Κοινοποίηση

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη, ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ 105,5 και τον Γιώργο Τραπεζιώτη για τις τραγικές εξελίξεις στην Μόρια και τις ευθύνες της κυβερνητικής πολιτικής

 

Στην εκπομπή «Έτσι έχουν τα πράγματα» με τον Γιώργο Τραπεζιώτη μίλησε ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL άσκησε δριμεία κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, που αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και εκθέτει διεθνώς τη χώρα.

Ο Κώστας Αρβανίτης επέκρινε τον Επίτροπο «Προώθησης του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» Μαργαρίτη Σχοινά για την «αφ’ υψηλού» εκτίμηση της τραγωδίας στη Μόρια:

«Μετά την επιστολή των 169 Ευρωβουλευτών και την επίσκεψη του κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο, ετοιμάζουμε νέα επίσκεψη στις 17/9, με κλιμάκιο 10 Ευρωβουλευτών, για να δουν την κατάσταση από κοντά. Σε αντίθεση με τον κ. Σχοινά, το πρόβλημα με την επίσκεψη του οποίου δεν ήταν το ότι ήρθε με ελικόπτερο, αλλά το ότι δεν κατέβηκε να συνομιλήσει με τους ανθρώπους, και δεν είχε καμία επαφή με τους πρόσφυγες, ενώ μάλιστα έχει το αρμόδιο χαρτοφυλάκιο. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό σαν αντίληψη, αλλά ξέραμε ποιος είναι ο κ. Σχοινάς, ξέραμε ποια είναι η πολιτική του και για αυτό δεν τον ψηφίσαμε. Τότε, είχαμε κατηγορηθεί, γιατί «δεν στηρίξαμε τον Έλληνα Επίτροπο». Ο λόγος ήταν ότι ξέραμε ότι είναι κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, ξέραμε  τις απόψεις του και τις πολιτικές που θα εφάρμοζε. Αυτή είναι η «Προώθηση» του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, αυτό που είδε ο κ Σχοινάς από το ελικόπτερο από ψηλά».

Ο ευρωβουλευτής θύμισε τις σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης στο προσφυγικό:

«Τα μηνύματα από την Ευρώπη δεν είναι καλά. Η Ελλάδα είναι εδώ και πάρα πολύ καιρό εκτεθειμένη στην ΕΕ, απλά οι ειδήσεις αυτές δεν φτάνουν στην Ελλάδα. Τα νέα στην Ελλάδα αυτά δεν έρχονται, εκτός από συγκεκριμένες πηγές, όπως η Αυγή το Κόκκινο και το left.gr. Η κυβέρνηση είναι πλήρως εκτεθειμένη, από την πρώτη ακόμα μέρα διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμίζω ότι αμέσως καταργήθηκε το Υπουργείο και υπάχθηκε στο υπερ-υπουργείο Χρυσοχοΐδη, για να αλλάξει στη συνέχει δεκάδες στελέχη, γενικούς γραμματείς, Υπουργούς, Υφυπουργούς, μέχρι τελικά να επανασυσταθεί».

Ενώ τόνισε πως η πολιτική της ΝΔ για το προσφυγικό αντιβαίνει στους ευρωπαϊκούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο:

«Για τη ΝΔ και τη νομενκλατούρα της ΕΕ, του σχεδίου δηλαδή του Σχοινά που εκτελεί ο κ. Μητσοτάκης το θέμα είναι αστυνομικό, το ζητούμενο είναι να κλειστούν οι άνθρωποι σε κελιά και να μείνουν εδώ, μετατρέποντας τη χώρα σε φυλακή για όσους έρχονται από εστίες πολέμου, από τη Συρία, μέχρι τη Λιβύη. Θέλει προσπάθεια για να καταλάβει ο κόσμος την ουσιαστική διαφορά της πολιτικής μας αντίληψης. Οι πολιτικές του Μητσοτάκη αντίκεινται πλήρως στους  ευρωπαϊκούς κανόνες και στο διεθνές δίκαιο, όσο εφαρμόζονται, η χώρα θα παραμένει πολιτικά εκτεθειμένη στον μέγιστο βαθμό».

Και συνέχισε, δίνοντας μερικά μόνο παραδείγματα έκθεσης της χώρας εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής:

«Όπως μετέδωσε το Κόκκινο η αρμόδια Επίτροπος Γιόχανσον ήταν προχθές καταπέλτης. Έπρεπε να είχαν φύγει δεκάδες άνθρωποι από τη Λέσβο που πληρούσαν τις προϋποθέσεις άσυλο, όμως παρέμεναν εκεί εγκλωβισμένοι. Η Ελλάδα δεν είχε καν κάνει αίτημα για μετεγκατάσταση προσφύγων στην ΕΕ μέχρι προχθές! Για να μην αναφέρουμε πράγματα όπως τα πλωτά φράγματα και οι κλειστές δομές, που είναι πλήρως ενάντια σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Ο ευρωβουλευτής κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογική εργαλειοποίηση του προσφυγικού και ψέματα:

 

«Η ΝΔ πολιτεύτηκε προεκλογικά σε πολύ μεγάλο βαθμό με το προσφυγικό και με ψέματα το χρησιμοποίησε για να της κερδίσει». Μας είπαν ότι έχουν σχέδιο, ότι θα έλυναν το προσφυγικό μέσα σε 6 μήνες, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσε στην Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες. Φυσικά, αυτά ήταν ψέματα. Το μόνο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση στον έναν της χρόνο, είναι μια καμένη Μόρια, ένα απαράδεκτο Κλειδί στις Σέρρες και η Πλ. Βικτωρίας. Και πέραν αυτού, μόνο χρήματα, δουλειές και μπίζνες».

Ο Κ. Αρβανίτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πολύ σημαντική επιστολή για  μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τις ΕΕ:

Αξίζει να σημειωθεί ότι την επιστολή δεν την συνυπέγραψε κανείς από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Πολλοί ευρωβουλευτές του ΕΛΚ έχουν συνοπογράψει, αλλά για τη ΝΔ αυτό είναι θέμα γραμμής. Οι Ευρωβουλευτές του ΚΙΝΑΛ γιατί δεν συνυπέγραψαν; Είναι μεγάλο γεγονός η επιστολή των 169, το κείμενο διακινήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη ταχύτητα. Οι συνυπογράφοντες είναι σημαντικά στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, με πολύ υψηλόβαθμους ρόλους και αυτό δείχνει το ορθό της πολιτικής μας θέσης. Το λέγαμε και με το σόου στον Έβρο, που έστησαν ΕΕ και Μητσοτάκης, με τον Ερντογάν από απέναντι να ρίχνει νερό: ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει αυτό που της αναλογεί στον πληθυσμό της, βάσει των αιτημάτων των ανθρώπων για μετεγκαταστάσεις σε χώρες της ΕΕ και επανενώσεις με τις οικογένειές τους».

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ευρωβουλευτής τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα παλέψει μέχρι τέλους ώστε να μη γίνει η χώρα φυλακή:

«Η ιστορία των κλειστών δομών και η βασική και πολιτική μας διαφορά είναι ότι η κλειστή δομή σημαίνει φυλακή και παντοτινό εγκλωβισμό, ενώ μικρές, ελεγχόμενες, ευέλικτες δομές σημαίνει κινητικότητά των προσφύγων. Είναι σαφές αυτό».

«Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν θέλουμε η χώρα να γίνει φυλακή. Αυτό είναι συγκεκριμένο, ουσιαστικό, βαθιά πολιτικό και θα το παλέψουμε μέχρι τέλους».

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Κοινοποίηση