Κοινοποίηση

«Αποσυμφόρηση νησιών αλλά και χώρας – Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της», ήταν το αίτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Κώστα Αρβανίτη, στην σύντομη παρέμβαση που έκανε μέσω Skype στην εκπομπή «ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ 7» στο OPEN.

Στην ερώτηση αν οι ευρωβουλευτές της χώρας είναι «ενωμένοι, ως εθνική ομάδα», ο Κώστας Αρβανίτης απάντησε: «Γίνονται συνομιλίες, βρισκόμαστε σε επαφή. Φυσικά όχι με τους φασίστες – για μένα οι ευρωβουλευτές δεν είναι 21 αλλά 19, δεν μετρώ Χρυσή Αυγή και Ελληνική Λύση. Γίνονται παρεμβάσεις και, όπου μπορούμε, παρεμβαίνουμε μαζί».

«Θέατρο του παραλόγου οι χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Καστανιές Έβρου. Η πρόεδρος της Κομισιόν, η κυρία φον ντερ Λάιεν μας είπε τι; Ότι η Ελλάδα θα γίνει η μεγάλη φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μας δίνει 700 εκατομμύρια για δομές, όμως τί θα γίνει με τους ανθρώπους που έρχονται;», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή για τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη και φον ντερ Λάιεν στον Έβρο, ενώ υπογράμμισε πως οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι είχαν μεγάλη απόσταση από αυτές της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Κώστας Αρβανίτης κατήγγειλε, στη συνέχεια, την υποκρισία της Ε.Ε. και της φον ντερ Λάιεν, που δεν βρήκε μία λέξη καταδίκης για τον Ερντογάν και με 700 εκ. φόρτωσε όλο το πρόβλημα στη χώρα μας. «Η φον ντερ Λάιεν δεν είπε μια κουβέντα για την τυχοδιωκτική, ιμπεριαλιαστική πολιτική του Ερντογάν, που γίνεται με πλάτες. Και οι πλάτες είναι και της κυρίας Μέρκελ, που έσπευσε, όταν ο Ερντογάν άνοιξε “την κάνουλα” να πει “είμαστε μαζί σου” για να βγει λίγες μέρες αργότερα υποκριτικά και να πει “ε, όχι κι έτσι, το παραξήλωσες”. Έχουμε υποκρισία από την ΕΕ, και αυτή η υποκρισία ουσιαστικά πλήττει τον λαό μου».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα από τις χθεσινές δηλώσεις στον Έβρο: «Τίποτα δεν πήραμε χθες. Ουσιαστικά η Ευρώπη μας είπε: Σας στέλνω λίγο παραπάνω Frontex και σας δίνω και 700 εκατ. για να φτιάξετε τούβλα για τις όποιες δομές νομίζετε. Και κρατηστε τους εκει.  Δηλαδή από τα νησιά-φυλακές θα πάμε στη χώρα-φυλακή;».

«Το Δουβλίνο πρέπει να αλλάξει χθες. Να γίνει αποσυμφόρηση της χώρας όχι μόνο των νησιών, και οι άνθρωποι όχι απλά να πάνε στην ενδοχώρα, αλλά να περάσουν στην ΕΕ, στις χωρες προορισμού. Δεν μπορεί μια χώρα 10 εκατομμυρίων να αντέξει το βάρος αυτό και η κυρία φον ντερ Λάιεν μας είπε “πάρτε 700 εκ. και άντε και καλή τύχη μάγκες”».

Ο Κώστας Αρβανίτης ενημέρωσε πως η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις και με Ευρωπαίους σοσιαλιστές και με Πράσινους. «Όλοι κάνουμε μια δουλειά, για να αλλάξουμε το αφήγημα,  που για εμάς είναι πως η Ευρώπη θα πρέπει να μοιραστεί ισότιμα τα βάρη διότι είναι συμμέτοχος σε αυτό που συμβαίνει στη Συρία. Δε μπορεί η ΕΕ να παίζει με συμφέροντα στη Συρία, ή στη Λιβύη, ή στην Μέση Ανατολή και η Ελλάδα μόνη να αναλαμβάνει όλα τα βάρη».

«Και κάτι τελευταίο: Τι είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; “Είστε η ασπίδα της Ευρώπης. Ευχαριστούμε. Τι θα κάνουμε; Πάρτε 700 εκατομμύρια και κρατάτε”.  Όχι. Δεν είναι έτσι, δεν είναι καθόλου έτσι. Πάρτε πίσω τα 700 εκ. και το πρόβλημα στην πλάτη σας, κι εμείς την ευθύνη που μας αναλογεί», τόνισε κλείνοντας την παρέμβασή του.


Κοινοποίηση