Κοινοποίηση

Κάποια σημεία:

✔ Δημοσιογράφος ή Πολιτικός;
Δεν περίμενα ποτέ μου να βρεθώ σε ψηφοδέλτιο. Ήταν ξαφνικό αλλά αποδέχτηκα την πρόταση. Αλλάξαμε πίστα, αλλά όχι γήπεδο.
Οι ιδιότητες του δημοσιογράφου και του πολιτικού ταυτίζονται, γιατί ο δημοσιογράφος παίρνει μέρος στα πολιτικά πράγματα, συνδιαμορφώνει την καθημερινότητα -πολλές φορές βέβαια δημιουργεί διαστρεβλωμένο κλίμα… Όταν από δημοσιογράφος γίνεσαι πολιτικός, αλλάζει η θέση του μικροφώνου. Από εκεί που ρωτούσες, τώρα οφείλεις να απαντάς σε ερωτήσεις. Παρ’ όλα αυτά και οι ευρωβουλευτές και βουλευτές συχνά μπαίνουν σε ρόλο ρεπόρτερ και ρωτούν, αναζητούν τα κακώς κείμενα και πώς μπορούν να αλλάξουν. Εγώ πάντοτε υπήρξα αριστερός δημοσιογράφος, έντιμος, χωρίς να παραπληροφορώ και να κατασκευάζω ειδήσεις.
Παραιτήθηκα από τη δουλειά μου για να κατεβώ στις εκλογές, αυτή τη στιγμή είμαι άνεργος. Δεν μπορώ να προβλέψω τι ίσως να κάνω μετά και δε με απασχολεί. Το μόνο που με ενδιαφέρει, είναι αυτό για το οποίο μαχόμαστε και οι 42 υποψήφιοι, το αποτέλεσμα που θα πάρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις ευρωεκλογές, η καθαρή νίκη.

✔ Για Νέα Δημοκρατία
Στη Ν.Δ. νομίζουν ότι έχουμε εθνικές εκλογές. Βεβαίως και τα εθνικά ζητήματα έχουν θέση στην ατζέντα γιατί έχουν αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά. Το ότι ο κύριος Μητσοτάκης πολιτεύεται σαν να έχουμε εθνικές εκλογές, εμάς μας διευκολύνει, γιατί μπορούμε να τονίζουμε ακόμη πιο έντονα την πολιτική του σκέψη και τα σχέδια του ιδίου, αλλά και του κ. Βέμπερ για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Με απόλυτη ψυχραιμία, εμάς ωφελεί ο ρεβανσισμός και η αντίληψη της οικογένειας Μητσοτάκη ότι τους ανήκει η πολιτική εξουσία. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που στην κεντρική πολιτική σκηνή κατεβαίνει ο Κυριάκος, στην Αθήνα ο Κώστας Μπακογιάννης -με σύνθημα «η πόλη μας ανήκει»- και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη διεκδίκησε πρόσφατα τη θέση της επιτρόπου· ιδιοκτησιακή αντίληψη.
Σχετικά με τα ζητήματα της εσωτερικής ατζέντας που όμως αφορούν και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αν εξετάσουμε αναδρομικά τις πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας από ομογάλακτους του κ. Μητσοτάκη, όπως τον κ. Γιούνκερ καταλήγουμε και στον κ. Καραμανλή και τον κ. Σημίτη. Γενικώς Ν.Δ.και ΠΑ.ΣΟ.Κ. επέδειξαν πολύ συχνά κοινή πολιτική, πριν φτάσουμε στα μνημόνια. Δεν θα ξεχάσουμε την αιφνιδιαστική αλλαγή πρωθυπουργού της χώρας, όπου ο Παπαδήμος αντικατέστησε τον Παπανδρέου. Πολλές ενέργειες δείχνουν το πώς χειρίστηκε η Ε.Ε. τα θέματα της Ελλάδας και γενικώς του Ευρωπαϊκού Νότου. Κυβέρνηση τεχνοκρατών, funds, χρεοκοπία Ελλάδας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου. Οι λαοί απάντησαν αναλόγως με τα κόμματα που επέλεξαν.
Ο Παπανδρέου, με το περιβόητο ««λεφτά υπάρχουν», φαντάστηκε ότι θα μπορούσε να κάνει διαφορετική αναδιανομή, όμως πήρε την εγκληματική απόφαση και μας έβαλε στο Δ.Ν.Τ. και δευτερευόντως παρέδωσε την πρωθυπουργία ενώ είχε εκλεγεί με 46% και είχε σημειώσει μεγάλη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές το κόμμα του. Παρέδωσε τη χώρα στα funds και τους τραπεζίτες. Απορώ πως μπορεί να βγαίνει αυτή η παρέα ρεβανσιστικά και να ζητάνε και τα ρέστα.

✔ Για Άνοδο της Ακροδεξιάς
Δεν πιστεύω ότι έχει ανέβει η ακροδεξιά· θεωρώ πως η δεξιά έχει στραφεί στα άκρα της και βρίσκει τη βαθιά ψυχή της. Στην Πορτογαλία το κόμμα της ακροδεξιάς μετά βίας πιάνει το 0,3%. Στην Ισπανία το Φρανκικό κόμμα προέκυψε από μετατόπιση δεξιών πολιτών του Λαϊκού Κόμματος δεξιότερα. Στην Ελλάδα ανέκαθεν υπήρχε ένα κοινό του χώρου αυτού. Στην κατοχή δεν είχαμε μόνο αντιστασιακούς, αλλά και καταδότες. Ένα κομμάτι του κοινού που στεγαζόταν σε κόμματα όπως η Ν.Δ. και το ΛΑ.Ο.Σ. «ριζοσπαστικοποιήθηκε» και πήγε στη εγκληματική οργάνωση Χ.Α. Αλλά ταυτόχρονα, πολλοί πτωχοποιημένοι ψηφοφόροι της δεξιάς, ψήφισαν και θα ξαναψηφίσουν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως εκφραστή των συμφερόντων και των ονείρων τους. Άλλαξαν τάξη, άλλαξαν και κόμμα.
Η Χ.Α. είναι ναζιστική εγκληματική οργάνωση, είναι άλλο πράγμα. Ακροδεξιές είναι οι πολιτικές Μητσοτάκη. Η ακροδεξιά δεν είναι θέμα αισθητικής, αν έχεις τατουάζ κι αν φοράς μαύρα, αλλά αντίληψης. Η Ν.Δ., πάλι, πολιτεύεται με αντικομμουνιστικό μένος· μπερδεύουν τη Βενεζουέλα με τον Φιντέλ Κάστρο, τον Τσίπρα με τον Λένιν.

✔ Για Φώφη Γεννηματά – ΚΙΝΑΛ
Η κ. Γεννηματά έχει κάνει την επιλογή της να συμπαραταχθεί στον Πειραιά με τον Μαρινάκη και τον Μώραλη. Αλλάζουν συνεχώς ονόματα και κατηγορούν τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για πασοκοποίηση, σαν να φτύνουν κομμάτι της ιστορίας τους.

✔ Για χαλαρή ψήφο στις Ευρωεκλογές
Εγώ δεν ψήφισα ποτέ χαλαρά, οι επιλογές μου ήταν συγκεκριμένες. Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες θα στείλουν στο ευρωκοινοβούλιο 7 αριστερούς ευρωβουλευτές, για να δώσουν μια συγκεκριμένη μάχη. Η χαλαρή ψήφος είναι ψήφος στον Βέμπερ και τον Μητσοτάκη. Ο αντίπαλος είναι αδίστακτος και αποφασισμένος, αν πας χαλαρός, έχεις χάσει από χέρι.
Η προοδευτική πλειοψηφία στο επόμενο Ε.Κ. είναι το μεγάλο στοίχημα. Ποντάρω στην Πορτογαλία και την Ισπανία. Θα πρέπει να δούμε και πως θα κινηθούν SPD και Die Linke. Υπάρχουν πολλοί προοδευτικοί πόλοι. Σε περιπτώσεις όπως της Γερμανίας, οι προοδευτικοί πολίτες δεν έχουν συνταχθεί με την αριστερά, αλλά με το κόμμα των Πρασίνων. Η γραμμή των πρασίνων είναι μια δεύτερη σημαντική επιρροή για τις συμμαχίες μας. Αν η δεξιά «ριζοσπαστικοποιείται» προς την ακροδεξιά, μπορεί ευρωβουλευτές της «διανοούμενης» δεξιάς να κινητοποιηθούν σε προοδευτικές κατευθύνσεις. Είναι μεγάλη η μάχη που πρέπει να δοθεί.

✔ Για την ΕΡΤ
Η ΕΡΤ αλλάζει πάρα πολύ θετικά. Το μαύρο ήταν καταστροφή, αλλά πλέον μπορεί και εκπέμπει αυτόνομα, με δικές της κεραίες, χτυπώντας την διαπλοκή της κυβέρνησης Σαμαρά με τη Digea. Έχει δικές της παραγωγές μυθοπλασίας, σειρές, ποδοσφαιρο, την υβριδική τηλεόραση,το ψηφιακό ραδιόφωνο και online παρουσία. Η ΕΡΤ είναι καινοτόμα, και πλέον ξαναχτίζεται σε νέα βάση. Το πρόγραμμά της είναι πολύ αξιόλογο και ενημερωτικά είναι έγκυρη και αξιόπιστη και όλα αυτά τα κατάφερε στον πολύ λίγο χρόνο που στάθηκε ξανά στα πόδια της.
Το μένος που έχουν μερικοί για την ΕΡΤ, που την θέλουν μικρή, φωτογραφίζει ότι θέλουν να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των τηλεοπτικών χορηγών τους, στο μοίρασμα της πίτας και να μην έχουν την δημόσια τηλεόραση μέσα στα πόδια τους.

✔Για την Κρήτη
Στην Κρήτη περπατήσαμε, μιλήσαμε με κόσμο και την ξανάδα αλλιώς. Με συγκίνησε. Ο κάθε τόπος είναι οι άνθρωποί του· αυτοί τον κάνουν ωραίο. Εδώ οι άνθρωποι είναι ανοιχτοί, καθαροί και ντόμπροι. Πάντοτε με συγκινούσαν.


Κοινοποίηση