Κοινοποίηση

Το αίτημα να μην μείνει ανεξιχνίαστη καμία δολοφονία Δημοσιογράφου σε χώρα της ΕΕ, ούτε φυσικά η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, επανέλαβε από τη βήμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Κώστας Αρβανίτης.


Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ / The Left πήρε μέρος στη συζήτηση για το Κράτος Δικαίου στη Μάλτα, πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia, της ηρωικής ερευνήτριας Δημοσιογράφου που πλήρωσε με τη ζωή της την τόλμη της να προχωρήσει σε αποκαλύψεις που ενόχλησαν ισχυρούς παράγοντες στη χώρα της.

Σε αυτούς τους «ισχυρούς παράγοντες» αναφέρθηκε ο Κώστας Αρβανίτης ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του και ζητώντας Δικαιοσύνη «για όλους τους δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί μέχρι τώρα αλλά και για τους εγκεφάλους ενός συστήματος εξουσίας που επιδιώκει να μην τολμά κανείς να μιλάει.»

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μάλτα, την οποία είχε πρόσφατα επισκεφθεί ως μέλος επίσημης αποστολής της Επιτροπής LIBE προκειμένου να διαπιστωθεί από κοντά η πρόοδος των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

«Η Μάλτα πάει πολύ αργά», ανέφερε. «Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που είδαμε στην επίσκεψή μας εκεί. Δεν μπορεί σήμερα ακόμα να δικάζονται οι συγγενείς της Δάφνης Γκαλίτσια με αγωγές. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία», τόνισε με έμφαση.

«Η δολοφονία δημοσιογράφου είναι χτύπημα στην Δημοκρατία», σημείωσε αφού πρώτα στηλίτευσε την υποκρισία της Ευρωπαϊκής Δεξιάς καυτηριάζοντας τη στάση του επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βεμπερ, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός κατά της κυβέρνησης της Μάλτας στην παρέμβασή του. «Να το ξεκαθαρίσουμε», είπε απευθυνόμενος στον Βαυαρό πολιτικό «θα είμαστε πιο επιεικείς όταν η κυβέρνηση είναι Δεξιά και αυστηροί αν η κυβέρνηση είναι σοσιαλδημοκρατική

Το ίδιο, απόδοση Δικαιοσύνης και για «τους δολοφόνους του Καραϊβάζ στην Ελλάδα, της Μαρίνοβα, του Κούσιακ, του ντε Βρις στην Ολλανδία», σημείωσε μνημονεύοντας τις πρόσφατες περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων σε χώρες της ΕΕ. Ανάμεσα τους και η δολοφονία του Αστυνομικού ρεπόρτερ Γιώργου Καραϊβάζ, οι έρευνες για την οποία ενάμισι χρόνο μετά παραμένουν στο σκοτάδι.

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Κώστα Αρβανίτη:

 

5 χρόνια μετά την δολοφονία της Δάφνης, είμαστε πάλι εδώ, να συζητάμε για την Μάλτα, το Κράτος Δικαίου, και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.

Να ξεκαθαρίσουμε καταρχήν ότι η Μάλτα πάει πολύ αργά. Υπάρχουν πολύ σοβαρά ζητήματα που είδαμε στην επίσκεψή μας εκεί. Δεν μπορεί σήμερα ακόμα να δικάζονται οι συγγενείς της Δάφνης Γκαλίτσια με αγωγές. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία.

Όμως, άκουσα τον κ. Βέμπερ, ήταν πολύ αυστηρός. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: θα είμαστε πιο επιεικείς όταν η κυβέρνηση είναι Δεξιά και αυστηροί αν η κυβέρνηση είναι σοσιαλδημοκρατική;

Η δολοφονία δημοσιογράφου είναι χτύπημα στην Δημοκρατία.

Και βεβαίως περιμένουμε να δούμε το ίδιο και για τους δολοφόνους του Καραϊβάζ στην Ελλάδα, της Μαρίνοβα, του Κούσιακ, του ντε Βρις στην Ολλανδία.

Το ΕΚ, και το λέω ως πρώην δημοσιογράφος, δεν μπορεί να βάζει νερό στο κρασί του σε ζητήματα Δημοκρατίας. Αυτό το παιχνίδι των εντυπώσεων πρέπει να σταματήσει.

Και θα συνεχίσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για όλους τους δημοσιογράφους που έχουν δολοφονηθεί μέχρι τώρα αλλά και για τους εγκεφάλους ενός συστήματος εξουσίας που επιδιώκει να μην τολμά κανείς να μιλάει.


Κοινοποίηση