libe poland

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλους της Επιτροπής Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στη συζήτηση για Επαρκή Κατώτατο Μισθό στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Ευρώπη Δημοκρατίας, Ευημερίας και Δίκαιης Ανάπτυξης από τη μια μεριά και συμπίεση μισθών από την άλλη, δεν συμβαδίζουν, υπογράμμισε ο Κώστας Αρβανίτης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο μισθό.

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία / The Left στην ομιλία του υποστήριξε για μια ακόμη φορά πως στόχος του σχεδίου πρέπει να είναι η ανοδική σύγκλιση με έμπρακτη προστασία ευνοϊκότερων ρυθμίσεων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και νόμων, όπου ισχύουν τέτοιες, και η εξασφάλιση ενός κατώτατου μισθού που δεν θα είναι απλά επαρκής αλλά και δίκαιος, λαμβάνοντας υπόψιν και άλλους παράγοντες.

Μιλώντας στην Επιτροπή EMPL (Απασχόλησης & Κοινωνικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης πρότεινε ρήτρα αποκλεισμού από χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ για επιχειρήσεις που δεν προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά στα μισθολογικά «πάθη» των εργαζομένων σε χώρες που πέρασαν μνημόνια, όπως η Ελλάδα, ζήτησε η υπό συζήτηση Οδηγία να στοχεύει και στην αποκατάσταση των μισθών στις χώρες που επλήγησαν από πολιτικές των ελίτ των τελευταίων ετών.

Η συζήτηση, στο πλαίσιο της διαδικασίας για τη νομοθέτηση ενός μηχανισμού Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, διεξήχθη σε θετικό κλίμα, με τις πολιτικές ομάδες του Δημοκρατικού Τόξου να συγκλίνουν επί της αρχής, παρά τις επιμέρους διαφωνίες. Παραφωνία η στάση ακροδεξιών Βουλευτών που αντιδρούν στη νομοθέτηση θεωρώντας την παρέμβαση στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών-μελών, ενώ o Γερμανός Nicolaus FEST (AfD) μέλος της ομάδας ID μίλησε για «Αριστερούς Φασίστες», προκαλώντας την αντίδραση του Κώστα Αρβανίτη.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του Κώστα Αρβανίτη:

Ευχαριστώ κυρία πρόεδρε.

Ένα σχόλιο πρώτα, πάνω σε παρέμβαση που προηγήθηκε: Οι φασίστες  να αποκαλούν το δημοκρατικό τόξο και τους ευρωβουλευτές, φασίστες, νομίζω ότι είναι σουρεαλιστικό και ανιστόρητο.

Στην ουσία της συζήτησης, τώρα.

Η Οδηγία αναγνωρίζει την ανάγκη διαμόρφωσης κανόνων ώστε να διασφαλίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην Ένωση αμείβονται με επαρκείς μισθούς. Εμείς ζητάμε, συμφωνώντας και με τους εισηγητές, με την πολύ καλή δουλειά τους, ο κατώτατος μισθός εκτός από επαρκής να είναι και «δίκαιος» και κατά τη διαμόρφωσή του να συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες, όπως η φορολόγηση και το κόστος ζωής.

Σκοπός της Οδηγίας για τον κατώτατο μισθό πρέπει να είναι η ανοδική κοινωνική σύγκλιση. Αυτή είναι η μαγική λέξη, η σύγκλιση, και θα συμφωνήσω και εδώ με τους εισηγητές που το προτείνουν με την τροπολογία 27.

Για την Ευρώπη της δημοκρατίας, της ευημερίας και της δίκαιης ανάπτυξης, όπως εγώ τη φαντάζομαι και οι περισσότεροι από εμάς εδώ, είναι προϋπόθεση να μην συμπιέζονται οι μισθοί. Ούτε να περιορίζονται οι θέσεις εργασίας ή να επεκτείνονται τα ωράρια για να αυξάνονται τα κέρδη επιχειρήσεων.

Στη χώρα μου, την Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες του Νότου που πέρασαν οικονομική κρίση, οι πολιτικές της τρόικας επέβαλαν την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και την μείωση των μισθών και δυστυχώς ακόμα μέχρι και σήμερα οι μισθοί δεν έχουν αποκατασταθεί. Πρέπει λοιπόν, ολοκληρώνοντας τη σκέψη μου, με την παρούσα οδηγία να διεκδικήσουμε όχι μόνο προστασία των μισθών από εδώ και στο εξής, αλλά αποκατάσταση τους στις χώρες που δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα από πολιτικές των ελίτ των τελευταίων ετών.

Θέλω επίσης να τονίσω την αναγκαιότητα να προστατευτούν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και διατάξεις νόμων στα κράτη-μέλη που ισχύουν ήδη. Η παρούσα οδηγία θα πρέπει να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις συμπληρωματικά παρέχοντας μεγαλύτερη προστασία στα δικαιώματα των εργαζομένων, ενισχύοντας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και διευκολύνοντας την κατάρτιση συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Επιχειρήσεις που δεν προσέρχονται σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, τις Διεθνείς Συμβάσεις, νομίζω θα πρέπει να αποκλείονται από χρηματοδοτικά προγράμματα της Ένωσης.

Σας ευχαριστώ