Κοινοποίηση

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του περιφερειακού τηλεοπτικού σταθμού «Ήπειρος TV» παραχώρησε συνέντευξη εχθές ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στον νομό Ηπείρου. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, είχε παρευρεθεί σε ημερίδα με θέμα «Tο μέλλον των προστατευόμενων περιοχών στα πλαίσια του περιβαλλοντικού νόμου». Ο ευρωβουλευτής μίλησε για το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της ΝΔ που επηρεάζει βαθύτατα τον νομό, αναφέρθηκε όμως εκτενώς και στα πλήγματα που έχει δεχτεί ο κόσμος της εργασίας, ως αποτέλεσμα των πολιτικών της κυβέρνησης, πριν ακόμη το ξέσπασμα της πανδημίας.

«Το περιβαλλοντικό ν/σ πρέπει να ακυρωθεί»

 Για το περιβαλλοντικό ν/σ, τόνισε πως «πρόκειται για ένα ν/σ κατά του περιβάλλοντος που πρέπει να ακυρωθεί. Από την κοινωνία, τους φορείς, τις προσπάθειές μας στην ΕΕ. Ειδικά για την Ήπειρο είναι μεγάλο χτύπημα. Οι φορείς που ασχολούνται με τη λίμνη το περιβάλλον δεν θα έχουν το αυτοδιοίκητο. Η πόλη δεν θα έχει λόγο. Το ν/σ ανοίγει δρόμους για αποχαρακτηρισμούς και ιδιωτικοποιήσεις. Όταν εμείς στην ΕΕ δίνουμε τη μάχη για ακόμη πιο θετικά μέτρα για το περιβάλλον, τα εργασιακά, τα δικαιώματα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πηγαίνει τη χώρα πίσω».

«Η πανδημία έφερε τα σχέδιά τους πιο κοντά»

Ερωτηθείς για την περιοδεία του και τις συναντήσεις με φορείς εργαζομένων – καθώς είναι μέλος της αρμόδιας Επιτροπής για τα εργασιακά στο ΕΚ – ο ευρωβουλευτής μίλησε για την έκδηλη αγωνία τους. «Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι έχουν χτυπηθεί από 3 μνημόνια και μια χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν οι ίδιες πολιτικές, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, πριν 10 χρόνια. Το νομοσχέδιο Βρούτση λιώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τον βασικό μισθό, προωθεί την εκ περιτροπής και ελαστική εργασία. Τώρα βλέπουμε να αξιοποιείται η πανδημία ως ευκαιρία νέων δεδομένων. Η πανδημία έφερε τα σχέδιά τους πιο κοντά».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω κρίσης, έκανε επανάσταση στα εργασιακά»

 Απαντώντας στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά ήταν ανεπαρκής, ο ευρωβουλευτής θύμισε πως εν μέσω κρίσης, ο κατώτατος μισθός και οι συλλογικές συμβάσεις προχώρησαν, και δόθηκαν τα εργαλεία ώστε τα συνδικάτα να διεκδικήσουν και να πετύχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Βγαίνοντας από τα μνημόνια, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε ζητήματα για ακόμη πιο θετικά μέτρα για μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα. Σας θυμίζω τη 13η σύνταξη, που η ΝΔ χλεύαζε ως ανεπαρκή και έσπευσε αμέσως να καταργήσει. Ο κόσμος στις εκλογές έκρινε και έκανε επιλογές. Θα κρίνει και θα συγκρίνει, και τώρα, τί συμβαίνει στο σπίτι του, στην οικογένειά του, στη δουλειά του, στο νοσοκομείο».

«Μια άλλης μορφής πανδημία η πολιτική Μητσοτάκη»

Ο Κώστας Αρβανίτης ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατηγορεί τη ΝΔ ότι «έφερε την πανδημία»: «Αντιθέτως, στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή τα μέτρα προστασίας. Εμείς ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση διότι τα ποσοστά ανεργίας είχαν ανέβει από πριν. Εν μέσω πανδημίας επιδοτήθηκε η ανεργία και όχι η εργασία. Δεν έχει απαντηθεί αν υπάρχει σχέδιο για την εργασία, τον τουρισμό». Χαρακτήρισε ακόμη την πολιτική Μητσοτάκη ως μια άλλης μορφής πανδημία: «Είναι η γενικότερη πολιτική μονόπλευρης λιτότητας που προωθεί η ευρωπαϊκή ακραία δεξιά. Ο εργαζόμενος θεωρείται πρόβλημα για την ανάπτυξή τους».

«Οι “όροι” για να πάρουμε τα 32 δις σημαίνουν μνημόνια»

 Ένα ακόμη ζήτημα που ξεκαθάρισε ο ευρωβουλευτής ήταν αυτό της πρότασης της Κομισιόν: «Απείχαμε από την πρώτη, άθλια πρόταση των 27 –και όχι από αυτή της Κομισιόν, όπως μας κατηγορεί ψευδώς η ΝΔ – ώστε να έρθει μια καλύτερη συμφωνία, όπως και έγινε. Και αυτή η συμφωνία όμως έχει ένα καλό αλλά και πολλές παγίδες. Oι γραφειοκράτες των Βρυξελλών έχουν αρχίσει ήδη να λένε ότι για να πάρουν τα χρήματα η Ελλάδα και οι άλλες χώρες του Νότου θα πρέπει να μπουν όροι· δηλαδή, μνημόνια».

Κλείνοντας, τόνισε τη σημασία ανάδειξης των ευρωπαϊκών ζητημάτων: «Όσα αποφασίζονται εκεί θα τα δούμε σε λίγο καιρό εδώ ως de facto κατάσταση. Οι μάχες που δίνονται στην ΕΕ είναι σημαντικές για τις ζωές μας».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Κοινοποίηση