kostas-arvanitis-blog-stokokkino300321

Για την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημικής κρίσης από την κυβέρνηση, την ανάγκη άμεσης στήριξης του ΕΣΥ έστω και στο… και πέντε, το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου σε Ελλάδα και ΕΕ αλλά και το προσφυγικό, μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης στο Κόκκινο και τον Κώστα Σαββόπουλο.

Ο ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία/The Left σχολίασε πως η κυβέρνηση βλέπει οτι ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει και προσπαθεί εσπευσμένα να τακτοποιήσει τους χορηγούς. Στηλίτευσε, ακόμη, την διαρκή απαξίωση των προτάσεων της αντιπολίτευσης και την επιμονή της κυβέρνησης σε αποτυχημένες πρακτικές, ενώ έθιξε και το πολύ σοβαρό ζήτημα της ολιγωρίας για τα ειδικά σχολεία:

«Το πρώτο θέμα για μένα, για όλους είναι τα σπίτια που κλείνουν καθημερινά από την πανδημία. Την ίδια ώρα δίνουν μια παραπλανητική εικόνα οτι ανοίγουμε και κάνουν μόνο επικοινωνια. Το ΕΣΥ έχει ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τα όριά του, τη στιγμή που η ΝΔ θεωρούσε πεταμένα λεφτά κάθε πρόταση που έκανε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Δεν είναι η μόνη κυβέρνηση με αυτόν το σχεδιασμό, αλλά επιπλέον είναι και άχρηστη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε την πρόταση Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων κι αυτοί επιμένουν στην αποτυχία. Είμαστε ένα χρόνο στo lockdown και από την αρχή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έβαζε το θέμα της συνταγογράφησης των τεστ, που είναι και σήμερα επίκαιρο. Δεν μπορείς να ανοιγοκλείνεις τα σχολεία χωρίς να έχεις απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να παρέχεις μοριακά τεστ. Και κάτι άλλο που δεν είναι μες στην ατζέντα. Το να είσαι ανάπηρος στην Ελλάδα είναι έξω από την “εικόνα”. Τα ειδικά σχολεία ήταν πεταμένα στη μοίρα τους, και έπρεπε να χαθούν άνθρωποι για να τεθεί το ζήτημα εμβολιασμού του εκπαιδευτικού προσωπικού και των παιδιών. Και δεν έχει αναδειχθεί το θέμα».

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε στο ζήτημα της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «Η ιστορία με τη Δημοσιογραφία και την Ενημέρωση έχει φτάσει στιο απροχώρητο»:
«Είμαστε στην 65η θέση, τρίτη από το τέλος στην Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη. Είναι η αντίληψη των «χορηγών» και των «νόμιμων ιδιοκτητών» της χώρας να αλλοιώνουν την εικόνα, να εξαφανίζουν ειδήσεις, με ενιαία ατζέντα, λειτουργώντας ως «ενιαίος αρχισυντάκτης»! Ακόμη και οι τίτλοι, ακόμη και ο τονισμός στις ειδήσεις είναι ίδιος πολλές φορές, δεν έχουν καν ανταγωνισμό μεταξύ τους όπως είχαν κάποτε παλιά. Αλλά δεν τους αφορά, τους νοιάζει να μην βγει ξανά κάποια κυβέρνηση που θα τους ενοχλήσει»
Σημείωσε στη συνέχεια πως οι παρεμβάσεις στον Τύπο δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αναφερόμενος στο πρόσφατο επικοινωνιακό σόου του Σλοβενού Πρωθυπουργού στην υποεπιτροπή Κράτους Δικαίου του ΕΚ, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τον διάλογο για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου και τις παρεμβάσεις στην ελευθερία του τύπου στη χώρα του με διάφορες μεθοδεύσεις:
«Προχτές ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησε από μια συνεδρίαση στο ΕΚ επειδή απαιτούσε τελευταία στιγμή να προβληθεί ένα βίντεο και φυσικά δεν μπορούσε να γίνει έτσι, χωρίς να του αρνηθεί η Πρόεδρος να διανεμηθεί. Δεν απάντησε στις ερωτήσεις που θέλαμε να θέσουμε σε θέματα που αφορούν στην ελευθεροτυπία, τη μονοπωλιακή διαχείριση του Τύπου, πρωθυπουργικές παρεμβάσεις στα media – εδώ βέβαια ο Μητσοτάκης έχει την ΕΡΤ στο γραφείο του – και ωμές παρεμβάσεις στο θέμα της δικαιοσύνης. Και πληροφοριακά, η Σλοβενία βρίσκεται στην 35η θέση σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη, και η Ελλάδα στην 65η! Αυτό, για να καταλάβετε το δράμα του Ελληνικού λαού και της Ελληνίδας & του Έλληνα δημοσιογράφου».
Για την ενιαία ατζέντα της Δεξιάς στην ΕΕ, με κοινό παρονομαστή την καταπάτηση του Κράτους Δικαίου και την επιλεκτική στάση της Ευρώπης:
«Είναι μια ενιαία ατζέντα αυτή της δεξιάς. Εκεί που μπορεί, βγάζει το φιλελεύθερο προσωπείο της, εκεί που ζορίζεται βγάζει ό,τι πιο ακραίο, συντηρητικό, ακροδεξιό και αντιδημοκρατικό μπορεί να χρησιμοποιήσει. Υπάρχουν θέματα με το Κράτος Δικαίου σε πολλές χώρες της ΕΕ, χρειάζεται επαγρύπνηση δημοκρατική των πολιτών και όλων μας. Η ΕΕ δε μπορεί εκεί που την παίρνει να το παίζει προοδευτική και αυστηρή πχ με την Πολωνία ενώ έχουμε θέματα όπως στη Μάλτα, την Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ όπου έχουμε σοβαρές παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου – θυμίζω το νομοσχέδιο του Μακρόν για τη φωτογράφηση των διαδηλωτών»
Για την επίσκεψη Γιόχανσον-Μηταράκη στα νησιά του Β. Αιγαίου:
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει φυλακή και εγκλωβισμένη χώρα. Ισότιμη μεταγκατάσταση σε όλη την ΕΕ, όχι δημιουργία μεγάλων κέντρων-φυλακών στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση «γκρίζες ζώνες» για τα εθνικά μας συμφέροντα μέσα στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Αυτό είναι το μήνυμα στην κυρία Ylva Johansson που επισκέπτεται με τον κύριο Μηταράκη τα νησιά μας, όπως σημειώνει και η ανακοίνωση των οργανώσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ στα τρία νησιά, αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που θέτουμε κι εμείς εδώ στο ΕΚ σε Γιόχανσον και Σχοινά»