Κοινοποίηση

Για τα σκοτεινά σημεία της υπόθεσης Palantir, το νέο περιβάλλον που δημιουργεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός και τις παγίδες για τους εργαζόμενους, αλλά και τί αποκαλύπτει για τον πραγματικό χαρακτήρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη μίλησε στο ΚΟΚΚΙΝΟ και τον Γιώργο Τραπεζιώτη ο Κώστας Αρβανίτης.

 

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και στην ερώτηση της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε λίγες ώρες μετά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ζητά απαντήσεις για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση.

Για την τηλεργασία και το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις:

Αυτό που συζητιέται σήμερα για τα εργασιακά και την τηλεργασία στην Ευρώπη, και στο οποίο εμπλεκόμαστε κι εμείς δυναμικά, είναι το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Δηλαδή το δικαίωμα του εργαζόμενου να μπορεί να απελευθερώνεται από τον εργοδότη. Διότι ξέρουμε όλοι πάρα πολύ καλά ότι η εργασία μπορεί να κρατάει από 10 ώρες μέχρι ολόκληρη την ημέρα: ανά πάσα στιγμή, να λαμβάνεις email, να απαντάς, κοκ.

Νομίζω ότι ο πρώτος χώρος που δέχθηκε την ιστορία της τηλεργασίας, όσο ήταν ακόμα φρέσκια ήταν ο κόσμος της δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα, οι πλατφόρμες μπήκαν πολύ δυναμικά στο επάγγελμα, με την εξ αποστάσεως εργασία, μέχρι που φτάσαμε στη λογική, αρκετές εταιρείες να χρονομετρούν, να ελέγχουν την παραγωγικότητα του εργαζόμενου ανά πεντάλεπτο· τι παραδίδει και σε πόση ώρα. Και εντός, και εκτός του χώρου εργασίας, αλλά ιδιαίτερα εκτός.

Όσον αφορά το εκτός, έχει αξία να δούμε και μια άλλη παράμετρο. Μιλάμε, συχνά αόριστα, για καθοδηγούμενη εργασία, αλλά όταν ο δημοσιογράφος είναι σε απόσταση, η εργοδοσία έχει την ικανότητα να του περνάει απόλυτα, κάθετα και με ακρίβεια τη «γραμμή». Γιατί όταν βρίσκεσαι στο φυσικό χώρο ενός δημοσιογραφικού οργανισμού υπάρχει ζύμωση μεταξύ των δημοσιογράφων. Εδώ τώρα υπάρχει ο δημοσιογράφος, ο υπολογιστής και αόρατος αρχισυντάκτης ή ο διευθυντής που του λέει «γράψε αυτό».

Και η πολύ ανησυχητική διάσταση, πώς θα συνδικαλίζονται οι τηλεργαζόμενοι, πώς θα μιλάνε, πώς θα επικοινωνούν;

Η διαφορά Αριστεράς – Δεξιάς είναι η νομοθετική διαδικασία και οι όροι με τους οποίους εισάγεται η καινοτομία στη ζωή μας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και το πώς έχουμε συμμετοχή σε αυτό που λέγεται υπεραξία. Αυτή τη στιγμή το κεφάλαιο επιδιώκει να τα πάρει όλα για την πάρτη του. Είναι πολύ σκληρή σύγκρουση, απόλυτα ταξική. Και εν προκειμένω νομίζω ότι σε κάποιον βαθμό οι συνθήκες της πανδημίας εξυπηρετούν τους στόχους τους.

Για την συμφωνία της κυβέρνησης με την διαβόητη Palantir:

Το ποιόν της εταιρείας είναι γνωστό· το θέμα εδώ είναι ο Μητσοτάκης. Χρηματοδότης της εταιρίας είναι ο Peter Thiel, γνωστός για τις ακροδεξιές ιδέες του και χρηματοδότης διαφόρων προσωπικοτήτων του διαδικτύου που διέσπειραν fake news όπως ο James oKeefe, το λατρεμένο παιδί των μυστικών υπηρεσιών σύμφωνα με το BBC και τη Deutsche Welle. Τι είδους συμφωνία έχει κάνει με αυτή την εταιρεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ποια δεδομένα χρειάζεται και για ποιο σκοπό και πώς αγγίζει αυτό την τηλεργασία;

Καταλαβαίνουμε ότι όσο περισσότερο εκτεθειμένος είναι κάποιος στο ψηφιακό περιβάλλον, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εξαπατηθεί, ώστε να παραχωρήσει πρόσβαση σε προσωπικά του δεδομένα ή αυτά να υποκλαπούν μέσα από τα κενά ασφάλειας που δημιουργεί η πρόχειρη υποδομή που στήνεται για την τηλεργασία, ή ακόμα και στην πλατφόρμα που χτίζεται για την παροχή του εμβολίου.

Δεν ξέρουμε καν αν αυτή η συμφωνία είναι για κάτι που είχε κάνει πριν ή θα κάνει τώρα στην Ελλάδα. Αν είχε δημιουργήσει μια σχέση επικοινωνίας με τον Μητσοτάκη γιατί είχαμε παρατηρήσει πολύ έντονη δραστηριότητα στο χώρο του διαδικτύου, με πολύ στοχευμένη διαφήμιση τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις Εθνικές εκλογές, στον χώρο του διαδικτύου. Η αίσθηση που έχω είναι πως η ΝΔ, αν ήμασταν στις ΗΠΑ, ενδεχομένως να είχε σοβαρά θέματα με τη διαχείριση χρήματος και ίσως προσωπικών δεδομένων στις εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έδειξε να έχει αντανακλαστικά, δεν είχε δει πολύ σοβαρά το προηγούμενο κομμάτι, για το αν και πώς έπαιξε η ΝΔ και οι χορηγοί της. Κοιτούσαμε το Mega και το ΣΚΑΪ και χάναμε το μεγάλο παιχνίδι που παιζόταν στο διαδίκτυο. Είναι πολλά τα χρήματα. Το θέμα της Palantir δεν πρέπει να περάσει. Θα προσφύγουμε στην ΕΕ και θα κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Ο κόσμος πρέπει να αντιληφθεί το μεγάλο παιχνίδι ενός καθεστώτος το οποίο πάει να ριζώσει ξανά και πρέπει να αντιδράσει. Αυτό δεν αφορά μόνο τους αριστερούς αλλά και όσους είναι στον συντηρητικό χώρο. Το σύστημα Μητσοτάκη πλέον ενοχλεί και ανθρώπους στον χώρο της δεξιάς, όχι μόνο αισθητικά, αλλά και επειδή έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για κυβέρνηση-εταιρεία.


Κοινοποίηση