Konstantinos Arvanitis
Κοινοποίηση

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, στον δημοτικό ρ/σ Πειραιά Κανάλι 1 90,4 και την εκπομπή «Λαϊκή Αγορά» με τον Νίκο Μπουρσινό.

 

Στον δημοτικό ρ/σ Πειραιά Κανάλι 1 90,4 φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, από κοινού με την ευρωβουλευτή της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Στην Μόρια υπάρχει μία τραγική ανθρωπιστική κρίση, όχι μόνο για τους πρόσφυγες, αλλά και για τους ντόπιους», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, ο οποίος βρέθηκε στη Λέσβο με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου. «Αυτό που είδα εγώ ήταν το νησί να έχει κοπεί στα δύο με το κόσμο παρατημένο στον κεντρικό δρόμο του νησιού. Τουλάχιστον 40 με 50 επιχειρήσεις είχαν αναγκαστεί να κλείσουν. Και φυσικά, επικρατεί μεγάλη ανησυχία για πιθανή διασπορά του κορωνοϊού».

»Οι πρόσφυγες δεν είχαν νερό και φαγητό, ούτε βασικές συνθήκες υγιεινής. Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι υπήρχαν ανεξέλεγκτες ομάδες που σταματούσαν τους ανθρώπους που πήγαιναν προς τις δομές ή τις ΜΚΟ και ζητούσαν τα στοιχεία τους. Είχαν αναλάβει αυτόκλητα έναν ρόλο που κανείς δεν τους έδωσε, που καμιά δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να ανέχεται».

Όσον αφορά το πολιτικό σκέλος των όσων είδε από πρώτο χέρι στο νησί της Λέσβου, ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε: «Την ημέρα που βρισκόμουν εγώ στο νησί, ο Επίτροπος Σχοινάς πέρασε με ελικόπτερο πάνω από την καταστροφή. Δεν κατέβηκε κάτω, δεν πήγε στους πρόσφυγες, όπως εμείς, να δει τι ακριβώς συμβαίνει, δεν μίλησε με τους ανθρώπους του Τύπου ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μου έκανε πάρα πολύ κακή εντύπωση αυτό. Είχε μία “αφ’ υψηλού” αντιμετώπιση. Αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι ο απεγκλωβισμός του κόσμου από τα νησιά και από τη χώρα και ο αναλογικός διαμοιρασμός του στα κράτη μέλη, κάτι που δεν είχε ζητήσει η κυβέρνηση μέχρι χτες. Και βεβαίως, εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη αντίφαση: από τη μία είχαμε την Επίτροπο Γιόχανσον να λέει συγκεκριμένα πράγματα, από την άλλη τον κ. Σχοινά να λέει άλλα στον κ. Μητσοτάκη.

Επιδιώκοντας να καταρρίψει μία κραυγαλέα περίπτωση fake news που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, ο Ευρωβουλευτής έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι, παρ’ όλα όσα ακούγονται από στελέχη της ΝΔ, ακόμη και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη χτεσινή Συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, το ΚΥΤ της Μόριας δεν υπήρξε δημιούργημα της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ: «Η Μόρια δεν γεννήθηκε εχτές. Δημιουργήθηκε επί Σαμαρά και επί υπουργίας Βαρβιτσιώτη. Και βέβαια οι ευθύνες της ΝΔ συνεχίζουν να βαραίνουν. Κοντεύει ενάμισης χρόνος διακυβέρνησης ΝΔ. Προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν πως δεν πρόκειται να ανεχτεί τα νησιά να γίνουν “πάρκινγκ” ψυχών. Όμως έλεγε ψέματα: Είπε ψέματα στον ελληνικό λαό και είπε ψέματα για τη διαχείριση του προσφυγικού από την προηγούμενη κυβέρνηση».

»Είπε ότι θα έλυνε άμεσα το προσφυγικό, αλλά διέλυσε το υπουργείο, χάθηκαν ολόκληροι μήνες, άλλαξε πολλές φορές στελέχη, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς… Στην ουσία ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έπαιξαν πάνω στο προσφυγικό, ισχυριζόμενοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πρόσφυγες και, τέλος, υποσχέθηκε στους νησιώτες, ότι δεν θα κάνει μόνιμες δομές στα νησιά και ότι θα προχωρήσει σε άμεση μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ενδοχώρα».

Εκφράζοντας τη διαφορά που βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής των δύο κομμάτων, ο Κ. Αρβανίτης δήλωσε πως «Το βασικό ζήτημα και η βασική πολιτική μας διαφορά είναι ότι, εμείς διαφωνούμε με την Ελλάδα-Ασπίδα και την Ελλάδα-Φυλακή. Δηλαδή να έρχονται οι άνθρωποι εδώ, να μένουν σε κλειστές δομές και να μην υπάρχει καμία κινητικότητα. Η Ελλάδα ζημιώνεται χωρίς να έχει συμβάλει στη δημιουργία αυτού του προβλήματος. Δεν επιδίωξε η Ελλάδα οικονομικά συμφέροντα στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη. Εμείς ασκούμε πιέσεις, ώστε όλη η ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Βίσεγκραντ να αναλάβει αυτό που της αναλογεί. Αυτοί δεν το θέλουν, προτιμούν να μας δώσουν χρήμα και να μας αφήσουν να το πρόβλημα που αυτοί δημιούργησαν».

»Και φυσικά, εδώ υπάρχει και το ανθρώπινο κομμάτι, που αφορά ζωές, ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι οποίοι έχουν στερηθεί κάθε προοπτική. Η προσπάθεια που κάναμε εμείς, και που ευοδώθηκε με την επιστολή που συνυπογράφηκε από 169 βουλευτές, από 6 πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είναι η αρχή. Θα γίνουν και άλλες δράσεις παράλληλες. Θέλουμε να πιέσουμε την ηγεσία της ΕΕ, να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους από τη χώρα μας, πράγμα που θα γίνει πολύ πιο εύκολο, αν το επιδιώξει και η ελληνική κυβέρνηση».

«Όσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης για κατασκευή κλειστών δομών», ανέφερε ο Ευρωβουλευτής, «πρόκειται για κλειστά κέντρα κράτησης, για φυλακές. Γιατί να το επιδιώξουμε αυτό; Η Ελλάδα έχει ήδη 22.000 ποινικούς, θα προσθέσουμε επιπλέον και 100.000 κρατούμενους πρόσφυγες; Αυτή τη χώρα θέλουμε; Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι οι κλειστές δομές υποτίθεται ότι θα κρατούν 4 με 5 χιλιάδες κόσμο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μικρές».

Αναφερόμενος σε μία αποστροφή του λόγου της κ. Βόζεμπεργκ, κατά την οποία η Ευρωβουλετής της ΝΔ ανέφερε ότι πλέον τα ελληνικά σύνορα φυλάσσονται, ο Κώστας Αρβανίτης αναρωτήθηκε αν «Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν Ένοπλες δυνάμεις στα σύνορα της χώρας; Δεν υπήρχε τότε εθνικό καθήκον; Εγώ ξέρω, έμαθα από το σχολείο ακόμα, ότι δεν παραδίδουμε σπιθαμή γης. Όχι ότι αφήνουμε τους πονεμένους στη μοίρα τους και δεν δείχνουμε αλληλεγγύη».

»Αφού λοιπόν μιλάμε για ευρωπαϊκά σύνορα, όπως επαναλαμβάνει η κ φον ντερ Λάιεν και πανηγυρίζει ο κ. Μητσοτάκης, τότε γιατί δεν έρχονται οι ολλανδικές ή οι γερμανικές φρεγάτες να τα περιφρουρήσουν, όταν έρχονται τα τουρκικά ερευνητικά; Πώς γίνεται να είναι ευρωπαϊκά σύνορα για τον πρόσφυγα, αλλά ελληνικά για τους Τούρκους

»Αν πράγματι είναι έτσι τα πράγματα η κ. φον ντερ Λάιεν θα έπρεπε να καταδικάσει, και να εκδιωχθούν τα τουρκικά ερευνητικά που προσπαθούν να μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Δεν γίνεται στην έκφραση του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε, δηλαδή το προσφυγικό η ΕΕ να ποιεί τη νήσσα».

Συνολικά, για τη διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση της ΝΔ, ο Κ. Αρβανίτης σχολίασε πως «Είδαμε, με κατά πολύ μειωμένες ροές, να βρίσκονται στη Μόρια 23.000 άνθρωποι. Με 5500 την παραδώσαμε τον Ιούλιο του 2019· στην πορεία ο αριθμός αυτός γιγαντώθηκε στους 23.000 και πολύ αργότερα έπεσε στους 13.000. Η πολιτική της ΝΔ στο προσφυγικό εδώ και περισσότερο από 1 χρόνο είναι η καταστροφή στην Μόρια, είναι η γεμάτη Πλ. Βικτωρίας και η δομή της ντροπής στο Κλειδί, που κατασκεύασε ο κ. Μηταράκης στο οποίο, πραγματικά και από την καρδιά μου προσκαλώ την κα Βόζεμπεργκ, χωρίς φωτογράφους, να πάμε οι δυο μας να τη δούμε.

Συνοψίζοντας τις ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις του προσφυγικού προβλήματος ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην γεωπολιτική διάσταση των τελευταίων εξελίξεων: «Συνολικά και όπως το διαβάζω εγώ, το προσφυγικό εργαλειοποιείται από τον Ερντογάν, αλλά και από δυνάμεις της ΕΕ, εντός και του ευρύτερου πλέγματος συμφερόντων έως και των Ρώσων και των Αμερικανών, ως ένα θέμα το οποίο θα μπορούσε δυνητικά να σύρει τη χώρα μέχρι και στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου».

»Με τον τρόπο που το έθετε ο κ Σχοινάς με την ονομασία του χαρτοφυλακίου του ως Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και όπως μαζί με την κ. φον ντερ Λάιεν στον Έβρο “έπαιζαν τις κουμπάρες” (από τη μία “μπράβο Ελλάδα,” από την άλλη, όμως, απέφυγαν να καταγγείλουν τον Ερντογάν), φωτογραφίζεται πλήρως ότι μας σέρνουν σε αυτό το παιχνίδι με φόντο το Καστελόριζο. Αυτή για μένα είναι η μισή μεγάλη εικόνα. Το δεύτερο συστατικό της είναι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων που ζητούν άσυλο, προσφύγων και μεταναστών. Και στα νησιά μας, βεβαίως, τίθεται θέμα και με τα δικαιώματα των ντόπιων κατοίκων, όπως το να μπορούν να κινηθούν όπως θέλουνε στον τόπο τους, τα οποία με πολιτικές αυτού του είδους πλήττονται βάναυσα».

»Αυτά συνιστούν μία μάζα προβλημάτων που πρέπει μια σοβαρή πολιτεία να τα δει και να διεκδικήσει από την ΕΕ, τινί τρόπο, ένταξη, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων και βεβαίως διαμοιρασμό των προσφύγων σε όλα τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ, για να επωμιστούν εξίσου το βάρος».

 


Κοινοποίηση