Κοινοποίηση

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL & μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, στο Κόκκινο Πάτρας:

 

 

«Στο Κόκκινο Πάτρας» μίλησε σήμερα το πρωί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE/NGL, Κώστας Αρβανίτης.

Για τα όσα συνέβησαν προ ημερών στη Μόρια και την καταστροφή του ΚΥΤ, ο Ευρωβουλευτής έκανε λόγο για ένα ακόμα ψέμα της κυβέρνησης προς τους νησιώτες:

«Την Μόρια την έχει φτιάξει ο Αντ. Σαμαράς με υπουργούς τους κ.κ. Δένδια, Βαρβιτσιώτη, Κικίλια. Να θυμηθούμε ότι ήταν κατασκεύασμα του Σαμαρά, μια δομή 2.500 ανθρώπων. Ο κ. Μητσοτάκης στην ΔΕΘ, αλλά και ο κ. Μηταράκης, μιλά για μια δομή κλειστή με 13.000 ανθρώπους, μιλάμε δηλαδή για 4 Μόριες. Σε μια βάση κλειστή, με συρματόπλεγμα, όπου φαίνεται το ψέμα του Μητσοτάκη απέναντι στους νησιώτες, που δήλωνε “καμία δομή στα νησιά και δεν θα κάνουμε εμείς παρκινγκ ψυχών τα νησιά μας” και τώρα έρχεται να κάνει μια τεράστια φυλακή με 13.000 μόνο στη Λέσβο», σημείωσε, χωρίς να κρύψει την ανησυχία του ότι κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί και σε άλλες νησιά, που υπάρχουν αυτή την στιγμή δομές προσφύγων.

«Αν το παραμύθι γραφόταν σήμερα, ο Τζεπέτο δεν θα έφτιαχνε τον κακομοίρη τον Πινόκιο, αλλά τον κ. Μητσοτάκη. Το ψέμα λένε έχει κοντά ποδάρια, έχει και μεγάλη μύτη. Στο μεταναστευτικό και προσφυγικό, που επένδυσε η ΝΔ, μέσα σε ένα χρόνο, το αφήγημα είναι καθαρό, μια καμένη Μόρια, μια άθλια δομή στις Σέρρες, που έφτιαξε ο κ. Μηταράκης -ούτε ο ίδιος δεν τόλμησε να πάει να την επισκεφθεί- και μια πλατεία Βικτωρίας γεμάτη», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν η Ευρώπη θα δεχθεί να χρηματοδοτήσει τέτοιες κλειστές δομές, απάντησε ότι εδώ υπάρχει μια αντίφαση, καθώς από τη μια η κ. Γιόχανσον υποστηρίζει ότι δεν θα το κάνει, «διότι δεν υπάρχει στην λογική της ΕΕ, από την άλλη ο κ. Σχοινάς υποσχέθηκε στον κ. Μητσοτάκη, όπως τουλάχιστον λέει η κυβέρνηση, ότι θα υπάρχει χρηματοδοτική ενίσχυση και στήριξη στη νέα πολιτική της ΝΔ. Εμείς θα επιμείνουμε σε αυτό που λέει η επίτροπος. Είμαστε ενάντια στις κλειστές δομές. Ζητάμε μικρές, ευέλικτες και ελεγχόμενες δομές, και πρέπει να δούμε με σοβαρότητα το θέμα της χορήγησης ασύλου και των σχετικών διαδικασιών. Πριν λίγους μήνες είχαμε καταγγείλει στο ΕΚ. ότι δεν υπήρχαν διερμηνείς για τους αιτούντες άσυλο που δεν μιλούσαν τη γλώσσα».

Σχολιάζοντας, πληροφορίες για καταλήψεις στην Πάτρα, ο Κώστας Αρβανίτης σημείωσε ότι «Αν πρόκειται όντως για καταλήψεις με αίτημα τη μη χρήση μάσκας, πρόκειται για μία από τις λίγες φορές που θα βρεθώ απέναντι στα αιτήματα των μαθητών. Αν ισχύει αυτό, είναι κάτι το απολύτως λάθος και συντηρητικό. Η μάσκα είναι ζήτημα υγειονομικό, αυτή είναι η προστασία μας».

Σχετικά με το χθεσινό φιάσκο με τις μάσκες σημείωσε ότι η ευθύνη βρίσκεται «στο μπάχαλο, την αρπαχτή και την προχειρότητα της κυβέρνησης. Μέχρι και χθες το απόγευμα έριχναν την ευθύνη για τις λάθος διαστάσεις στην επιστημονική επιτροπή, ενώ τελικά πλέον φαίνεται ότι έφταιγε το Υπουργείο. Σχεδόν ενάμιση χρόνο τώρα η ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι φίλοι τους έχουν ορμήσει στον δημόσιο κορβανά. Δείτε την ιστορία με τα voucher, τα ποσά με τα οποία εκμίσθωναν αντί να επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ.

Η ωριμότητα των πολιτών πίστωσε στην κυβέρνηση χρόνο μέχρι τον Σεπτέμβρη να προετοιμάσει τα σχολεία. Η κυβέρνηση, δεν έκανε καμία ουσιαστική προετοιμασία. Ήρθε η ώρα του αγιασμού και λείπουν 20.000 εκπαιδευτικοί.

Ο Κώστας Αρβανίτης μίλησε και για την πολύ σημαντική επιστολή 169 Ευρωβουλευτών, από όλες τις πολιτικές ομάδες του δημοκρατικού τόξου, που ζητά από την ευρωπαϊκή ηγεσία ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας από την Ε.Ε. με επείγουσα πρωτοβουλία για την μετεγκατάσταση των αστέγων προσφύγων και μεταναστών της Μόριας, όχι στην ελληνική ενδοχώρα, αλλά στις υπόλοιπες 26 χώρες της Ευρώπης:

«Οι νεοδημοκράτες ευρωβουλευτές δεν στήριξαν την επιστολή αυτή, την οποία συνυπέγραψαν ευρωβουλευτές και της δικής τους Ευρωομάδας, του ΕΛΚ. Έχει άμεση σχέση με τον εξευγενισμό του κόμματος της εδώ κι επομένως θα ήταν διπλό μήνυμα. Δεν μπορεί η ΝΔ, η κυβέρνηση να μην φέρνει αυτό το αίτημα στην Ε.Ε. και οι ευρωβουλευτές της να θέτουν τέτοιο αίτημα στην Ευρώπη. Είναι θέμα γραμμής. Τώρα όσον αφορά το ΚΙΝ.ΑΛ, δεν μπορώ να το παρακολουθήσω – και νομίζω και κανείς – γιατί συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν. Ίσως είναι η συνέχεια της συμφωνίας, βάσει της οποίας είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που έφερε η ΝΔ».

Ενώ χαρακτήρισε αυτή την πρωτοβουλία μια πολύ σημαντική πολιτική κίνηση:

«Δεν είναι απλά μια επιστολή, αλλά μια πολιτική κίνηση, από 6 πολιτικές ομάδες – συνυπογράφει το ¼ του ευρωκοινοβουλίου- και είναι μια φοβερή δυναμική αλλαγής αντίληψης, που βρίσκεται κοντά στην δική μας άποψη, ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει αυτό που της αναλογεί, και αυτό για το οποίο ευθύνεται – που είναι ο ανθρώπινος πόνος και οι προσφυγικές ροές – ισότιμα στις χώρες της Ε.Ε.».

«Έχουμε εδώ μια αντίφαση: από τη μία μια πολιτική που μιλά για ισοτιμία και από την άλλη μια ελληνική κυβέρνηση που έχει συμφωνήσει να κάνει την Ελλάδα ασπίδα της Ευρώπης και τη χώρα φυλακή. Ο κ. Μητσοτάκης είναι με την κ. φον ντερ Λάιεν και τον κ. Σχοινά. Εμείς από την άλλη συντασσόμαστε με τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματα της επιστολής των 169».

Για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχετικά με την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με την Γαλλία, όπου δεν αποκάλυψε πόσο θα κοστίσει στον ελληνικό λαό, ο Κ. Αρβανίτης χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη «γαλαντόμο σε αυτό το θέμα», ενώ για την συμφωνία του Βερολίνου διερωτήθηκε τι ακριβώς έχει υπογράψει στη συγκεκριμένη περίπτωση:

«Ο πρωθυπουργός μίλησε για ζώνες θαλάσσης. Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα δεχθεί ζώνες θαλάσσης. Εμείς έχουμε ένα ζήτημα επίλυσης με τους Τούρκους, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά την γνώμη μου, και όχι σε αυτή την εποχή, που δεν είναι υπέρ οι συνθήκες να πάμε στην Χάγη».

Ο ευρωβουλευτής μίλησε και για την τροπολογία που κατέθεσε – και η οποία εγκρίθηκε – με την οποία αποκαθίσταται ο προϋπολογισμός του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις, στο ποσό, που το Διοικητικό του Συμβούλιο είχε ζητήσει (18 εκατ €), προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία του με επάρκεια και πληρότητα:

«Είναι η δεύτερη φορά, που κάνουμε παρέμβαση για το Παρατηρητήριο. Εμείς δεν ζητήσαμε απλά να μην περικοπούν τα κονδύλια του, αλλά ζητήσαμε και ενίσχυση του Παρατηρητηρίου κατά των Ναρκωτικών, διότι είναι ένα ισχυρό εργαλείο για τις θεραπευτικές κοινότητες και τα θεραπευτικά προγράμματα για την χρήση και την εξάρτηση, και εμείς αυτό το εργαλείο θεωρούμε ότι θα έπρεπε να ενισχυθεί και να μην μπούμε σε μια λογική περικοπών. Είμαι ευτυχής που το πετύχαμε αυτό, γι’ αυτό πάλευα και στο ΚΕΘΕΑ».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην τροπολογία για την δημιουργία Ευρωπαϊκής Επιθεώρησης Εργασίας που θα λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή της Ε.Ε., την οποία κατέθεσε, ενώ προανήγγειλε και την αναθεώρηση της οδηγίας για την μπλε κάρτα:

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει νόμιμη οδός για τη μετανάστευση, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και να μην είναι μαύρη εργασία, διότι πλήττει τους εργαζόμενους. Επίσης ζητήσαμε να γίνει αναθεώρηση για την μπλε κάρτα και προτείναμε την δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την Επιθεώρηση Εργασίας, μια ανεξάρτητη αρχή της Ε.Ε., η οποία θα ελέγχει όλες τις διαδικασίες, σε όλα τα κράτη-μέλη, διότι θα διασφαλίζει πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για όσους εργάτες έρχονται από το εξωτερικό της ΕΕ, αλλά σημαντικότερο για τους εργάτες του κάθε Κράτους Μέλος, γιατί προστατεύει τα εργασιακά τους δικαιώματα. Η μαύρη εργασία πλήττει όλους» 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Κοινοποίηση