Κοινοποίηση

«Σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη και στη λογική της έκθεσης Πισσαρίδη για το πώς θέλουν να λειτουργεί το “κράτος-επιχείρηση” της ΝΔ ήταν η ρύθμιση Βρούτση για τις υπερωρίες, παρότι αποσύρθηκε, η “βρώμικη δουλειά” έγινε, έκλεισαν το… δεξί μάτι στους ισχυρούς εργοδότες, τους είπαν “προχωράτε, κατανοούμε”», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

«Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης είναι ο “λαγός” του Κ. Μητσοτάκη, είναι αυτός που έχει την απόλυτη, κυρίαρχη ευθύνη. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γ. Βρούτσης έχει προσπαθήσει να κάνει την “βρώμικη δουλειά” για τον Κ. Μητσοτάκη, γι` αυτό και δεν έχει απομακρυνθεί, όπως με τα voucher που μέσα στην πανδημία έκαναν “δουλειές”. Ο… “Μωυσής” τότε φυσικά γνώριζε, είχε δώσει το πράσινο φως, μετά βγήκε και το πήρε πίσω, αλλά η ζημιά είχε γίνει», θύμισε ο κ. Αρβανίτης.

«Η έκθεση Πισσαρίδη», σημείωσε, «είναι ο νέος ιδεολογικός χάρτης της ακραίας Δεξιάς της Ελλάδας, μέσα βλέπουμε πολλά ζητήματα για τον τρόπο διακυβέρνησης και το μοντέλο δημοκρατίας που θέλουν ο Μητσοτάκης και η ηγετική ομάδα της ΝΔ. Και είναι ενιαία ομάδα, οι “σαμαρικοί” οι “καραμανλικοί”, οι “μητσοτακικοί”, ίδιο κράμα. Στα εργασιακά όσο και στα θέματα Κράτους Δικαίου, η έκθεση Πισσαρίδη καθορίζει πλήρως το πώς θα ήθελε η οικογένεια Μητσοτάκη και η παρέα τους να λειτουργεί το “κράτος-επιχείρηση” της ΝΔ».

Και συνέχισε: «Νομίζαμε ότι πρόκειται περί… τρολλ, όταν είδαμε την ρύθμιση για τις υπερωρίες. Δεν μπορεί ένα υπουργείο ή μία νομική ομάδα να μην ξέρουν ότι αντίκειται πλήρως στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την εργασία (που δεν είναι… αριστεροί, απλώς στο «βατό» αστικό, συντηρητικό μοντέλο). Τελικά, ο Γ. Βρούτσης το παίρνει πίσω, αλλά υπάρχει η “βρώμικη δουλειά”, το κλείσιμο του ματιού στις εργοδοτικές οργανώσεις και τους ισχυρούς παίχτες, τον ΣΕΒ, ότι δηλαδή η κυβέρνηση ιδεολογικά συναινεί σε μία τέτοια αντίληψη. Τους έκλεισε το… δεξί μάτι, τους είπαν “προχωράτε, κατανοούμε”. Και αυτό το Προεδρικό Διάταγμα του κ. Βρούτση είναι σε απόλυτη συνεννόηση με τον Κ. Μητσοτάκη και μέσα στο πλαίσιο αντίληψης της έκθεσης Πισσαρίδη. Είναι εκρηκτικός ο συνδυασμός όλων αυτών με το ότι πλέον δεν λειτουργεί το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, πάρα πολύ προβληματικός για τους εργαζόμενους και ιδίως για τις εργαζόμενες μητέρες. Ο κόσμος πρέπει να οργανωθεί σε υπάρχοντα και νέα συνδικάτα ώστε να αντιπαλέψει αυτές τις πολιτικές μέχρι να έρθει η κυβερνητική αλλαγή».

Ο κ. Αρβανίτης στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο θέμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και της αδυναμίας να γίνονται όσα τεστ covid-19 έχει την υποδομή να πραγματοποιήσει, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. «Και σε αυτή την περίπτωση, “κάνουν τη δουλειά”, “κλείνουν το μάτι” σε ιδιώτες και θεραπευτήρια, τους χορηγούς τους δηλαδή, όπως έκαναν και με τα κρεβάτια σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, όταν χωρίς να υπάρχει λόγος διπλασίασαν τις τιμές αντί να τις επιτάξουν και να τις εντάξουν οργανικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας -ένα ακόμη σκάνδαλο».

«Η ίδια λογική», συνέχισε, «είναι αυτή που εκδηλώνεται και με το άλλο σκάνδαλο, με τον πλωτό φράχτη, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, όταν είχαμε κάνει ερώτηση προς την Κομισιόν και φωνάζαμε πως κάτι τέτοιο εκθέτει τη χώρα, είχαν βγει πατριδοκάπηλες κορώνες ότι είμαστε προδότες. Τώρα, το παίρνουν πίσω γιατί δεν μπορούν να το κάνουν. Αλλά και πάλι, η “δουλειά” έγινε, αγοράστηκε ο φράχτης με 500.000 ευρώ. Το Λιμενικό δεν ξέρει τι να τον κάνει, θα τον έχουν λέει για ρυπαντική προστασία. Ενδεχομένως και για ψάρεμα, για κανένα… καλαμάρι», είπε χαρακτηριστικά. «Είναι σκάνδαλο και αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση είναι εταιρεία συμφερόντων. Για να μην πιάσουμε το ανθρωπιστικό κομμάτι, όπου όλες οι χώρες είναι υποχρεωμένες να κάνουν έρευνα και διάσωση στη θάλασσα».

Για τα ελληνοτουρκικά, ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδείχθηκε ανέτοιμη για τα εθνικά θέματα. «Το κύριο εθνικό μας θέμα είναι τα ελληνοτουρκικά. Και το βασικό ζήτημα στο κομμάτι του διαλόγου με τη γείτονα χώρα είναι η Κύπρος. Και στην Κύπρο υπάρχουν στρατεύματα κατοχής. Δεν μπορεί να μην είναι μέσα στο παιχνίδι και κορυφαίος συνομιλητής. Ο Μητσοτάκης σύρθηκε στο παιχνίδι Ερντογάν και ΕΕ. Θυμίζουμε το σόου του Έβρου όπου ο Μητσοτάκης η φον ντερ Λάιεν και ο Σχοινάς έλεγαν “μπράβο, μπράβο εδώ είναι τα τείχη της Ευρώπης, αλλά η φον ντερ Λάιεν αρνείτο να καταδικάσει τη στάση της Τουρκίας, η οποία χρησιμοποιούσε ανθρώπους ως ασπίδα πίεσης προς την ΕΕ. Έπαιξαν το αφήγημα των προσφύγων – εχθρών και όχι την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Σημείωσε ακόμη πως «όλες οι μεγάλες εθνικές καταστροφές, ήττες και υποχωρήσεις έγιναν επί δεξιάς. Η Αριστερά έχει αποδείξει τον πατριωτικό χαρακτήρα της γιατί όταν οι δωσίλογοι είχαν κυβέρνηση Ράλλη η Αριστερά ήταν στα βουνά. Η Νέα Δημοκρατία είναι επικίνδυνη και στα εθνικά θέματα».

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές αλλαγές, ο Κώστας Αρβανίτης σχολίασε πως «όφειλε το κόμμα να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να επαναλειτουργήσει η μηχανή στους ρυθμούς και τις ανάγκες που έχει σήμερα η κοινωνία» δεδομένων των καθυστερήσεων που έφερε η πανδημία. «Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είναι εξαίρετος σύντροφος, εργατικός, έμπειρο πολιτικό στέλεχος και νέος. Πρόκειται για πολύ καλή πρόταση και τα όργανα θα αποφασίσουν αν θα γίνει αποδεκτή. Το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει. Και κόμμα δεν είναι τα γνωστά στελέχη αλλά η κοινωνία. Πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι ΟΜ στις γειτονιές, στους εργασιακούς χώρους, εντός και εκτός Ελλάδος».

«Και κάτι ακόμη. Όταν έχεις προσυνεδριακό διάλογο σημαίνει “τοποθετούμαι ανοιχτά στο κόμμα και την κοινωνία και λέω τις απόψεις μου στα πλαίσια της ζύμωσης”. Δεν καταλαβαίνω από κάποιους ακραίες συμπεριφορές που δεν αρμόζουν ούτε στην Αριστερά, ούτε στη Δημοκρατία, πόσο μάλλον στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν χαρακτηρισμοί σε συντρόφους και συντρόφισσες για αυτούς που ήρθαν και που θα ‘ρθουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ιδιοκτησία κανενός. Είναι κομμάτι της κοινωνίας δυναμικό και ουσιαστικό. Όποιος δεν το καταλαβαίνει κάνει ζημιά και θα τον προσπεράσει η ιστορία. Δεν θα γράψει η ιστορία για “τον Κώστα Αρβανίτη”. Η ιστορία θα γράψει για τις κοινωνικές, πολιτικές, επαναστατικές και ριζοσπαστικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και η Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο αναφοράς στον κόσμο ως μοντέλο της Αριστεράς που πήρε και θα ξαναπάρει την κυβέρνηση για να αλλάξει την κοινωνία», τόνισε κλείνοντας.


Κοινοποίηση