βάρος της χώρας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε περικοπές ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Ελλάδα.

Οι πολιτικές Μητσοτάκη δεν απειλούν μόνο το κύρος της Ελλάδας, αλλά και την τσέπη των πολιτών της.

 

Τι άλλο πρέπει να περιμένουμε από την Εξεταστική Επιτροπή PEGA για τις υποκλοπές; Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με τη στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα; Πώς είδατε τις αποκαλύψεις για παράνομη εξαγωγή του Predator, και μάλιστα στο σπαρασσόμενο από εμφύλιο Σουδάν;

Ακόμη κι αν δεν είχαμε να περιμένουμε το πόρισμα της PEGA, η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της χρήσης κατασκοπευτικών λογισμικών σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχει ήδη συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών πολύ περισσότερο απ’ ό,τι οι αντίστοιχες θεσμικές κινήσεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο, που υπονομεύτηκαν ανοιχτά από μια απροκάλυπτη κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης.

Θυμίζω την εμπλοκή της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, εξέλιξη που οφείλεται σε παρέμβαση μέλους της PEGA. Όσο για το Σουδάν, η κυβέρνηση οφείλει απαντήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πάντα κρατά υπεύθυνη στάση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, πολύ περισσότερο όταν διακυβεύονται ζωές Ελλήνων. Άλλοι επιλέγουν να σηκώνουν «σημαίες ευκαιρίας» και να κάνουν μικροπολιτική πάνω σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως έκαναν με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ήδη απευθύνει σχετική ερώτηση στην Κομισιόν, που έχει ζητήσει διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα ήδη από τον Φεβρουάριο. Ελπίζω οι τυχοδιωκτισμοί Μητσοτάκη να μην κοστίσουν στη χώρα μας και στον τομέα αυτό.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα και για το επαρκές ελάχιστο εισόδημα. Δεδομένης και της Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, πώς αναμένεται να επηρεάσουν την ελληνική οικονομία αυτά τα εργαλεία;

Ο κύριος Μητσοτάκης, πιστός μέχρι τέλους στις σκληρά ταξικές πολιτικές επιλογές του, είχε τη δυνατότητα να ενσωματώσει στη νομοθεσία της χώρας μας την Οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε., αλλά δεν το έκανε. Επέλεξε να κρυφτεί πίσω από τη διετή προθεσμία που έχουν τα κράτη- μέλη και προτίμησε να μοιράσει ένα προεκλογικό φιλοδώρημα αντί να νομοθετήσει έναν μηχανισμό που θα συνδέει τον κατώτατο μισθό με το βιοτικό επίπεδο και το όριο της φτώχειας. Εναν μηχανισμό που θα έβγαζε περισσότερους εργαζόμενους από τη φτώχεια, θα τόνωνε το εισόδημα, την κατανάλωση και γενικότερα την οικονομία. Παραμένει προσκολλημένος σε αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές, που ακόμη και στη συντηρητική Ε.Ε. θεωρούνται ξεπερασμένες.

Το ψήφισμα για το ελάχιστο εισόδημα, που πέρασε παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της ευρωπαϊκής Δεξιάς, προτρέπει την Κομισιόν να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικής Οδηγίας. Ακόμη κι αν δεν έχει άμεση νομοθετική ισχύ, συνιστά μια σημαντική νίκη για τις προοδευτικές δυνάμεις, ένα μεγάλο συμβολικό βήμα στην Ε.Ε. για ένα πραγματικό δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που να εγγυάται ένα ελάχιστο βιοτικό επίπεδο ώστε κανείς να μην μείνει πίσω.

 

Ποιες είναι οι εξελίξεις για την υπόθεση Γεωργούλη από τη μεριά του Ευρωκοινοβουλίου; Έχετε ενημέρωση για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για παράδοση της έδρας του στο κόμμα; Κατά τη γνώμη σας, ποια περαιτέρω μέτρα πρέπει να ληφθούν για την προστασία των θυμάτων της έμφυλης βίας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Ελλάδα;

Ορίστηκε εισηγητής για την υπόθεσή του στην αρμόδια Επιτροπή JURI, αλλά δεν είναι σαφές ακόμη πότε θα συνεδριάσει για το θέμα. Φαίνεται πως υπάρχει η διάθεση η διαδικασία να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς. Όσο για το θέμα της παραίτησης, είναι στα χέρια του ίδιου του ευρωβουλευτή να πάρει μια επιβεβλημένη απόφαση, που όμως θα απελευθερώσει και τον ίδιο για να δώσει ισότιμα τη μάχη που έχει μπροστά του. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά της βελγικής Δικαιοσύνης. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχώς δυναμώνουμε το νομοθετικό οπλοστάσιο κατά της έμφυλης βίας. Την Τρίτη που μας πέρασε οι Επιτροπές FEMM και LIBE ψηφίσαμε την κύρωση από την Ε.Ε. της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Επόμενος σταθμός για το ιστορικό αυτό βήμα, η Ολομέλεια του Μαΐου. Το μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο θα γίνει ακόμη πιο καθαρό: καμία ανοχή στην έμφυλη και σε κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας!


Κοινοποίηση