Κοινοποίηση

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), Κώστα Αρβανίτη & της ευρωβουλεύτριας Die Linke/The Left Cornelia Ernst, για τον θάνατο του 24χρονου Έλληνα μετανάστη στο Βούπερταλ της Γερμανίας, μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

 

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας, και ειδικότερα όταν αυτή έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά με θύματα μετανάστες, φέρνουν ενώπιον της ηγεσίας της ΕΕ οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς/The Left Κώστας Αρβανίτης και Κορνήλια Ερνστ.

Αφορμή για την ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην οποία ανταποκρίθηκε αμέσως η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής του Die Linke είναι ο θάνατος μέσα σε αστυνομικό τμήμα 24χρονου Έλληνα μετανάστη στο Βούπερταλ της Γερμανίας.

Όπως σημειώνουν στην ερώτηση οι δύο Ευρωβουλευτές, «Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μια αλληλουχία συμβάντων που συνιστούν επιχείρηση αποσιώπησης του γεγονότος, ακόμη και «αθώωσης» των αστυνομικών αρχών και προκαταβολικής απαλλαγής τους από οποιαδήποτε ευθύνη τυχόν έχουν για τη μοιραία κατάληξη του 24χρονου συμπατριώτη μας, οδήγησαν τους δύο Ευρωβουλευτές στην απόφαση να φέρουν το θέμα ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας.

«Στόχος της ερώτησης», σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης, είναι «αφενός να αποκρουστεί κάθε πιθανή προσπάθεια συγκάλυψης, και αφετέρου να στιγματιστεί και αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το κύμα ρατσιστικής βίας με δράστες όργανα του Νόμου και της Τάξης.

Η αστυνομική αυθαιρεσία και η συγκάλυψη ευθυνών για το θάνατο ενός νέου ανθρώπου δεν έχουν, δεν μπορούν να έχουν θέση στην Ευρώπη της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, στην Ευρώπη που δικαιούμαστε. Όπως δεν μπορεί να έχει θέση οποιαδήποτε υποψία έστω ρατσιστικής βίας από την πλευρά της Αστυνομίας, οποιασδήποτε Αστυνομίας. Ούτε στη Γερμανία ούτε πουθενά στην ΕΕ.» επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής.

«Χρειαζόμαστε Αλήθεια, Δικαιοσύνη και απόλυτη Διαφάνεια» αναφέρει σχετικά η Κορνήλια Ερνστ. «Αυτή η πρακτική της Αστυνομίας αλλά και των δικαστικών αρχών που βλέπουμε εδώ είναι απαράδεκτη, κάθε θάνατος κρατούμενου ή φυλακισμένου πρέπει να δημοσιοποιείται αμέσως, και όχι ως αποτέλεσμα δημόσιας πίεσης. Η ΕΕ πρέπει να δράσει ενιαία για να καταπολεμήσει το θεσμικό ρατσισμό στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την επιβολή του νόμου.»

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης που συνυπογράφουν Κώστας Αρβανίτης – Κορνήλια Ερνστ.

 

Πριν από λίγες μέρες, ο Γιώργος Ζαντιώτης, 24χρονος Έλληνας μετανάστης στο Βούπερταλ της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας πέθανε στο αστυνομικό τμήμα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση.

 

Είχε μόλις προηγηθεί η σύλληψή του, υπό συνθήκες ακραίας, αδικαιολόγητης βίας, και ενώ η αδελφή του εκλιπαρούσε τους αστυνομικούς, λέγοντας ότι το θύμα είχε πρόσφατα υποβληθεί σε σοβαρή ιατρική επέμβαση.

 

Η Αστυνομία του Βούπερταλ, η εισαγγελία και ο επικεφαλής της εισαγγελέας φαίνεται πως επί πέντε μέρες δεν είδαν λόγο να ενημερώσουν σχετικά με τον θάνατό του και η Αστυνομία αναγκάστηκε να τον δημοσιοποιήσει μόνον αφότου βίντεο στο οποίο είχε καταγραφεί το γεγονός αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

 

Με δεδομένες τις συνθήκες, την ακραία βία που τεκμηριώνεται από αδιάσειστα στοιχεία και την αντίδραση της εισαγγελίας που έσπευσε να ανακοινώσει ότι ο θάνατος του Γιώργου Ζαντιώτη οφειλόταν «σε παθολογικά αίτια» και πως ο ίδιος «βρισκόταν υπό την επήρεια παράνομων ουσιών» – αθωώνοντας ουσιαστικά τους αστυνομικούς που τον συνέλαβαν χωρίς καν να δημοσιοποιήσει σχετική ιατροδικαστική έκθεση,

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

 

Τι ενέργειες προτίθεται να αναλάβει, ώστε να αναχαιτιστεί γρήγορα το κύμα ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές δυνάμεις, μια θεσμική μορφή βίας που εκδηλώνεται με ολοένα και περισσότερα παρόμοια περιστατικά στον ευρωπαϊκό χώρο;

 


Κοινοποίηση