Κοινοποίηση

Ακούστε την συνέντευξη του ΕΒ Κ. Αρβανίτη στον 102 FM της ΕΡΤ3 και στην Ασπασία Βούζη.

Τα κυριότερα σημεία:

◊ Το κλίμα για τον Ερντογάν στην ΕΕ δεν είναι θετικό. Για διαφορετικούς λόγους  στην κάθε χώρα και πολιτική ομάδα, κυρίως όμως για τη διαχείριση του προσφυγικού. Το θέμα της Χάγης  το έθεσε πρώτη η ελληνική κυβέρνηση, ως απόρροια της διγλωσσίας της στο πρώτο διάστημα. Χρειάζεται προσοχή και καθαρή θέση, απέναντι στον γείτονα και τα διεθνή φόρα.

◊ Η ως τώρα διαχείριση του προσφυγικού από την κυβέρνηση είναι μια μεγάλη αποτυχία. Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα της έλλειψης ψυχολογικής υποστήριξης στους νέους ανθρώπους, και ιδιαίτερα στα παιδιά. Το είδα και στη Μόρια που επισκέφθηκα πριν από δύο μήνες περίπου, όπου για 1500 ασυνόδευτα, υπήρχαν 2 επαγγελματίες ψυχικής υποστήριξης. Εγώ έρχομαι στις δομές της Θεσσαλονίκης, όπου είχαμε και τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στο Κιλκίς, όχι για να καταγγείλω, αλλά για ενημερωθώ και να ενημερώσω με τη σειρά μου τα όργανα της ευρωομάδας μας και της επιτροπής LIBE, της οποίας είμαι μέλος.

◊ Είναι σαφές ότι όσο υπάρχει πόλεμος θα υπάρχουν πρόσφυγες. Ευθύνες έχει και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία ως σύνολο και όχι κατ’ ιδίαν από τον κάθε επίτροπο ή αρχηγό κράτους. Η ελληνική κυβέρνηση ζητά βοήθεια από κυβερνήσεις της δεξιάς και λαμβάνει άρνηση. Δεν μπορείς να μιλάς για εισβολείς και να περιμένεις βοήθεια από όσους υιοθετούν το ίδιο αφήγημα. Ο Χρυσοχοΐδης στην ΕΕ έκανε έκκληση για τα ασυνόδευτα ανήλικα, και δεν βρήκε ανταπόκριση. Λογικό δεν είναι; Όμως η ΕΕ οφείλει να καταμοιράσει την προσφυγική κρίση που βοήθησε να δημιουργηθεί. Αυτή είναι η Ευρώπη Φρούριο, που σήκωσε νέα τείχη και εγκλώβισε τους ανθρώπους στην Ελλάδα.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη:


Κοινοποίηση