Κοινοποίηση

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κώστας Αρβανίτης, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για το θέμα του ΚΕΘΕΑ – μιλώντας από προσωπική πείρα, καθότι έχει διατελέσει κατά το παρελθόν αντιπρόεδρος του Δ.Σ. – και την κατάργηση του αυτοδιοίκητου, επεσήμανε:

“Από την στιγμή που αλλάζει το Διοικητικό Συμβούλιο και φεύγουμε από αυτοδιοίκητο άμισθο και πάμε στο έμμισθο διοριζόμενο, αλλάζει πλήρως η φιλοσοφία της δομής του προγράμματος. Το γεγονός ότι η αλλαγή έγινε πραξικοπηματικά με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί ηθικό ζήτημα. Ξημερώματα περνούν ΠΝΘ λες και είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Βέβαια, η συγκεκριμένη ΠΝΘ πέρασε νύχτα – άλλωστε, όλα τα εγκλήματα αργά νύχτα γίνονται. Και το έκαναν νύχτα γιατί την Κυριακή το ΚΕΘΕΑ θα είχε εκλογές, και ήθελαν να τις προλάβουν. Γιατί έτσι έχει μάθει η οικογένεια Μητσοτάκη και οι συνεργάτες της. Προχώρησαν σε αυτή την πραξικοπηματική πράξη, χωρίς διάλογο”.

Αναφερόμενος στη διαφάνεια με την οποία λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια το Κέντρο ο κ. Αρβανίτης σημείωσε:

“Όσο ήμουν στο Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, και να ήθελα να κάνω πρόσληψη, μετάθεση ή να εντάξω στα προγράμματα ένα άτομο, δεν θα μπορούσα να το κάνω. Και τούτο γιατί η δομή του ΚΕΘΕΑ είναι τέτοια που εξασφάλιζε πλήρως την αξιοπιστία, την σοβαρότητα και αυτό που λέμε την «υγεία» του Οργανισμού”.

“Επίσης το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, όπως λειτουργεί, επί της ουσίας επικυρώνει τις αποφάσεις της βάσης, δεν λειτουργεί όπως π.χ. το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ έπαιρνε την απόφαση από κάτω και την επικύρωνε. Το ΚΕΘΕΑ είναι πρότυπο δημοκρατίας.

Το Δ.Σ. επικύρωνε και τις τοποθετήσεις διευθυντών και την δημιουργία θεραπευτικών προγραμμάτων κ.α.. Όταν λοιπόν έχει διορισμένο Δ.Σ. αλλάζει άρδην αυτό το πράγμα. Το ΚΕΘΕΑ ήταν και είναι ένας Οργανισμός που κάνει μια πολλή καλή διαχείριση των οικονομικών καθώς έχει 13εκ. πλεόνασα μέσα στην κρίση. Σε καμία περίπτωση δεν το αγγίζεις αυτό”.

Παράλληλα ο κ. Αρβανίτης εξήγησε ότι υπήρχε έλεγχος εκ μέρους της πολιτείας καθώς στο Δ.Σ. υπήρχαν και δύο διορισμένα μέλη που έρχονταν από το κράτος για να ελέγχουν τα οικονομικά.

“Το ΚΕΘΕΑ είναι ο μόνος Οργανισμός στην Ελλάδα που λίγα χρόνια μετά τη λειτουργία του έχει ορκωτούς λογιστές και καταθέτει, με διαφάνεια, πλήρως, της δραστηριότητά του και δεν είναι ελλειμματικός. Να μας πουν το μοντέλο που θέλουν να κάνουν, σαν τι να γίνουμε δηλαδή; Όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, το είχαν τιμήσει και διεύρυναν συνεχώς τις δυνατότητες αυτονομίας του ΚΕΘΕΑ”.

Ο Κ. Αρβανίτης τόνισε πως η μοναδική κυβέρνηση που επιχείρησε να «βάλει χέρι» στο ΚΕΘΕΑ ήταν η μνημονιακή κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ο Σαμαράς μαζί με το Λοβέρδο.

“Τότε πάλι ο κόσμος είχε βγει στον δρόμο, κι έχασαν. Είναι εμμονή της δεξιάς να χτυπήσει την φιλοσοφία του ΚΕΘΕΑ, των στεγνών προγραμμάτων. Τους ανθρώπους τους θέλουν ναρκωμένους. Όμως, το ΚΕΘΕΑ είναι το γαλατικό χωριό, που δεν έχασε ούτε θα χάσει ποτέ από τους Ρωμαίους”.

Μιλώντας για το προσφυγικό ο ευρωβουλευτής επισήμανε μεταξύ άλλων:

“Όλα αυτά τα χρόνια η ΝΔ και οι παπαγάλοι της έπαιξαν ένα πολύ βρόμικο παιχνίδι σε ένα πραγματικό πρόβλημα. Φάνηκε, πέρα από το γκεμπελίστικο της επικοινωνίας του θέματος, ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστοι. Η ΝΔ κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αυτό σημαίνει ότι δημιούργησαν μεγάλο πρόβλημα στις δομές προσφοράς προς τους πρόσφυγες, στη λειτουργία, στον συντονισμό του κράτους κ.α..” 

 

Ακούστε το ηχητικό:

*Πηγή: https://www.stokokkino.gr/


Κοινοποίηση