Κοινοποίηση

Τα δραματικά γεγονότα στη Μόρια μονοπώλησαν σχεδόν την εκπομπή KONTRA 24 στην οποία συμμετείχε ο Κώστας Αρβανίτης το βράδυ της Τετάρτης.

«Από τις 5.600 πρόσφυγες που παραλάβατε στη Μόρια, τους φτάσατε μέσα σε ελάχιστους μήνες στις 26.000. Ωραία, μετά τους μειώσατε στις 13.000, αλλά για ποια αποσυμφόρηση μιλάτε;», είπε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία απευθυνόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Μπάμπη Παπαδημητρίου, αμφισβητώντας με στοιχεία τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για δήθεν αποσυμφόρηση.

Για τις δηλώσεις της κυβέρνησης για μετεγκαταστάσεις ασυνόδευτων: «Για να μεταφερθούν τα παιδιά και οι πρόσφυγες στην ΕΕ το παλεύουμε, το διεκδικούμε σαν χώρα, δε γίνεται να περιμένουμε να πάρει τα παιδιά από την ενδοχώρα. Όπως ήρθαν τα πράγματα με την τραγωδία στη Μόρια, θα βοηθούσε μια συγγνώμη από τον κύριο Μητσοτάκη. Διότι αξιοποίησε και εργαλειοποίησε ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως είναι το προσφυγικό. Παρατηρώ ότι ο κύριος Παπαδημητρίου μιλούσε συνέχεια για “μεταναστευτικό”. Να δούμε λίγο τις έννοιες. Μετανάστης ήταν ο μπάρμπας μου που πήγε στην Αμερική για μια καλύτερη δουλειά, πρόσφυγας ήταν ο προπάππους μου που ήρθε από την Σμύρνη για να σωθεί».

 

Στη συνέχεια, άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη συνολική πολιτική της στο προσφυγικό:

«Ένα χρόνο τώρα δεν έχετε βάλει τάξη στα πράγματα όπως λέτε. Έχετε βάλει μυστικά κονδύλια, έχετε βάλει πλωτά φράγματα για καλαμάρια – γιατί για πρόσφυγες σας τα επέστρεψαν πίσω, έχετε κάνει μπίζνες και δουλειές, έχετε κάνει μια φάμπρικα. Στην ουσία του προβλήματος: Όταν γινόταν η ιστορία στον Έβρο για την οποία είναι περήφανος ο κύριος Μπάμπης, ήμουν από τους ευρωβουλευτές που μίλησαν για το σικέ παιχνίδι της νομενκλατούρας της ΕΕ με την κυρία φον ντερ Λάιεν και τον κύριο Σχοινά να προωθούν το αφήγημα της προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, θεωρώντας ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι στην Ελλάδα και είναι ευρωπαϊκά μόνο για τους πρόσφυγες. Όχι για τα τουρκικά ερευνητικά που αλωνίζουν. Αν λοιπόν είναι ευρωπαϊκά τα σύνορα να έρθουν φρεγάτες – όχι με πληρωμή, με νέα αγορά του αιώνα – να προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα. Εργαλειοποίησαν το θέμα του προσφυγικού που δημιούργησαν οι ίδιοι και τα συμφέροντά τους από τη Συρία ως τη Λιβύη».

Και μίλησε για ελληνική διπλωματία που κοιμάται: «Σας θυμίζω ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά δεν ήταν στη σύνοδο για τη Λιβύη. Ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν. Η Ελλάδα αυτή τη φορά δεν ήταν και ήταν η Γερμανία. Λες και συνορεύει η Γερμανία με τη Λιβύη. Εδώ έχουμε την ελληνική διπλωματία να κοιμάται».

 

Στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού και των διεκδικήσεων της Ελλάδας από την ΕΕ, ο Κώστας Αρβανίτης χαρακτήρισε ανεπαρκή την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.

«Στην προκειμένη περίπτωση ο κύριος Μητσοτάκης φαντάζει σαν παραγιός της ευρωπαϊκής ένωσης. Το αφήγημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αφομοιώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα είναι η ασπίδα της Ευρώπης με την Ελλάδα φυλακή και την Ευρώπη οχυρό είναι αυτό που ουσιαστικά πληρώνουμε σήμερα. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυρία φον ντερ Λάιεν μας λένε “θα χρηματοδοτηθείτε να είστε η ασπίδα της Ευρώπης, και θα κρατήσετε εδώ τον πόνο, για το οποίο θα σας χρηματοδοτήσω”. Αυτό είναι το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε η ΕΕ να αναλάβει επιτέλους το βάρος και τις ευθύνες της  για την κρίση που δημιουργεί εδώ και δεκαετίες. Ζητάμε αναθεώρηση του Δουβλίνου, να πάνε οι άνθρωποι εκεί που θέλουν να πάνε, γιατί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, και για να είμαι σαφής: ζητάμε αποσυμφόρηση όχι των νησιών στην ενδοχώρα. Αποσυμφόρηση της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εγώ αυτό παλεύω στην Ευρώπη, Αυτή είναι η ερώτηση που κατέθεσα σήμερα, αυτή είναι η επιστολή που στείλαμε στη LIBE, γι αυτό το θέμα και με αυτό το αίτημα και ο ΣΥΡΙΖΑ και η GUE θα δώσει τη μάχη. Όποιος διαφωνεί σε αυτό είναι δεκτόν, είναι πολιτική αντίληψη αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θέμα της Μόριας ήταν αναμενόμενο και ξαναέρχεται η κυβέρνηση να μιλήσει για ασφάλεια χωρίς να βλέπει την ουσία του ζητήματος. Έχετε προσβάλει έναν ολόκληρο λαό με το ψέμα και την υποκρισία σας από το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας μέχρι το θέμα του προσφυγικού.

 

Σχολιάζοντας πληροφορία περί χρήσης drones από την Άγκυρα για καταγραφή όσων έγιναν στη Μόρια με στόχο να πληγεί η εικόνα της Ελλάδας διεθνώς ο Έλληνας Ευρωβουλευτής σχολίασε δηκτικά πως «Τους Τούρκους δεν τους παίρνει να μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα, με τα κελιά γεμάτα πολιτικούς κρατουμένους»

 

Για τις πληροφορίες περί αλλαγής στάσης της Κυβέρνησης Μέρκελ σε ό,τι αφορά την πρωτοβουλία κρατιδίων της Γερμανίας για μετεγκατάσταση προσφύγων στη χώρα τους:

«Η παρέμβαση των κρατιδίων για μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία είναι πολύ σημαντική. Και πολλά κρατίδια έχουν δηλώσει συμμετοχή, είναι κίνημα που γίνεται μεγαλύτερο. Πρέπει να σπάσει η πολιτική του Βίσεγκραντ που δραστηριοποιείται στη λογική Ελλάδα – ασπίδα και Ευρώπη – φρούριο».

 

Στη συνέχεια, κατηγόρησε τη ΝΔ για παντελή έλλειψη σχεδίου στο προσφυγικό χρησιμοποιώντας την εμπειρία του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε νέα δομή στο Κλειδί Σιντικής στιε Σέρρες:

«Είστε ευχαριστημένοι με την πολιτική σας για το προσφυγικό μετά από ένα χρόνο; Γιατί με τρία θέματα πήρατε τις εκλογές. Με το Μακεδονικό, με την οικονομία και με το προσφυγικό. Αυτό ήταν το σχέδιό σας και η πολιτική σας; Έχετε πάει στο Κλειδί κύριε Παπαδημητρίου; Γιατί ο Μηταράκης δεν πήγε και είναι δικό του δημιούργημα. Αυτή είναι η αντίληψη της ΝΔ για τις κλειστές δομές και τις συνθήκες διαβίωσης. Να τρώνε οι άνθρωποι ρεβύθια μπλουμ, να είναι όλη μέρα μες στη ζέστη και το λιοπύρι χωρίς ένα κλαδί σκιάς με 38 βαθμούς. Και ένας διευθυντής δομής – που η κυβέρνηση τον έβαλε – που δεν είχε χώρο και γραφείο να κάτσει. Το αφήγημα περί ασφάλειας έχει τελειώσει. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε προγραμματισμό. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα και κυνηγάει την ουρά της. Στη Λέσβο οι πολίτες έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια την αγάπη και την αλληλεγγύη τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους εκμεταλλεύεται. Στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού απέτυχε παταγωδώς».

 

Στη συνέχεια της εκπομπής και μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά,  ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε την ανάγκη ανάμειξης της Κύπρου στη συζήτηση και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κρύβει κάτω απ’ το χαλί την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία:

«Η Κύπρος πρέπει να είναι συνομιλητής στη συζήτηση. Η Τουρκία έχει στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο και την θέλει να απέχει. Η Κύπρος είναι χώρα της ΕΕ, δε γίνεται να πάει ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων ως ομόλογος. Σύμφωνα με τον κύριο Βορίδη δεν υπάρχει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Θα μας πείτε αν έχουν μπει μέσα στα χωρικά μας ύδατα; Γιατί αυτό είναι το θέμα μας. Γιατί λέγαμε “ούτε μια σπιθαμή γης”. Θα μου πείτε δεν ήταν σπιθαμή γης αλλά θάλασσας. Και επειδή λέτε ότι απλά μας προκαλούν χωρίς παραβίαση. Πού ξεκινάει η πρόκληση, ποιο είναι το όριο; Και στον Έβρο μπήκαν κάτι στρέμματα μέσα. Άλλαξε η ροή του ποταμού. Εδώ το πλοίο το πήρε ο άνεμος και το πήγε κάποια μίλια μέσα, τη σημαία την πήρε ο αέρας».  Στο σημείο εκείνο, κατηγορήθηκε από τον κ. Παπαδημητρίου για αναπαραγωγή τουρκικής προπαγάνδας και έλλειψη πατριωτισμού, για να απαντήσει: «Η Αριστερά έχει πατριωτικά αισθήματα. Όταν εμείς ήμασταν στα βουνά, εσείς είχατε κυβέρνηση Ράλλη. Και μας κατηγορείτε ότι κάνουμε τούρκικη προπαγάνδα και είμαστε με τον Ερντογάν; Ο Τσίπρας, ο Έλληνας πρωθυπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ δε μίλησε με τον Αμερικανό πρόεδρο μόνο 25 δευτερόλεπτα.  Όταν ήρθε ο Ερντογάν στην Ελλάδα του έθεσε καθαρά τα ζητήματα. Ήταν παρών στη σύνοδο για τη Λιβύη. Η διαφορά της πολιτικής αντίληψης Αριστεράς και Νέας Δημοκρατίας φαίνεται καθαρά».

 

Ο ευρωβουλευτής κατηγόρησε ακόμη την Νέα Δημοκρατία ότι αντιλαμβάνεται τη χώρα ως ιδιοκτησία της:

«Η ΝΔ και στο προσφυγικό και στα άλλα θέματα πήγε χωρίς σχέδιο. Το πρώτο εξάμηνο η ελληνική διπλωματία κοιμόταν εντελώς. Και έγιναν πράγματα εξωφρενικά. Είναι δυνατόν να ζητάει η ευρωομάδα της Αριστεράς ή και οποιαδήποτε άλλη ευρωομάδα ενημέρωση από τη μονιμη ελληνική αντιπροσωπεία  για εθνικο θεμα και αρνείται και ενημερώνει μόνο τους Νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές; Είναι οικόπεδό της η χώρα στα εθνικά ζητήματα;»

 

Ενώ απάντησε και στους ισχυρισμούς του βουλευτή της ΝΔ ότι ο Ερντογάν δεν θέλει το Μητσοτάκη γιατί ασκεί σωστή πολιτική και τον προκάλεσε να δηλώσει δημόσια ποια είναι η εθνική γραμμή για τα ελληνοτουρκικά:

«Ο Ερντογάν “είπε ευτυχώς που έφυγε ο Tσίπρας που ήταν εθνικιστής και ήρθε ο Mητσοτάκης”. Μας λέτε ότι “Δε του αρέσει αυτός ο Μητσοτάκης” αλλά τα ερευνητικά έχουν φτάσει στη Σέριφο κύριε Παπαδημητρίου! Μας καλείτε να έρθουμε στην εθνική γραμμή. Πείτε μου την εθνική γραμμή να την ακολουθήσω τώρα αμέσως! Πείτε μου, ποια είναι επιτέλους η εθνική γραμμή! Η ελληνική κυβέρνηση καθυστέρησε απογοητευτικά το πρώτο εξάμηνο, άσκησε μυστική διπλωματία μέχρι την τελευταία στιγμή και ξαφνικά μαθαίνουμε από διεθνή μέσα τί ακριβώς συμβαίνει και από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι έχει υπάρξει συμφωνία, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία».


Κοινοποίηση