Κοινοποίηση

Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για το νέο μηχανισμό κατανομής προσφύγων, το οποίο εγκαταλείπει την ιδέα για υποχρεωτική ποσόστωση των προσφύγων στα κράτη-μέλη, υποχωρώντας στις πιέσεις των ξενοφοβικών δυνάμεων της Ευρώπης. Το Σχέδιο που παρουσίασε επιτρέπει στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να επιλέξουν αν θα δεχθούν πρόσφυγες ή αν θα αναλάβουν την ευθύνη για επιστροφές στις χώρες καταγωγής τους, όσων απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασύλου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης σχολιάζοντας στο Κόκκινο  την χθεσινή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως «η χώρα μετατρέπεται σε αποθήκη προσφύγων, δεν μιλάνε καθόλου για μετεγκατάσταση. Δεν υπάρχει η λέξη ένταξη για τους ανθρώπους, υπάρχει μια λογική για το ακροδεξιό κοινό, η λέξη της αποτροπής».

Σε σχέση με την νέα προσφυγική δομή στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο  σημείωσε πως η κατάσταση είναι τραγική. «Όταν πήγαμε μας είπαν ότι είναι 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η κυβέρνηση θέλει να παίζει και με τα νούμερα σε μια λογική να φοβίσει τη κοινή γνώμη. Τελικά οι πρόσφυγες δεν είναι ούτε 13.000, αλλά 8.500-9.000. Η νέα δομή θυμίζει στρατόπεδο σε εμπόλεμη ζώνη. Το χώμα είναι σαθρό , στην πρώτη νεροποντή θα γίνει λάσπη και θα πνίξει τους ανθρώπους, ενώ υπάρχει έλλειψη πόσιμου νερού», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 


Κοινοποίηση