Κοινοποίηση

Συνέντευξη του Κώστα Αρβανίτη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105.5» και τον Νίκο Ξυδάκη:

Πρέπει να ντρέπεται και η ΕΕ μετά την έκθεση – κόλαφο του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο «Κόκκινο» και την εκπομπή του διευθυντή του σταθμού Νίκου Ξυδάκη μίλησε σήμερα το πρωί ο Κώστας Αρβανίτης. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL αναφέρθηκε στην έκθεση – κόλαφο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα, που αποκαλύπτει κυβερνητικές και κρατικές πρακτικές που ντροπιάζουν τη χώρα, επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στην Νέα Δημοκρατία όσο και στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης σχολίασε το νέο πρόγραμμα του ραδιοσταθμού για τον οποίο υπογράμμισε πως «είναι η φωνή της Αριστεράς», καλώντας τους πολίτες – ακροατές να στηρίξουν το ΚΟΚΚΙΝΟ ενεργά, και στη νέα του προσπάθεια.

Για την υποκρισία της ΕΕ στο προσφυγικό:

«Για την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, πρέπει να ντρέπεται η κυβέρνηση, να ντρέπεται όμως και η Ευρώπη, γιατί παρουσιάζει δύο πρόσωπα. Από την μια έχει αυτές τις εκθέσεις, από την άλλη την πολιτική της αποτροπής και της “προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής”, με εκτελεστή αυτής της πολιτικής τον Μητσοτάκη. Γι’ αυτό ήρθε ο Μητσοτάκης στην Ελλάδα. Από τη μία έχουμε λοιπόν τις εκθέσεις και από την άλλη μια τέτοια πολιτική, με pushbacks, κρατήσεις μικρών παιδιών σε αστυνομικές εγκαταστάσεις, «βιομηχανία» αναστολής ασύλου και απορριπτικών διαδικασιών ασύλου, χωρίς να κρατούνται τα προσχήματα.

Ο Μητσοτάκης δε δρα μόνος του. Αυτές είναι πολιτικές Βίσεγκραντ και ακραίας δεξιάς, που εργαλειοποιούν το προσφυγικό, το οποίο οι ίδιοι δημιουργούν με την πολιτική τους. Και τώρα προσπαθούν να δημιουργήσουν στην Ελλάδα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων με 10 και 15 χιλιάδες κρατούμενους, και να κάνουν τη χώρα φυλακή με αυτά που στήνουν στη Λέσβο ή το Κλειδί».

 Γιατί αυτή η έκθεση συνιστά καταδίκη της έως τώρα κυβερνητικής πολιτικής στο προσφυγικό:

«Και το ‘18 μας έστελναν εκθέσεις με προειδοποιήσεις. Αυτή η έκθεση όμως είναι κόλαφος, δεν έχει απλώς επισημάνσεις. Είναι ουσιαστικά μία σοβαρή καταγγελία κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Το κυβερνητικό αφήγημα πέφτει σιγά σιγά. Ακόμη και στον Έβρο οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι ο εχθρός δεν ήταν ο εργαλειοποιημένος από τον Ερντογάν πρόσφυγας, που τον χρησιμοποίησε ως ασπίδα για να παίξει με την Ευρώπη. Εχθρός είναι αυτός που παραβιάζει τα χωρικά ύδατα. Αυτό έκανε η κυβέρνηση. Έλεγε εχθρό τον πρόσφυγα κα την ίδια στιγμή οι τουρκικές φρεγάτες σεργιάνιζαν το Αιγαίο. Αυτόν τον ψευτοπατριωτισμό τον καταλαβαίνουν οι πολίτες. Και κάτι άλλο, μες στα μνημόνια, την κρίση και τα προβλήματα, σε μια γονατισμένη χώρα, οι Έλληνες έδειξαν το μεγαλείο της αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο, μέχρι τον ίδιο τον Πάπα. Σήμερα έχουμε την ίδια εικόνα; Σήμερα μας καταγγέλλουν όλοι στην ΕΕ για pushbacks. Και η κυβέρνηση επιμένει ότι είναι fake news».

Για το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο σε ό,τι αφορά την ελληνική μεταναστευτική πολιτική:

«Εκπρόσωπος του Renew είπε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να ξαναϋπογράψουν χρήματα για την Ελλάδα, διότι δεν μαθαίνουμε πού πάνε τα λεφτά που δίνουμε, οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες πολίτες, για την ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες. Γιατί μιλάμε για απευθείας συμβάσεις, άθλιες συνθήκες, απορριπτικές διαδικασίες ασύλου και αντιφάσεις· αυτό έχει να επιδείξει κυβέρνηση και Μηταράκης στην Ευρώπη».

 Για την οριακή κατάσταση του ΕΣΥ, τις επιτάξεις στο… και πέντε και την οκτάμηνη κυβερνητική αδράνεια:

«Oκτώ ολόκληρους μήνες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη το μόνο που έκανε ήταν δουλειές με κλινικάρχες διπλασιάζοντας την τιμή των ΜΕΘ. Ξαφνικά χθες λένε “σας επιτάσσω”  – επίταξη με το κάτι παραπάνω φυσικά – για να πάρουν την απάντηση “δεν έχουμε τις δυνατότητες”. Δεν το είχαν προετοιμάσει. Όπως δεν είχαν προετοιμάσει την τηλεκπαίδευση, όπως δεν είχαν προετοιμάσει τίποτα. Οκτώ ολόκληρους μήνες που φωτογραφίζονταν στη Σαντορίνη και στα event του Μπακογιάννη στην Ομόνοια, δεν έκαναν τίποτα. Αφήσαν τον λαό εντελώς ακάλυπτο».

Για την ουσία της πολιτικής διαμάχης και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί η ΝΔ:

«Η μάχη Αριστεράς και Δεξιάς είναι για την αναδιανομή του πλούτου. Η Αριστερά παλεύει για το όφελος των πολλών. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει συγκεκριμένα στρώματα του πληθυσμού, τα μεσαία και εργατικά στρώματα. Γι’ αυτό πήρε 32%. Η ήττα του είναι παράλληλα μια μεγάλη νίκη κι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Ένα 3% μετακινήθηκε θεωρώντας ότι ο Μητσοτάκης θα τους κάνει κοινωνούς του πλούτου, και τους πούλησε αμέσως, από τον πρώτο μήνα. Γιατί ο κύριος Μητσοτάκης εκφράζει ουσιαστικά την πιο σκληρή, παρασιτική ελίτ της ελληνικής κοινωνίας. Και το ΕΣΥ το μισεί η Νέα Δημοκρατία και η συγκεκριμένη παρέα, γιατί το ΕΣΥ έχει ταξικά χαρακτηριστικά».

 

Το ηχητικό:


Κοινοποίηση