Κοινοποίηση

Η πρόσφατη δήλωση του οικονομικού συμβούλου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλ. Πατέλη, που θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στο Ασφαλιστικό, ώστε «να πάψει το κράτος να παίρνει τα λεφτά των νέων και να τα δίνει στους ηλικιωμένους», προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, καθώς συνιστά καταφανώς αντιλαϊκή πολιτική και προαναγγέλλει πλήρη εφαρμογή του ασφαλιστικού μοντέλου Πινοσέτ, ποντάροντας στον κοινωνικό αυτοματισμό. Μάλιστα, προκάλεσε ακόμη περισσότερη εντύπωση ότι προαναγγέλλονται θεμελιώδεις αλλαγές στο ασφαλιστικό δια στόματος συμβούλου του Πρωθυπουργού και όχι από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας.

Ε. Αχτσιόγλου: «Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης»

Σκληρή ήταν η αντίδραση της τομεάρχη Εργασιακών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, που σημείωσε πως «η συνέντευξη του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Πατέλη, είναι αποκαλυπτική. Η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κατά το μοντέλο του “ασφαλιστικού Πινοσέτ”, επανέρχεται στο προσκήνιο ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ο στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, με την κανιβαλική δήλωση ότι “σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους”, ουσιαστικά αναιρεί με μία φράση τον χαρακτήρα της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης· την αναδιανεμητική της λειτουργία και κάθε στοιχείο αλληλεγγύης των γενεών. Δεν δίνει όμως καμία απάντηση για το πώς θα καταβάλλονται οι επικουρικές στους σημερινούς συνταξιούχους, αφού οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις.

Καμία φυσικά τοποθέτηση δεν κάνει και για το τεράστιο έλλειμμα δεκάδων δισ. που θα παραγάγει στα ασφαλιστικά ταμεία η υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Έλλειμμα που θα κληθούν να πληρώσουν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά και οι φορολογούμενοι πολίτες. Αλλά και καμία λέξη δεν λέει ο κ. Πατέλης για την έλλειψη οποιασδήποτε εγγύησης για τους νέους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα εκθέσουν τις εισφορές και τις μελλοντικές συντάξεις τους στον επενδυτικό κίνδυνο, γνωρίζοντας μόνο τι θα πληρώνουν και όχι τι σύνταξη θα λάβουν.

Και φυσικά καμία εξήγηση δεν δίνει για το γιατί εκατομμύρια πολιτών να υποστούν ένα τέτοιο βάρος και να εισέλθουν σε ένα τέτοιο ρίσκο, όταν τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία -συμπεριλαμβανομένου του επικουρικού- παραδόθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ με σημαντικό πλεόνασμα. Το μόνο που είναι βέβαιο, εξασφαλισμένο και εγγυημένο από ένα τέτοιο σχέδιο και για το οποίο οποιαδήποτε αναφορά του κ. Πατέλη θα ήταν πράγματι περιττή, είναι το τεράστιο κέρδος συγκεκριμένων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών που θα αναλάβουν το μεγαλεπήβολο πρότζεκτ. Τούτο όμως θα συμβεί μόνο αν η κοινωνία τους επιτρέψει να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Αλλά η κοινωνία δεν θα τους το επιτρέψει».

Ε. Τσακαλώτος: «Η δήλωση Πατέλη συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού»

Η δήλωση Πατέλη δεν έμεινε αναπάντητη ούτε από τον τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, που  σε δηλωσή του σημείωσε πως «συμπυκνώνει την έννοια του κοινωνικού αυτοματισμού», για να προσθέσει ότι «κάνει και κάτι ακόμα: Μας ενημερώνει κυνικά ότι θα σταματήσουν να δίνουν χρήματα στους ηλικιωμένους. Για το σκέλος που αναφέρει ότι «θα σταματήσουν να περνούν λεφτά από τους νέους» – δηλαδή ότι το κάνουν γιατί έχουν αναπτύξει ευαισθησίες για τους νέους – θα μου επιτρέψετε να διατηρήσω τις αμφιβολίες μου. Νομίζω τις ίδιες αμφιβολίες έχει και οποίος παρακολουθεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η ΝΔ από την εκλογή της και μετά. Άλλωστε δεν έχει πέσει στην αντίληψη μου τον τελευταίο  χρόνο της κυβέρνησης της Ν.Δ. μια ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεολαία. Ούτε η ίδια θα την έχει παρατηρήσει, εικάζω».

Τ. Πετρόπουλος: «Απάτη να μιλούν για αυξήσεις ενώ οι δηλώσεις Πατέλη οδηγούν σε μειώσεις συντάξεων»

«Θριαμβολογούν τα κυβερνητικά ΜΜΕ και μάλιστα αναφέρουν ποσοστά για τις αυξήσεις επικουρικών από την ΝΔ, την ώρα που ο κ. Πατέλης μιλάει για βάρος που πληρώνουν οι νέοι. Η μετάβαση στην ιδιωτική επικούρηση θα προκαλέσει μειώσεις, στην πραγματικότητα μας εμπαίζουν. Πρόκειται για απάτη που συνεχίζεται», σημείωσε ο εργατολόγος και πρώην υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

«Αυτό που για την Ελλάδα αποκαλύπτει ο κ. Πατέλης και είναι απόφαση της ΝΔ από τον Δεκέμβριο του 2018 παρά τα… παραμύθια που έλεγαν, είναι ότι θα φέρουν εν τέλει τεράστια μείωση κεφαλαίων στο σύστημα της επικουρικής σύνταξης, τέτοια μείωση εσόδων, ώστε αντικειμενικά θα προκληθεί μείωση συντάξεων. Δεν είναι εικασία, προβλέπεται από τον ίδιο τον νόμο και τις προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας ότι δεν μπορεί να δίδεται χρήμα για κάλυψη αναγκών προκειμένου να καταβάλλεται ακέραια η επικουρική σύνταξη. Μείωση εισφορών σημαίνει μείωση εσόδων, άρα και μείωση συντάξεων».

Ν. Παππάς: «Χυδαίος κοινωνικός αυτοματισμός»

«Τι άλλο περίμενε κανείς από τον κ. Μητσοτάκη, πέρα από αυτό που είπε ο σύμβουλός του; Πέρα από το «παίρνουμε τα λεφτά από τους νέους και τα δίνουμε στους πλουσίους»; Αυτό, δηλαδή, που κρύβεται πίσω από τη δήλωσή του στο Βήμα. «Φταίνε», λέει, «που γερνάει ο πληθυσμός. Ιδιωτικοποιήστε το ασφαλιστικό». Και με την ιδιωτικοποίηση, οι εισφορές του εργαζόμενου θα επενδύονται και εκείνος θα λαμβάνει σύνταξη, η οποία θα εξαρτάται από το συνολικό κεφάλαιο και τις αποδόσεις του», σημείωσε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Οι προπαγανδιστές του κοινωνικού κανιβαλισμού, όμως, σκοπίμως προσπερνούν ή συσκοτίζουν ένα κοινό χαρακτηριστικό των δύο συστημάτων. Του υπάρχοντος και του προτεινόμενου. Και στα δύο, οι συνταξιούχοι στηρίζονται στις επόμενες γενιές, αφού το δικαίωμα στη σύνταξη αποτελεί απαίτηση μεριδίου από το μελλοντικό «προϊόν» (αγαθά και υπηρεσίες που θα παραχθούν στο μέλλον). Όχι από «προϊόν» που παράγεται κατά τη στιγμή που ο εργαζόμενος (και μελλοντικός συνταξιούχος) εργάζεται.

Πολύ απλά, δηλαδή, σε κανένα από τα δύο συστήματα δεν αποθηκεύεται «προϊόν». Απλά το δημόσιο αναδιανεμητικό σύστημα εμπεριέχει την αλληλεγγύη εντός των γενεών και την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Το σύστημα των ιδιωτικών λογαριασμών δεν είναι ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση. Δεν εμπεριέχει αλληλεγγύη, αλλά ρίσκο. Ρίσκο ως τρόπο ζωής. Και η εφαρμογή του προϋποθέτει να έχει γίνει ο κανιβαλισμός, κανονική κατάσταση των πραγμάτων».

 

Πηγές: avgi.gr, stokokkino.gr


Κοινοποίηση