Κοινοποίηση

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο με τον Γιώργο Χουδαλάκη και τον Άρη Ραβανό φιλοξενήθηκε -μέσω Skype- ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, όπου μίλησε για το αποτέλεσμα του Eurogroup και τις εξελίξεις στην Ευρώπη εν μέσω πανδημίας

Ο κ. Αρβανίτης από πλευράς του τόνισε ότι τo Eurogroup άφησε πικρή γεύση και πως ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε συμφέρει τη Γερμανία: «Εμείς ως Αριστερά και ως ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του Eurogroup. Είχαμε ταχθεί από την αρχή υπέρ του ευρω-ομολόγου, που θεωρούσαμε πολύ σημαντικό διότι θα σήμαινε αμοιβαιοποίηση του χρέους.» 

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο κόσμοι που συγκρούνται. Οι πολιτικές ιδεολογίες -ώς προς την αντιμετώπιση της πανδημίας τώρα, της κρίσης πριν δέκα χρόνια αλλά και μεταξύ Νότου – Βορρά. Ο μόνος κερδισμένος είναι η Γερμανία και οι Γερμανοί τραπεζίτες και οι σύμμαχοί τους. Το μεγάλο ραντεβού είναι στις 23 Απρίλη, στη Σύνοδο Κορυφής. Τo Eurogroup άφησε πικρή γεύση, δεν καταλαβαίνω τα πανηγυρικά σχόλια. Ο συμβιβασμός συμφέρει τη Γερμανία. Εμείς δε θα βγούμε κερδισμένοι». 

Για το χρέος: «Έλεγα ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για να επαναφέρουμε το θέμα του ελληνικού χρέους προς διαπραγμάτευση. Το 2018 επί  ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει η κουβέντα, και μας είχαν πει πως έχουμε δίκιο και θα το δουμε πιο μετά. Οι κυρίαρχες δυνάμεις όμως, αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά μας προσθέτουν χρέος και δεν μπορούμε να ανασάνουμε. Το ζήτημα είναι μίνι ή μάξι μνημόνια και ποιά οικονομία θα αντέξει».

«Αυτές οι πολιτικές ενισχύουν την ακροδεξιά ρητορεία»

Για τις πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας, ο κ. Αρβανίτης υπογράμμισε πως τα αποτελέσματα του Eurogroup ενισχύουν ακραίες φωνές.

«Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν είναι μία, και δεν θέλουμε αυτήν που επικρατεί. Από την άλλη όμως, ακραίες φωνές που μιλούν για έξοδο από την ΕΕ. είναι εγκληματικές. Αποφάσεις όπως αυτές του Eurοgroup οπλίζουν τις ανιστόρητες φωνές όπως στην Ιταλία, όπου μιλούν για τη μεγαλύτερη στρατηγική ήττα της χώρας. Με την ιταλική κυβέρνηση αποδυναμωμένη από την πανδημική κρίση, ίσως έρθουμε αντιμέτωποι με πολιτικές αλλαγές, ίσως και ένα «Μπρέξιτ 2». Η απώλεια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος αρνητικός παράγοντας, τον οποίο θα βλέπουμε συνεχώς μπροστά μας. Ίσως η Γερμανία θέλει μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή δεν έχει καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης».

Δείτε τη συνέντευξη (Από το 03:10):


Κοινοποίηση