Έντυπη έκδοση της ΕΦΣΥΝ (22/5/20)
Κοινοποίηση

#είδαμε_διαβάσαμε: Στην Εφημερίδα των Συντακτών

 

Απελευθέρωση των απολύσεων φαίνεται να κρύβει το πρόγραμμα στήριξης της εργασίας που παρουσίασε προχθές ο πρωθυπουργός. Μπορεί να μην το είπε ρητά, όμως τα στοιχεία των καρτών που συνόδευαν την παρουσίαση των μέτρων δείχνουν  ότι απαγόρευση των απολύσεων ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν κάτω από την ομπρέλα της κρατικής επιδότησης, και μόνο μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.

Αυτό σημαίνει πως μόνο όσοι εργαζόμενοι θα έχουν λιγότερη/μισή δουλειά και χαμηλότερο μισθό, δεν κινδυνεύουν από απόλυση· μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη τουλάχιστον. Βέβαια, από τη στιγμή που θα λήξουν οι αναστολές συμβάσεων και το διάστημα 45 ημερών που διασφαλίζει την προστασία τους και την παραμονή τους στην εργασία, οι επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους, το οποίο μένει χωρίς προστασία από τις απολύσεις. «Υπό μία έννοια λοιπόν, το SURE και η χρηματοδότηση κατά 60% στο τμήμα του μισθού που θα μειωθεί, προσφέρεται για να προχωρήσουν όλες οι επιχειρήσεις σε αναδιάρθρωση του προσωπικού τους».

Η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου ήταν σαφής: «Οπως σαφώς προκύπτει από τις κάρτες που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, η θέση εργασίας διατηρείται μόνο για τον εργαζόμενο που μειώνεται ο μισθός του κατά 20% και τίθεται σε εκ περιτροπής απασχόληση.Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί γενικευμένης ρήτρας διατήρησης των θέσεων εργασίας είναι ψευδής».

Βολικές ασάφειες, ψέματα και εκμετάλλευση της πανδημικής κρίσης αλλά και της επερχόμενης ύφεσης για ακόμη πιο γρήγορη και άμεση εφαρμογή του σχεδίου που η κυβέρνηση προώθησε από την πρώτη στιγμή. Ενός σχεδίου που εξυπηρετεί τις ανάγκες των λίγων και που για άλλη μια φορά θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι. 

Περισσότερα για το θέμα: efsyn.gr


Κοινοποίηση