Κοινοποίηση

Για το νέο που φέρνει στα Ευρωπαϊκά πράγματα ο Μηχανισμός της ΕΕ για το Κράτος Δικαίου, το σοβαρό πολιτικό θέμα που εγείρει η παραμονή του κόμματος Όρμπαν στις τάξεις του ΕΛΚ αλλά και τα ζητήματα Κράτους Δικαίου στη χώρα μας μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης στην εβδομαδιαία εκπομπή της ΕΡΤ1 ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα του Κράτους Δικαίου, ως σκιώδης εισηγητής της  Ευρωομάδας της Αριστεράς «The Left», στην Επιτροπή LIBE.

Τα κύρια σημεία των παρεμβάσεών του:

  • Θα συμφωνήσω με τη Μαρία Σπυράκη στην πολιτική αξιολόγηση που έκανε για τα νέα δεδομένα σε ότι αφορά την Πολωνία και την Ουγγαρία. Διαφωνώ και έχω διαφορετική αντίληψη σε ότι αφορά τον ρόλο του Μητσοτάκη.
  • Έχουμε καταρχήν ένα θετικό: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέληξε σε μία προσωρινή συμφωνία και απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιδεικνύουν σοβαρότητα σε θέματα δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου, Δικαιοσύνης και Ελευθερίας του τύπου.
  • Υπάρχει μια ευθύνη στο ΕΛΚ, καθώς ο κος Όρμπαν ανήκει ακόμα στις τάξεις του, είναι μια σοβαρή πολιτική εκκρεμότητα που πρέπει να δει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι θέσεις του κου Ορμπάν συνολικά αγγίζουν τα όρια του ναζισμού.
  • Σε ζητήματα αυτοπροσδιορισμού, σε ζητήματα που αφορούν την κίνηση ανθρώπων με διαφορετική αντίληψη από εμάς, στο τι θέλουν να πιστεύουν, στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα είναι θέματα στα οποία δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή ένωση να κλείνει τα μάτια και να λέει «δεν συμβαίνει τίποτα».
  • Η μεγάλη επιτυχία της συμφωνίας είναι πως τα κράτη μέλη υποχρεούνται να τηρούν τις υποχρεώσεις έναντι των τελικών αποδεκτών των επωφελουμένων. Δηλαδή, ενώ θέλουμε να τιμωρήσουμε την πολιτική Όρμπαν, δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε ταυτόχρονα και τον λαό.
  • Είμαι από τους Ευρωβουλευτές που είναι υπέρ των κυρώσεων σε κράτη μέλη που δεν τηρούν τις βασικές αρχές λειτουργίας της δημοκρατίας στην ΕΕ και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μεγάλη πλειοψηφία και το μεγάλο ερώτημα είναι τί θα κάνουν οι ηγέτες.
  • Είναι άλλο ζήτημα οι παρεμβάσεις σε ζητήματα καταπάτησης του κράτους δικαίου – όπως για παράδειγμα ο μονοπωλιακός χαρακτήρας των μέσων ενημέρωσης – και άλλο θέμα στην  οικονομική διαχείριση των πραγμάτων, κάτι που το ζήσαμε στο πετσί μας στην Ελλάδα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τότε κάποιοι σιγοντάριζαν αυτήν την παρέμβαση και φώναζαν «Γερούν Γερά».
  • Και η Ελλάδα είναι στο «κάδρο» μαζί με άλλες χώρες, για το κατά πόσον ο μονοπωλιακός χαρακτήρας δημιουργεί πολλά και μεγάλα προβλήματα στην ελευθεροτυπία, για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης και για τον λαό, αλλά και για παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, διότι εδώ έχουμε την υπόθεση Novartis.
  • Ουγγαρία – Πολωνία, είναι ακραίες περιπτώσεις όπου εδώ το σύνολο του δημοκρατικού τόξου (και η ΝΔ) έχουμε κοινή περπατησιά και νομίζω πως έχουμε πολλά πράγματα, που μπορούν να μας βρουν σύμμαχους σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.

To video:


Κοινοποίηση