Κοινοποίηση

Ο Κώστας Αρβανίτης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Flash TV, στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» με τον Γιάννη Νεβεσκιώτη, όπου μίλησε για την παντελή έλλειψη σχεδιασμού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πληθώρα καίριων για τη χώρα θεμάτων.

Στην ερώτηση πώς κρίνει τις κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το προσφυγικό, ο ευρωβουλευτής δήλωσε πως είναι φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είχε σχέδιο.

«Ο Μητσοτάκης έπαιξε μπάλα πάνω στη λογική των fake news και του ρατσισμού. Προσπάθησε να περάσει στον κόσμο την αντίληψη ότι θα τα λύσει όλα, όμως απέτυχε. Στη Μόρια, από 5.000, έχουμε αυτή τη στιγμή 17.000 αιτούντες άσυλο. Και μια τέτοια στιγμή, απολύονται 250 εργαζόμενοι στη δομή! Ο σχεδιασμός που παρουσίασαν πρόσφατα οι Στεφανής και Πέτσας είναι αντιφατικός. Ενώ μιλούσαν για κλειστές δομές, μετά την επιστολή της αρμόδιας Επιτρόπου, που ζητούσε εξηγήσεις, ο Χρυσοχοΐδης απάντησε πως θα λειτουργούν ταυτόχρονα και κλειστές και οι ήδη υπάρχουσες ανοιχτές δομές. Ενώ σχεδίαζαν κλειστές δομές σε ξερονήσια, μετά τη θύελλα αντιδράσεων προσπάθησαν να το μαζέψουν λέγοντας πως τυχαία ήταν ο χάρτης στα Λέβιθα.

Η Νέα Δημοκρατία, όπως και με το Μακεδονικό, βασίστηκε στην παραγωγή εντυπώσεων για να κερδίσει τις εκλογές. Όμως οι εκλογές τελείωσαν και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει μία τρύπα στο νερό. Μάλιστα, δημιούργησαν την εντύπωση πως το προσφυγικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα, και όχι η ανεργία, η εκμετάλλευση και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους Μητσοτάκη. Βλέπουμε πως το επιτελικό κράτος λειτουργεί μόνο για την παρέα του Μητσοτάκη και όσων τον εξυπηρέτησαν.

Το τί fake news, το τί fake πτυχία, το τί ρουσφέτια έχουμε δει τον τελευταίο καιρό… Παρεμπιπτόντως, να ζητήσω συγγνώμη από τον κύριο Κικίλια που είπα ότι ο κ. Πατέρας ήταν δικό του ρουσφέτι, ενώ αποκαλύφθηκε περίτρανα ότι επρόκειτο για ρουσφέτι του ίδιου του Μητσοτάκη. Η «Αριστεία» του κυρίου Μητσοτάκη έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ένα για τους δικούς του και ένα για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.

 

Αναφορικά με το σχέδιο βίαιης απολιγνιτοποίησης της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας:

Όπως και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα της χώρας, έτσι και γι αυτό, η ΝΔ δεν έχει σχέδιο. Δεν είναι απλώς θέμα διαφωνίας και ιδεολογικών διαφορών. Δεν έχουμε πού να διαφωνήσουμε γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει σχέδιο. Δεν έχουν καν πολιτική. Κάτι που, ειδικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής – μιλάω για τις αντιφατικές δηλώσεις των Υπουργείων για την Τουρκία, που δείχνουν ότι ούτε δύο Υπουργεία μεταξύ τους δεν δύνανται να συνεννοηθούν- εκτός από δείγμα ανικανότητας, είναι και επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα.

Προσωπικά δεν είμαι αρνητικός στην απολιγνιτοποίηση. Πρέπει όντως να περάσουμε σε μία νέα εποχή. Αλλά όχι με αυτό τον τρόπο. Όχι χωρίς να λάβουμε υπόψιν τις ήδη υπάρχουσες θέσεις εργασίας και το βιώσιμο της περιοχής. Ο Μητσοτάκης είπε ό,τι είπε από το βήμα του ΟΗΕ επειδή έχει ντιλάρει. Κάθε άρθρο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου κρύβει από πίσω κι έναν εργολάβο.

Μέσα σε μόλις πέντε μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει φθαρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, παρά τη στήριξη και την προστασία από τα συστημικά ΜΜΕ. Έχει φθαρεί σε ζητήματα όχι μόνο αισθητικής της πολιτικής, αλλά και ουσίας της πολιτικής. Ο λαός δεν ξεχνά τί σημαίνει δεξιά, και μετά το εκλογικό αποτέλεσμα θα καταλάβει και ότι η Δεξιά δεν αλλάζει. Πόσο μάλλον ο Μητσοτάκης, ο οποίος, ως υπουργός του Σαμαρά, απέλυσε, για το γινάτι του, καθαρίστριες και σχολικούς φύλακες. Όπου απόλυση, αίμα και πόνος, είναι ο Μητσοτάκης από πίσω.

Αναφορικά με τα πανεπιστημιακά τμήματα που κλείνει η ΝΔ:

Είχε κατά τη γνώμη μου πολύ μεγάλη σημασία η πολιτική της Αριστεράς για το πανεπιστήμιο, για τη δημιουργία τμημάτων και πανεπιστημίων στην Περιφέρεια, γιατί αυτό δίνει πνοή, αέρα, νιότη και γνώση στην περιφέρεια, ενώ βεβαίως, τονώνει και την τοπική επιχειρηματικότητα. Δουλεύει όλο το σύστημα, όχι μόνο οι καφετέριες, όπως το διαβάζουν αυτοί. Οι νέοι άνθρωποι μπορεί να αγαπήσουν την περιοχή και να μείνουν εκεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και θα εμείνει στη συνέχιση αυτής της πολιτικής, και πιθανώς πιο σύντομα απ’ ότι περιμένουμε. Δεν ξέρω αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα αντέξει την τετραετία, αν μέσα σε 5 μόλις μήνες έχει ήδη τέτοια φθορά. Η αδυναμία της κυβέρνησης προδίδεται από τα σενάρια εκλογολογίας, και περί της απλής αναλογική, που διαρρέουν από της τάξεις της· μία ισχυρή κυβέρνηση δεν καταφεύγει σε τέτοιες μεθοδεύσεις· εκλογές δεν γίνονται για εξυπηρέτηση συμφερόντων, δεν είναι εταιρεία η χώρα, αυτό δεν έχει καταλάβει ο Μητσοτάκης.

Η χώρα δεν είναι εταιρεία. Η χώρα για να λειτουργήσει έχει αξίες, οράματα, έχει τη νέα γενιά, τους ηλικιωμένους, τους ανάπηρους, τους νέους επιστήμονες· έχει όλους τους ανθρώπους. Δεν υπάρχει αυτό στη λογική των αρίστων· την είδαμε την αριστεία τους.

Πριν λίγες μέρες βρέθηκα στη Ρόδο. Η καταστροφές στο νησί είναι τεράστιες. Δεν υπήρχε κράτος. Το επιτελικό κράτος του Μητσοτάκη είναι αόρατο κράτος.

Ξέρω καλά και αγαπώ πολύ τη Δυτική Μακεδονία. Έχω δώσει μάχες για την περιοχή και ιδιαίτερα για την Καστοριά, επί δημαρχίας του Δημήτρη Παπουλίδη. Πρόκειται για αδικημένη περιοχή, όπως και η Ήπειρος. Τις θυμούνται μόνο κοντά στις εκλογές και ποντάρουν σε ένα ψευτοεθνικιστικό παιχνίδι, που δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα τα εθνικά μας συμφέροντα. Όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα ποσοστά της Αριστεράς στην Δ. Μακεδονία είναι υψηλά.

Για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ:

Εμείς οφείλουμε να γίνουμε ακόμα πιο σοβαροί και τεκμηριωμένοι στη νέα μας κυβερνητική πρόταση. Έχουμε την εμπειρία μιας δύσκολης διακυβέρνησης, μέσα στη χρεωκοπία. Έχουμε τη φρεσκάδα και τα οράματα της Αριστεράς. Κι έχουμε και τη δυναμική του ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Η νέα τετραετία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη, σε άλλη βάση και με άλλα δεδομένα, ελπίζοντας, βεβαίως, να μην παραλάβουμε ξανά τη χώρα χρεοκοπημένη, γιατί το σύστημα που διαχειρίζεται σήμερα τη χώρα είναι αυτό που τη χρεωκόπησε.

 

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:


Κοινοποίηση