Κοινοποίηση

Συνέντευξη στο ENA Channel  της Καβάλας παραχώρησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, λίγες ώρες μετά την σημαντική νίκη που πέτυχαν οι αγωνιστές της Ιερισσού στην Επιτροπή Αναφορών του ΕΚ, όπου, σε κλίμα ομοφωνίας αποφασίστηκε η υπόθεση να μείνει ανοιχτή και να σταλούν Παρατηρητές Περιβάλλοντος από το ΕΚ για να δουν ιδίοις όμμασι την καταστροφή που επιφέρει η «επένδυση» στη Χαλκιδική.

Ο ευρωβουλευτής μίλησε στον Τάσο Παλαιστίδη για τους παράγοντες που συνέβαλαν στη θετική αυτή εξέλιξη, με πρώτον απ’όλους τον επίμονο και τεκμηριωμένο αγώνα των πολιτών της Ιερισσού.

«Η τεκμηρίωση από τους πολίτες της Χαλκιδικής ήταν καθοριστική. Οι δύο συμπολίτες μας έκαναν εξαιρετικές παρεμβάσεις και περιέγραψαν με σαφήνεια την κατάσταση. Αυτό που καταφέραμε στην Επιτροπή ήταν να παραμείνει ανοιχτή η υπόθεση των Σκουριών, παρά την πρόσφατη, δυσμενή απόφαση από το ΣτΕ. Έχει πολύ μεγάλη αξία πως GUE, Πράσινοι και Σοσιαλιστές είχαμε ενιαία στάση στην Επιτροπή, ενώ και η στάση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ τόνισε πως τα όποια κέρδη από την επένδυση δεν μπορούν να ισορροπήσουν την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται. Είναι πολύ σημαντική η ομοφωνία της απόφασης. Βέβαια θα περίμενα να είναι παρόντες και ευρωβουλευτές της ΝΔ, αλλά μάλλον μας εξυπηρετούσε που έλειπαν, γιατί προχώρησε καλύτερα η διαδικασία για το καλό των πολιτών».

Ο ευρωβουλευτής επεσήμανε πως στη θετική έκβαση της υπόθεσης συνέβαλαν η συνάντηση που είχαν πριν ένα μήνα με την Σκα Κέλλερ αλλά και η συμβολή του Αλέξη Γεωργούλη, που παραχώρησε τη θέση του στον ίδιο ώστε να μιλήσει για το θέμα.

Για το περιεχόμενο της ομιλίας του: «Στην ομιλία μου, αναφέρθηκα στη Θράκη και τη Βουλγαρία γιατί όντως αυτό είναι το επόμενο βήμα. Αυτές οι καταστροφικές επενδύσεις πρέπει να σταματήσουν γιατί πρόκειται για έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι των ιδιωτικών εταιριών. Αν η ΕΕ δεν παρέμβει, περνάει ένα αντιφατικό μήνυμα, γιατί δε γίνεται να προωθεί ένα «νέο green deal» και ταυτόχρονα να κινδυνεύει με καταστροφή ένα βουνό, μια ολόκληρη περιοχή, ο υδροφόρος ορίζοντας, οι καλλιέργειες. Πόσο κοστίζει μια θέση εργασίας; Για 1000 θέσεις εργασίας θα χαθεί μια ολόκληρη περιοχή; Είναι εγκληματικό».

Ο ευρωβουλευτής έκλεισε την παρέμβασή του τονίζοντας τη σημασία της θετικής απόφασης της επιτροπής: « Ο κύβος ερρίφθη, είναι σημαντικό πως ο αγώνας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί. Χρειάζεται μαχητικότητα, τεκμηρίωση, ενότητα. Το θέμα θα μείνει ανοιχτό, θα μεταφερθεί στην επιτροπή περιβάλλοντος και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη δικαίωση των κατοίκων της Χαλκιδικής».

 

Δείτε το video:


Κοινοποίηση