Konstantinos Arvanitis
Κοινοποίηση

Κάποια σημεία από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη:

▶️Η Δεξιά στην Ευρώπη ισχυροποιείται και εμείς οφείλουμε να διαπραγματευτούμε με προοδευτικές δυνάμεις για την αναστολή πολιτικών όπως της Αυστρίας, όπου ψηφίστηκε η 12ωρη εργασία -με την οποία συμφωνεί ο Μητσοτάκης, όπως και με την εφαρμογή 7ήμερης εργασίας. Γίνεται να επιλέξει ο λαός να ψηφίσει τον εχθρό του, κι ας καεί και το παλιάμπελο;

▶️Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να τονίσει ότι τώρα θα έρθει πραγματικά η «Πρώτη φορά Αριστερά», γιατί τώρα «είναι το σπίτι καθαρό απ’τα βάτα». Τώρα μπορεί να χτίσει πολιτικές. Και τις εξήγγειλε. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο πράγματα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς:
1️⃣ Ξαναέχτισε το κοινωνικό κράτος το οποίο ήταν διαλυμένο.
2️⃣ «Ξαναέβαλε στη θέση τους» ζητήματα δικαιωμάτων και Δημοκρατίας.
Μιλάμε για ζητήματα που αφορούν σε όλες τις ευπαθείς ομάδες. Όντως, πληρώσαμε μέσω της φορολογίας μας το γεγονός ότι δεν βλέπουμε πια τους χιλιάδες ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Επι των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτά τα χρήματα πού πήγαν; Στον «Κήρυκα Χανίων» του Μητσοτάκη; Στις μίζες; Στα υποβρύχια που γέρνουν;

▶️Οι παίκτες που παίζουν το παιχνίδι της αντι-σύριζα αφήγησης είναι δύο: η κυρία Γεννηματά και το ΚΙΝΑΛΛ που θεωρούν στρατηγικό τους εχθρό το ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά ο κύριος Μητσοτάκης και η ΝΔ, με τον κοινό τους σύμμαχο με το ΚΙΝΑΛΛ, τον κύριο Μαρινἀκη.

▶️Η φυγή Βενιζέλου από το ΚΙΝΑΛΛ δεν σημαίνει και παύση της ρητορικής Βενιζέλου στο χώρο. Πρόκειται για μικροτακτικισμό της κυρίας Γεννηματά μήπως μπορέσει να αλιεύσει ψήφους. Ο κύριος Λοβέρδος και όσα πρεσβεύει παραμένουν, όπως και η κυρία Χριστοφυλλοπούλου, παραδείγματος χάριν. Αν η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, θα ξανασυγκυβερνήσει με τον κύριο Λοβέρδο. Θα έχουμε υπουργούς τον Άδωνι Γεωργιάδη ή τον Μάκη Βορίδη. Αυτά είναι τα στελέχη τους. Το προσωπικό τους είναι ο κύριος Χατζηδάκης, ο κύριος Μπογδάνος… Είναι πια θέμα πολιτικής αισθητικής.

▶️Στόχος τους από το 2014-2015 δεν ήταν να δείξουν ότι είναι καθαροί· άλλωστε το βιογραφικό τους είναι πολύ βεβαρυμμένο για κάτι τέτοιο. Στόχος τους ήταν να αποδείξουν ότι είμαστε ίδιοι. Με τα μικρά κατασκευασμένα ή υπάρχοντα ατοπήματα που μεγαλοποιούσαν, προσπαθούσαν να πλήξουν και να αποδομήσουν το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς, που εμείς προτάσσαμε.

▶️Είναι σουρρεαλιστικό να προωθούν ως πολιτική αλλαγή την επιστροφή σε ένα καθεστώς και μια πολιτική χρόνων. Με ποια λογική ο κύριος Μητσοτάκης, η κυρία Μπακογιάννη και η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπούν το «φρέσκο» και την «αλλαγή»; Είναι στο χέρι του λαού να αποφασίσει χωρίς θυμικό, κάνοντας μια καθαρά πολιτική επιλογή, ώστε να μην επιτρέψει να επιστρέψουν οι προηγούμενοι με ρεβανσισμό· ρεβανσισμό που ήδη διαφαίνεται στο λόγο, το ύφος και τις εξαγγελίες τους.

▶️Ως ΣΥΡΙΖΑ, στο επικοινωνιακό κομμάτι πάντα θα χωλαίνουμε. Τα εργαλεία μας είναι δύο: η εφημερίδα «Αυγή» και ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο». Από την άλλη έχουμε ένα περιβάλλον μιντιακό και γνωρίζουμε τους ιδιοκτήτες του και τί παιχνίδι παίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που έβαλε τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν. Θα ήταν ποτέ δυνατόν να μην «το πληρώσουμε»; Από τη στιγμή που δεν έγιναν ντίλιες, είναι δυνατόν να μη τους έχουμε απέναντι; Πώς γίνεται σε ένα πάνελ που «οι τέσσερεις βαράνε τον έναν» να αρθρώσουμε πολιτικό λόγο και να επικοινωνήσουμε την πολιτική μας;

▶️Εφαρμόζοντας λοιπόν μια τέτοια πολιτική, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι να αξιοποιήσουμε τα «άλλα μίντια»: το κόμμα και τα μέλη του, τις οργανώσεις, τους ανθρώπους, που θα πρέπει να βγαίνουν στις γειτονιές, να συνομιλούν, να εκλαϊκεύουν και να κάνουν ανοιχτές συνελεύσεις. Είναι σωστό που γίνεται προεκλογικά, όμως έπρεπε να γίνεται συνεχώς αυτά τα τέσσερα χρόνια. Χρειάζεται να ανοίξει το κόμμα, να συνυπάρξει και να συνδημιουργήσει και με φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο με μέλη.

▶️Με φοβίζει ότι ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με των ευρωεκλογών θα μας πάει πίσω στα δικαιώματα των εργαζομένων. Όμως ακόμα κι έτσι, θα τα ξανακερδίσουμε, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει. Αν το θυμικό των πολιτών τους στρέψει ξανά στους «αυθεντικούς» εμείς θα παλέψουμε, με το ποσοστό που θα μας δοθεί, να ανατρέψουμε και πάλι τις καταστροφικές πολιτικές. Όσο υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, πάντα θα υπάρχει η Αριστερά να αντιταχθεί σε αυτό.

▶️Ένα πράγμα που με ενέπνευσε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι διεκδίκησε, σε αντίθεση με άλλα αριστερά κόμματα, την κυβέρνηση. Το κόμμα δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας. Το κόμμα ιδρύεται για να αλλάξει την κοινωνία. Αν δεν είμαστε μέσα στην πολιτική μάχη, πώς θα ωριμάσουν οι συνθήκες; Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία δείχνει πως οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.


Κοινοποίηση