Τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left & Μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ Κώστα Αρβανίτη, στην Ολομέλεια του Ε/Κ, στη συζήτηση για την Έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης:

Η Ευρώπη στη νέα ψηφιακή εποχή πρέπει να βάλει μπροστά τον Άνθρωπο και τα δικαιώματά του και όχι τον Αλγόριθμο ή τα κέρδη, υποστήριξε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης.

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left τοποθετήθηκε στη συζήτηση για την Έκθεση σχετικά με τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Ευρώπης με τίτλο: «Άρση των φραγμών στη λειτουργία της ψηφιακής ενιαίας αγοράς και βελτίωση της χρήσης της ΤΝ για τους Ευρωπαίους καταναλωτές», ως συνδιαμορφωτής της, καθώς στο τελικό κείμενο της έκθεσης περιλαμβάνεται και η γνωμοδότηση της Επιτροπής EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων), της οποίας είναι συντάκτης.

Κεντρικό ζήτημα στην ενσωμάτωση και την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, υποστήριξε, είναι «να συνοδεύεται από δικαιώματα και να βελτιώνει τις εργασιακές συνθήκες».

Μισθολογική αναβάθμιση, παρουσία του Συνδικαλισμού, προστασία προσωπικών δεδομένων είναι -μεταξύ άλλων- οι άξονες στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος οι άνθρωποι να βρεθούμε στην υπηρεσία του αλγόριθμου και της τεχνητής νοημοσύνης, ένα ενδεχόμενο που χαρακτήρισε εφιαλτικό.

 

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Κώστα Αρβανίτη στην Ολομέλεια του ΕΚ:

 

Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα η κοινή διαπίστωση ότι η ψηφιακή μετάβαση, όχι μόνο δεν είναι “το μέλλον” αλλά είναι “το ΠΑΡΟΝ» κι αν δεν το αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας θα έχουμε κάνει ένα πολύ μεγάλο λάθος.

 Είναι το φυσικό επακόλουθο της “οικονομίας της πληροφορίας” και ως τέτοιο πρέπει να συνοδεύεται από δικαιώματα. Να βελτιώνει τις εργασιακές συνθήκες. Και κυρίως να εξασφαλίζει:

 Τη μισθολογική αναβάθμιση: δηλαδή, τη δίκαιη κατανομή της παραγόμενης υπεραξίας και του κόστους που εξοικονομείται από τις συνέργειες ανθρώπου και μηχανής, η οποία πρέπει να παραμείνει ανθρωποκεντρική, εργαλείο στα χέρια του ανθρώπου – και όχι το εφιαλτικά αντίθετο!

Την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Τη Συνδικαλιστική παρουσία και δράση στο νέο ψηφιακό περιβάλλον. Τη δημοκρατία δηλαδή.

Τη φορολόγηση της πλατφόρμας

Την εξάλειψη των διακρίσεων στην επιλογή των εργαζομένων.

Ο αλγόριθμος στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι το εφιαλτικά αντίθετο, αυτός είναι ο στόχος.

Μπορούμε να χτίσουμε τα θεμέλια για τη νέα πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά εργαλεία και βεβαίως τα δημιούργησε ο άνθρωπος και ο άνθρωπος πρέπει να τα γευτεί.