Κοινοποίηση

Την Τρίτη, 29 Οκτωβρίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, παραχώρησε τηλεφωνική συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Δυτικής Ελλάδας “Flash TV” και την εκπομπή «Ώρα Αιχμής», όπου μίλησε για φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Για τα προεκλογικά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, ο ευρωβουλευτής σημείωσε:

Η Νέα Δημοκρατία έπαιξε προεκλογικά με δύο θέματα: με την ασφάλεια των πολιτών και με την «προδοτική» συμφωνία των Πρεσπών. 

Η τελευταία, αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο, καθώς βλέπουμε πλήρη υπαναχώρηση των θέσεων της ΝΔ. Προχτές έφυγαν «τρέχοντας» από την ψηφοφορία της ολομέλειας, και όσοι έμειναν απείχαν, με τη δικαιολογία ότι το ψήφισμα δεν διασφάλιζε τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Για την Βόρεια Μακεδονία δεν εξέφρασαν προβληματισμό!

Ο κ. Αρβανίτης έκανε εκτενή αναφορά στο προσφυγικό:

Το προσφυγικό είναι άλλο ένα μεγάλο ψέμα της ΝΔ. Αποδεικνύεται καθημερινά πως δεν ήταν η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου που καλούσε τους πρόσφυγες να έρθουν στην Αθήνα και την Ελλάδα. Πρόσφατα στην ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις που ψέλλισε πως οι λόγοι της αύξησης των προσφυγικών ροών είναι γεωπολιτικοί και «δεν γίνεται σε τρείς μήνες να λυθεί το πρόβλημα». Για τον Μητσοτάκη το πρόβλημα ξεκίνησε χθές.

Μας κατηγόρησαν για κακοδιαχείριση του προσφυγικού. Η διαχείριση όμως ήταν η καλύτερη δυνατή. Ο λόγος της κριτικής και της αυτοκριτικής ήταν γιατί από μόνοι μας είχαμε θέσει τον πήχη ψηλά και επιδιώκαμε ακόμη πιο γρήγορες και αποφασιστικές λύσεις. Όταν η Μόρια φιλοξενούσε 5.000 άτομα ενώ χωρούσε 3.000, ασκούσαμε κριτική. Τώρα, με 14.000 άτομα ο Χρυσοχοΐδης βλέπει «πολύ καλές συνθήκες» και η κυβέρνηση σιωπά. Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο, δεν έχει πλάνο. Μόνο το ακροδεξιό αφήγημα που χρησιμοποίησε προεκλογικά και τώρα καλείται να διαχειριστεί. Οι δικοί τους άνθρωποι, δήμαρχοι και πολιτευτές, αυτή τη στιγμή φωνάζουν κατά των προσφύγων και των μετεγκαταστάσεων στην ενδοχώρα. Η ΝΔ προεκλογικά τόνωνε το ακροδεξιό αυτό κλίμα, και τώρα καλείται να προχωρήσει στις μετεγκαταστάσεις που η ίδια αφόριζε.

Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια της.

Συνεχίζει να υπερασπίζεται την ακροδεξιά ατζέντα της και μάλιστα, πάνω στην πρεμούρα της, κάνει και λάθη «τεχνικού χαρακτήρα». Προσπαθώντας να μετατρέψει το προσφυγικό πρόβλημα σε μεταναστευτικό για μικροπολιτικούς λόγους, δημιουργεί ζητήματα εθνικού συμφέροντος. Πώς θα ζητήσουμε από την ΕΕ να δεχτεί μετανάστες, όταν ο μόνος λόγος που δέχτηκε τους πρόσφυγες στο παρελθόν είναι ακριβώς το προσφυγικό τους status;

Άλλη μια πτυχή του ζητήματος για την οποία η ΝΔ αδιαφορεί είναι πως η έξαρση του προσφυγικού οφείλεται στην εμπλοκή της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων σε διάφορες χώρες, που δημιούργησαν ή τροφοδότησαν πολέμους.

Παράδειγμα πρώτο: η Λιβύη! Η ΕΕ συνεργάζεται με μια ακτοφυλακή κατσαπλιάδων δουλεμπόρων και συζητά ποιος θα σώζεται και ποιος θα πνίγεται!

Παράδειγμα δεύτερο: η Συρία! Ο κόσμος δεν θυμάται πως ο Βενιζέλος είχε ζητήσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο της Συρίας.

Ο πόλεμος όμως φέρνει θάνατο και προσφυγιά. Και η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πονέσει πολύ από τον πόλεμο και ξέρει από προσφυγιά. Οι πολίτες συχνά το ξεχνούν και είναι χρέος των δημοσιογράφων, των πολιτικών, όλων μας, να το θυμίζουμε και να το τονίζουμε. Όμως, το να το ξεχνά η πολιτική ηγεσία και να παίζει με ακροδεξιά ψέματα είναι απαράδεκτο και επικίνδυνο.

Για τα ψέματα της ΝΔ:

Η ΝΔ ψεύδεται, και δεν το τονίζουμε όσο πρέπει. Η ΝΔ δημιούργησε το ψέμα της «κωλοτούμπας του ψεύτη Τσίπρα», διέσπειρε τα ψέματά της μέσω των συστημικών ΜΜΕ και έπαιξε με αυτό. Κέρδισαν με ψέματα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε πολύ πολιτισμένοι και δεν λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους: ότι ο Μητσοτάκης είναι τεράστιος ψεύτης. Είναι ανίκανος, χωρίς σχέδιο για το προσφυγικό, χωρίς “know how”. Καταθέτει ένα νομοσχέδιο απαράδεκτο, ακροδεξιό, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου που θα εγκλωβίσει στην ουσία χιλιάδες πρόσφυγες σε κέντρα κράτησης, αναβιώνοντας τις μαύρες μέρες της Αμυγδαλέζας του Σαμαρά.

Για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού στο προσφυγικό:

Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός. Τους πρόσφυγες των καταλήψεων των Εξαρχείων τους έστειλαν σε camp στην Κόρινθο, απομακρυσμένους από την κοινωνία. Τα παιδιά, που στην Αθήνα πήγαιναν σχολείο, τώρα είναι κλεισμένα σε camp και απομονωμένα. Αποκλείουν κατατρεγμένους ανθρώπους από τη δημόσια υγεία και περίθαλψη -τους αρνούνται την έκδοση ΑΜΚΑ- και τους περιθωριοποιούν. Πρόκειται για εγκληματική πολιτική. Θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια υγειονομική βόμβα  – μια φράση που τόσο αρέσει στον Ανδρέα Λοβέρδο – και βάζουν τον κόσμο να συγκρούεται πάνω σε τέτοιου είδους θέματα. Ποντάρουν στον εκφασισμό της κοινωνίας και τον κοινωνικό αυτοματισμό. Όμως δε θα νικήσουν, γιατί η Ελλάδα είναι βαθιά δημοκρατική χώρα και τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά των ανθρώπων θα φανούν.

Παράδειγμα τα Μελίσσια, των οποίων είμαι κάτοικος. Βλέπουμε από τη μία το παραλήρημα της οννεδίτισσας που τρομοκράτησε τον κόσμο ότι η μεταφορά 100 ασυνόδευτων παιδιών θα αποτελέσει απειλή για την κοινωνία, και τα ακροδεξιά αντανακλαστικά μερίδας της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας. Βλέπουμε όμως από την άλλη και τους συλλόγους γονέων της περιοχής, τους προοδευτικούς ανθρώπους που υπερασπίζονται την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, για τους οποίους οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι.

Ο Κώστας Αρβανίτης αναφέρθηκε και στα προβλήματα της Δυτικής Ελλάδας, και συγκεκριμένα στη βίαιη απολιγνιτοποίηση που προωθεί ο Μητσοτάκης:

Δεν υπάρχει σχεδιασμός, δε διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και η τοπική οικονομία. Μάλλον με κάποια εταιρία έχει ντιλάρει ο Μητσοτάκης και βιάζεται. Άλλωστε, κάθε τροπολογία του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου – που ξεκίνησε με 70 τροποποιήσεις και κατέληξε με 250 – εξυπηρετεί και έναν οικονομικό παράγοντα. Οι κάτοικοι πρέπει να σηκώσουν το θέμα και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Το ζήτημα είναι πολύπλοκο και πρέπει να το προσεγγίσουμε λαμβάνοντας υπόψιν μας το και το περιβάλλον και την κοινωνία.

Για τις εξορύξεις δήλωσε πως «πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική διότι δεν ολοκληρώσαμε με αποφασιστικότητα το σχέδιό μας για την Χαλκιδική. Και τώρα ο Μητσοτάκης χρηματοδοτεί τις εξορύξεις, την ίδια στιγμή που ευαγγελίζεται την απολιγνιτοποίηση».

Κλείνοντας, ο ευρωβουλευτής απηύθυνε έκκληση για το ΚΕΘΕΑ:

Θέλω να απευθύνω έκκληση σε όλους τους τηλεθεατές να στηρίξουν τον αγώνα του ΚΕΘΕΑ ενάντια στην πραξικοπηματική ΠΝΠ της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ιστορία του ΚΕΘΕΑ να μην είναι μια ήττα. 35 χρόνια ανασταίνει παιδιά και τα βοηθά να σταθούν στα πόδια τους.

Και ο σταθμός σας, και όλοι μας, να υψώσουμε φωνή και ανάστημα!

Δείτε το video:


Κοινοποίηση