Κοινοποίηση

Στον ρ/σ Real FM και την εκπομπή των Γ. Χουδαλάκη, Ιωσ. Καλαμαράκη και Στ. Κασίμη μίλησε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο ευρωβουλευτής σχολίασε το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αλλά και το μέλλον της Ευρώπης.

 

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ως αναμενόμενο το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου:

«Αναμενόμενο αποτέλεσμα, με μικρές δηλώσεις που αφήνουν ψήγματα αισιοδοξίας για συμβιβαστικές όμως λύσεις. Αυτή είναι η Ευρώπη σήμερα. Μια Ευρώπη των συμβιβασμών, όμως προς τα πίσω. Δεν έχουμε δει ποτέ συμβιβασμό προς τα εμπρός, υποχώρηση του σκληρού πυρήνα της ΕΕ μπροστά σε αιτήματα της λογικής».

 

«Δύο οι αναγνώσεις από το χθεσινό αποτέλεσμα:Ή κάποιοι δεν καταλαβαίνουν, ή θέλουν κυριολεκτικά μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, με απόσχιση ή αποχώρηση ακόμα ορισμένων χωρών, ώστε να μείνει στα πράγματα ένας στενός πυρήνας».

 

Για την επόμενη ημέρα, ο Κώστας Αρβανίτης έκρινε πολύ πιθανό να υπάρξει νέα κρίση χρέους. Όμως διατήρησε την ελπίδα, μέσα από τη συντηρητική άποψη του σκληρού πυρήνα της ΕΕ να υπάρξει ριζοσπαστικοποίηση και απελευθέρωση των προοδευτικών δυνάμεων:

 «Εξαιτίας της συντηρητικής άποψης του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, θα απελευθερωθούν δυνάμεις που θα δημιουργήσουν νέες δυναμικές στην ΕΕ. Αυτό είναι το πολιτικό υποκείμενο. Η ριζοσπαστικοποίηση, παραδείγματος χάριν, των Σοσιαλιστών, είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Θέματα εργασιακά και δικαιωματικά θα απελευθερώσουν και άλλες δυνάμεις, πέρα από τις συντηρητικές, που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να “μπαστακωθούν” στις ζωές μας».

 

Όσον αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο ευρωβουλευτής υπογράμμισε πως η συμμαχία των χωρών του Νότου πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη. «Και εδώ ασκούμε κριτική στον κ. Μητσοτάκη, γιατί πέραν της υπογραφής για το κορονο-ομόλογο – βήμα πολύ θετικό – δεν έχει υψώσει ανάστημα σε σχέση με τους νότιους ομολόγους του. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο, το έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν. Το να αφήνουμε την Ιταλία να κάνει “τζέρτζελο” και εμείς να είμαστε από δίπλα, είναι λίγο “κουτοπονηριά”».

 

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την επικράτηση, έως τώρα, του σκληρού πυρήνα της ΕΕ, που για πρώτη φορά, όμως, μειοψηφεί. «Μέχρι στιγμής φαίνεται να περνάει η άποψη του σκληρού πυρήνα της ΕΕ. Όμως, για πρώτη φορά, έχουμε πλειοψηφία της άλλης άποψης. Αυτή είναι η μάχη. Εντός των οργάνων, μέσα στις διαδικασίες, καλούμαστε να παλέψουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

 

Κλείνοντας, ο Κ. Αρβανίτης τόνισε τη σημασία της ταξικότητας, που θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο για το μέλλον της ΕΕ:

«Θα φανεί πολύ σύντομα και πολύ πιο έντονα το κομμάτι της ταξικότητας. Και όχι μόνο η διαφορά “πλούσιου Βορρά” και “φτωχού Νότου”. Αυτό δε σημαίνει ότι στον Νότο δεν έχουμε συμφέροντα και σκληρούς καπιταλιστές, και στον Βορρά δεν υπάρχουν άνεργοι ή φτωχοί εργάτες. Η ταξική μάχη είναι κάτι που ο “αντίπαλος” δεν έχει υπολογίσει σωστά».

 

Το ηχητικό:


Κοινοποίηση