Κοινοποίηση

«Σήμερα στην Ευρώπη γίνεται ένα διεθνές μεγάλο παζάρι πάνω σε ψυχές ανθρώπων και πάνω στα συμφέροντα της χώρας» τόνισε ο Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας» και την εκπομπή «Ποντάρω Κόκκινο» με τους Θάνο Χριστακόπουλο και Βίκυ Δρακούλη.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ,  αναφέρθηκε πρωτίστως στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης που παρουσιάστηκε χθες και σήμερα συζητήθηκε για πρώτη φορά στο Ευρωκοινοβούλιο, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων:

«Πριν από λίγη ώρα ήρθαν οι Επίτροποι Μ. Σχοινάς και Υ. Γιόχανσον στην επιτροπή LIBE να μας εξηγήσουν το σχέδιο για το σύμφωνο, μία πρόταση με την οποία συμφωνεί και ο κύριος Μητσοτάκης – αυτό το σχέδιο ήρθε να υλοποιήσει άλλωστε.  Μιλάμε για απόλυτη επικράτηση της πολιτικής της ακραίας Δεξιάς του Βίσεγκραντ, ενώ αλληλεγγύη γι’ αυτούς σημαίνει οικονομική συνεισφορά, δηλαδή οι 27 θα πληρώνουν την Ελλάδα να τους κρατά εδώ. Δεν υπάρχει καθόλου η λέξη υποχρεωτική μετεγκατάσταση – βασικό αίτημα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η GUE/NGL – ισότιμα για όλα τα κράτη της Ε.Ε.. Η αλληλεγγύη τους είναι χρήμα και εγκλωβισμός των ανθρώπων εδώ, που σημαίνει ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται και θα μιλάμε για μεγάλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χώρα, γιατί όταν λες camps εννοείς 1000 ανθρώπων, όχι 15.000».

 

Ένα ακόμα σημείο στο νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση που προκαλεί προβληματισμό και στο οποίο στάθηκε ο ευρωβουλευτής, είναι ότι ο κ. Σχοινάς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει καλύτερο κλίμα με τις τρίτες χώρες:

«Ο κύριος Σχοινάς φάνηκε πολύ σίγουρος ότι υπάρχουν καλύτερες συνθήκες με τρίτες χώρες. Ποιες είναι αυτές οι τρίτες χώρες; Είναι η Τουρκία; Τι παιχνίδι παίζεται, από την στιγμή που έχουν ξεκινήσει και οι διερευνητικές επαφές της Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά και μπαίνουμε σε μια δοκιμασία συνομιλιών που μας σπρώχνει η Ένωση;»

 

Και συνέχισε, καταλογίζοντας στην ΕΕ αδράνεια απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και ότι βλέπει την Ελλάδα ως «ασπίδα της Ευρώπης» επιλεκτικά:

«Αφού είμαστε “ασπίδα” ας φέρουν τις ξένες φρεγάτες να διώξουν τους Τούρκους που κάνουν σουλάτσο στο Αιγαίο. Δεν μπορεί να υπάρχουν ευρωπαϊκά σύνορα μόνο για τον πρόσφυγα- μετανάστη, αλλά όσον αφορά την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, να είμαστε εντάξει. Δεν τους νοιάζει αυτό, διότι μια συμφωνία Ευρώπης- Τουρκίας στα πράγματα, τους λύνει ζητήματα για το τι γεωτρύπανο θα μπει μέσα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Εκεί μετά θα έχουμε αντιφάσεις και αντιθέσεις μεταξύ Ε.Ε., αν το γεωτρύπανο θα είναι γαλλικό, γερμανικό, ρωσικό ή αμερικάνικο. Εκεί μας οδηγεί ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα, την χώρα πάνω στον πάγκο του χασάπη. Αυτός είναι ο Μητσοτάκης, και αυτή ήταν πάντα η Δεξιά», εξήγησε.

 

Επανερχόμενος στο σύμφωνο Μετανάστευσης, τόνισε τη σημασία της υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, προϋπόθεση που απουσιάζει από το σχέδιο για το σύμφωνο:

«Η λέξη μετεγκατάσταση, που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωομάδα GUE/NGL και περνά τώρα και σε άλλες πολιτικές ομάδες, πρέπει να θεσμοθετηθεί. Σας θυμίζω την επιστολή των 169 ευρωβουλευτών από 6 πολιτικές ομάδες, είναι μεγάλη πολιτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε να θεσμοθετηθεί και να μην είναι σε μια λογική ελεημοσύνης κάποιων χωρών προς την Ελλάδα. Δεν μπορεί όταν εδώ υπάρχει ένταση ή έκρηξη λόγω του προσφυγικού και των άθλιων συνθηκών, η Ε.Ε. να λέει “ας πάρουμε 200, ας πάρουμε 5 προσφυγόπουλα” και να μας πουλά η κ. Γιόχανσον και ο κ. Σχοινάς την “αλληλέγγυα Ευρώπη”. Δεν την θέλουμε την αλληλεγγύη τους, τους την γυρίζουμε πίσω. Εμείς θέλουμε ισότιμη μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. Ουσιαστική δράση, διότι η προσφυγιά έχει αιτίες. Αιτίες όπως ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή, συνθήκες στις οποίες συμμετέχουν οι ισχυροί της ΕΕ. Όταν κάνεις τη ζημιά να αναλαμβάνεις και τις ευθύνες. Όχι ότι συμφωνούμε με το να γίνεται η ζημιά εξαρχής, αλλά δεν γίνεται να προωθούν γεωπολιτικά συμφέροντα από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, και μετά να στήνουν στη χώρα μας και τη Γηραιά Ήπειρο, που έχει ταλαιπωρηθεί από 2 παγκοσμίους πολέμους, στρατόπεδα συγκέντρωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Κλείνοντας, καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι εκμεταλλεύτηκε το προσφυγικό και το θέμα της Βόρειας Μακεδονίας για να κερδίσει τις εκλογές:

«Βεβαίως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτικός απατεώνας, διότι έπαιξε με ένα βασικό ζήτημα, που είναι το ψέμα σε ό,τι αφορά τη Βόρεια Μακεδονία και το προσφυγικό. Τι έλεγε; “Με εμάς δεν θα έχει πρόσφυγες”. Μα είναι δυνατόν; Θα μετακομίσει η χώρα και θα πάει στη Νότια Αμερική;» διερωτήθηκε, ενώ κατέληξε λέγοντας πως ο κ. Σχοινάς πήρε το χαρτοφυλάκιο για να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο πριν ακόμη πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ τους χαλούσε τα σχέδια για την Ευρώπη που ήθελαν και θέλουν να δημιουργήσουν. Τώρα θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μια χώρα φυλακισμένων».

 

Το ηχητικό:


Κοινοποίηση