Κοινοποίηση

Βασικά σημεία από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή μου στο eldiario.es και τον Andreas Gil, στις 6 Ιουλίου.

▶️Για τον ρόλο της Αριστεράς στην κοινωνία: Μια αριστερά που ασκεί μόνο κριτική, χωρίς να έχει τη δύναμη να πράξει, μένει έξω από τις εξελίξεις περιμένοντας τις συνθήκες να ωριμάσουν. Οι συνθήκες όμως δεν ωριμάζουν μόνες τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δράσει και να επέμβει σε αυτές τις συνθήκες. Αυτή ήταν και η περίοδος στην οποία έγινα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

▶️Για το δημοψήφισμα του ’15: Στο δημοψήφισμα του2015, οι άνθρωποι, ψηφίζοντας όχι, είπαν όχι σε πολλά και διαφορετικά πράγματα ο καθένας. Όμως το «όχι» στις εκλογές δεν ήταν «ναι» σε μια σοσιαλιστική Ελλάδα. Ήταν «όχι» στο προηγούμενο σύστημα, σε εκείνους που κατέστρεψαν τη χώρα, στην πρόταση Γιούνκερ, στους πολιτικούς που ελέγχονται από τα ιδιωτικά μέσα. Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίχθηκε από την εκλογική του νίκη τον Σεπτέμβρη του 15. Βρισκόμασταν στο χείλος της πολιτικής και οικονομικής καταστροφής, αλλά η χώρα άλλαξε.

▶️Για τις συμμαχίες της Αριστεράς: Η Αριστερά πάντοτε βάδιζε με συμμαχίες. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ξέρω εγώ, παλαιότερα ως ΕΚΜ, νωρίτερα ως Συνασπισμός, πιο πίσω ως ΕΔΑ, φτάνοντας μέχρι το ΕΑΜ και ακόμα νωρίτερα, με τους αντάρτες, που δεν ήταν μόνο ΚΚΕ. Τώρα πια, μπροστάρης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

▶️Για τα ιδεολογικά προβλήματα: Το πρόβλημα με την Αριστερά στην Ευρώπη είναι ότι όλοι πιστεύουν πως κατέχουν την απόλυτη αλήθεια για την αλλαγή, για την επανάσταση και τον σοσιαλισμό. Αυτό είναι εγωιστικό, είναι ενάντιο στην μαρξιστική θεώρηση. […] Είτε κερδίσουμε, είτε χάσουμε στις εκλογές πρέπει να πάμε σε συνέδριο, πρέπει να κοιτάξουμε στο μέλλον. Και από το σχέδιο μας δεν μπορεί να λείπει η λέξη «σοσιαλισμός». Οι σύμμαχοί μας θα σπεύσουν να έρθουν μαζί μας και θα προχωρήσουμε με νέους σχηματισμούς. Αυτή είναι η διαλεκτική.

▶️Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών: Είχαμε ένα κακό αποτέλεσμα, παράλληλα όμως αξιοπρόσεκτο, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς στην Ευρώπη. Το 25% αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο, συνειδητοποιημένο κομμάτι του πληθυσμού. Δεν μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για ήττα. Αυτή είναι εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι λάθος να λέμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε στη σοσιαλδημοκρατία, παραμένει όμως ανοιχτός σε όλον τον κόσμο.

▶️Για το ΚΙΝΑΛ: Το ΚΙΝΑΛ είναι η ουρά της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν τον ίδιο χορηγό. Θα γεννηθεί ένα καινούργιο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, που μπορεί να συμμαχήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως οι Πράσινοι. Θα υπάρξουν αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό, με την απλή αναλογική, αλλά θα υπάρχουν δύο κύριοι πόλοι: η δεξιά του Μητσοτάκη και η Αριστερά του Τσίπρα.

▶️Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ: Η ελπίδα δεν έχει πεθάνει. Μπορεί κανείς να το δει στις λαϊκές γειτονιές, όπου, για παράδειγμα, δε βλέπεις πια ανθρώπους να τρώνε απ τα σκουπίδια. Δημιουργήθηκαν δομές για τους αστέγους, 2.500.000 εκατομμύρια ανασφάλιστοι έχουν πλέον πρόσβαση στην Υγεία. Άνεργοι μπορούν να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ δωρεάν, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας, θεσπίστηκαν κανόνες στην αγορά εργασίας, επανήλθαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, ενώ αυξήθηκε και ο κατώτατος. Ο ΣΥΡΙΖΑ στ’ αλήθεια κλήθηκε να κάνει πολιτική σε συνθήκες απόλυτης καταστροφής. Το σλόγκαν των εκλογών του ‘15 ήταν ακριβώς αυτό: «Ας σταματήσουμε την καταστροφή». Αυτό έγινε, δεν φέραμε τον σοσιαλισμό, ούτε είχαμε και εντολή να τον φέρουμε. Η εντολή ήταν να σταματήσουμε την καταστροφή, και τώρα έχουμε πλεόνασμα στα δημόσια ταμεία του Κράτους, ενώ ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία χρωστούν 500 εκατομμύρια ευρώ στον ελληνικό λαό και τις τράπεζες.

▶️Αν το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου δεν είναι καλό, θα είναι και δική μας ευθύνη, των μελών του κόμματος, διότι δεν βοηθήσαμε αρκετά. Ο κόσμος ακόμη δεν γνωρίζει πόσα έχει καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτό δεν είναι δουλειά μόνο του Τσίπρα, γι’αυτό υπάρχει το κόμμα. Ο Τσίπρας είναι χαρισματικός, αλλά σε αυτό το κομμάτι, τον αφήσαμε λίγο μόνο του.

▶️Για το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας: Υπάρχει ιδεολογικό πρόβλημα: Δεν καταφέραμε να πείσουμε, γιατί δεν απευθυνθήκαμε στους μικροαστούς, αυτούς που εν τέλει καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα, και που ξεχνούν ποιοι τους έφεραν στην καταστροφή, και τώρα υπόσχονται «χαμηλή φορολογία». Και στο τέλος είδαμε πως η ΝΔ αναβάλλει αυτές τις υποσχέσεις. «Σε δύο χρόνια και βλέπουμε». Συνολικά, η πολιτική του μαύρου μετώπου είναι fake news.

▶️Σε μια ραδιοφωνική μου εκπομπή λίγο μετά τις εκλογές του 15 είπα ότι τώρα κέρδισαν οι “Ινδιάνοι”. Ο Τσίπρας μπορεί να είναι ο Καριμπού αλλά εμείς πρέπει να φανούμε πιο έξυπνοι από τους Ινδιάνους, οργανωτικά και κομματικά. Γιατί οι Ινδιάνοι μπορεί να κέρδιζαν μάχες, αλλά έχασαν τον πόλεμο.
Πρέπει να αλλάξουμε το τέλος της ταινίας.

▶️Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε αυτό που έπρεπε ως Αριστερά, είτε τον καταδικάσουν είτε τον επαινέσουν γι’ αυτό: Έκανε ανακατανομή του πλούτου, που είναι βασικό στοιχείο αριστερής πολιτικής. Δεν είναι μόνο τα δικαιώματα κάθε ομάδας. Την Αριστερά, ως αρχή, την προσδιορίζει η αναδιανομή του πλούτου και η αξία και η ισχύς της εργασίας. Και μετά κι όλα τα υπόλοιπα. Αυτό μας διαχωρίζει από τα υπόλοιπα κόμματα.

▶️Για τον Αλέξη Τσίπρα: Ο ηγέτης πρέπει να ακούει. Και ο Τσίπρας είναι ηγέτης, ένας μεγάλος ηγέτης, και κάτι που με έκανε να τον αγαπήσω, παρά τις διαφωνίες μας, είναι ότι είναι ένας από μας. Ενάρετος, ακούει τον λαό, δεν βάζει τους εγωισμούς του πάνω από το καλό της κοινωνίας.

▶️Για το κόμμα: Το κόμμα πρέπει να αναδιοργανωθεί. Χρειάζεται να διαχειριστεί ένα 25% και δεν μπορεί να είναι πια το κόμμα του 1.5 εκατομμυρίου ψηφοφόρων και των μόλις 30 χιλιάδων μελών. Ο πρωθυπουργός έκανε τη δουλειά του στην κυβέρνηση, όμως εμείς ως κόμμα δεν κάναμε αρκετά, δεν αποτυπώθηκε η παρουσία μας στα σωματεία, τις συλλογικότητες, την κοινωνία. Ας ξαναδιαβάσουμε τα βιβλία, γιατί νομίσαμε πως η Αριστερά είναι στάση, θέμα στυλ, στη λογική ότι δε μιλάμε με τους υπόλοιπους. Όμως ο Λένιν είχε πει, «Αν ο σκοπός το απαιτεί, θα ανοίξουμε πάρε δώσε ακόμα και με τη γιαγιά του ίδιου του διαβόλου». Και αυτό είναι που συνέβη στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη, στα ισπανικά: eldiario.es


Κοινοποίηση