Κοινοποίηση

*Δήλωση του ευρωβουλευτή στο thefaq.gr

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της Ελλάδας και του σταθερού αιτήματος για αποσυμφόρηση των νησιών με μετεγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη έστειλαν οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς από τη Λέσβο.

Η επίσημη αντιπροσωπεία της GUE/NGL στην οποία συμμετείχαμε, εκπροσωπώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μαζί με τον Πέτρο Κόκκαλη, επισκέφθηκε το νησί σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού. Την ώρα που η Ενωμένη Ευρώπη ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πολιτική της για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, ακούγεται πια όλο και πιο δυνατά το – όχι και τόσο αυτονόητο εκτός Ελλάδας- αίτημα για μαζικές
μετεγκαταστάσεις.

Το μεγάλο «μπαμ» έγινε πριν από λίγες μέρες με τις 169 υπογραφές Ευρωβουλευτών. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός, εντυπωσιακός καθώς αγγίζει το ¼ των μελών του μοναδικού άμεσα εκλεγμένου Σώματος της ΕΕ. Είναι και η σύνθεση: Αυτή η σύνθεση που έχει κάνει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να έχουν πάθει μια ανεξήγητη αφωνία μπροστά σε μια πολιτική κίνηση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τις κυβερνητικές τους πολιτικές τωρινές και παλιότερες, μια αποδοκιμασία της Ευρώπης που αναζητεί προσχήματα για να φορτώσει όλο το βάρος στην Ελλάδα.

Αυτήν τη στιγμή λοιπόν, που οι φωνές αυτές δυναμώνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε να προσκαλέσει στην Ελλάδα την Ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL. Μια επίσκεψη που οργανώθηκε με διπλό στόχο: Να διεθνοποιήσει το αίσχος της Μόριας, την ανθρωπιστική κρίση στη Μυτιλήνη, να γίνει ακόμη πιο καθαρό εκτός Ελλάδας πως θύματα της πολιτικής αυτής είναι και οι ντόπιοι κάτοικοι που υποφέρουν κι αυτοί από τις ντροπιαστικές πολιτικές της ΕΕ στο προσφυγικό. Αλλά και να προστεθεί ακόμη μια ηχηρή φωνή στο αίτημα για Μετεγκαταστάσεις σε όλη την Ευρώπη, εδώ και τώρα.

Και οι σύντροφοί μας, ανταποκρίθηκαν!

Ήρθαν, είδαν αλλά δεν απήλθαν απλώς. Ούτε αρκέστηκαν στις ανέξοδες καταγγελίες κατά της Ελλάδας όπως έχουμε συνηθίσει από άλλους πολιτικούς χώρους στο παρελθόν.

Κατήγγειλαν τις πολιτικές της ΕΕ που μετατρέπουν τα Ελληνικά νησιά σε άτυπες φυλακές, σε αποθήκες ψυχών, τις πολιτικές που γεννούν Μόριες, και κάλεσαν τις κυβερνήσεις των χωρών τους να δεχτούν να αναλάβουν το μέρος του βάρους που τους αναλογεί.

Την ώρα που η Αριστερά στηρίζει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών, την ώρα που υψώνει ένα τείχος απέναντι στις ψευτο-αποτροπές που γεννάνε μίσος, Μόριες και πόνο για πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους, οι αντίπαλοί μας σαν υπάκουα σκυλάκια κουνάνε τις δουλοπρεπείς ουρές τους και ξερογλείφονται στα ευρωπαϊκά σαλόνια για λίγα παραπάνω εκατομμύρια ευρώ που θρασύτατα ονομάζουν «Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη».

Την ώρα που διακηρύττουν με στόμφο «Όχι Άλλες Μόριες», ετοιμάζουν μία νέα «προσωρινή», ίσαμε 3 ή και 4 φορές την παλιά που κάηκε.
Την ώρα που ομνύουν στην πολιτική Ενότητα της Ευρώπης, δέχονται ναεξαγοραστεί η χώρα και να μετατρέψουν έτσι τα Ελληνικά Νησιά σε αποθήκες ψυχών, άτυπες φυλακές.Απέναντι σ’ αυτήν την ανήθικη, αλλά και καταστροφική για τη χώρα πολιτική που προωθεί συστηματικά η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενώνει τη φωνή του με εκείνους στην Ευρώπη που θέλουν ελευθερία, δικαιώματα, πρόοδο κι ασφάλεια για όλους. Και η επίσκεψη στη Λέσβο, αυτόν τον στόχο τον εξυπηρέτησε με επιτυχία. Οι συνάδελφοί μας Ευρωβουλευτές της GUE/NGL βρίσκονται ήδη στις χώρες τους (Σουηδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία) και μιλάνε στους λαούς τους για όσα είδαν στη Μόρια, στο Καρά –Τεπέ, για όσα άκουσαν από τους εργαζόμενους στις δομές, τους πρόσφυγες και φυσικά τους κατοίκους. Η Ελλάδα αυτό το διήμερο δυνάμωσε τη φωνή της και το δίκαιο αίτημα της Αποσυμφόρησης με Πανευρωπαϊκής έκτασης μετεγκαταστάσεις, ακούγεται πιο δυνατό, πιο επιτακτικό από ποτέ, σε μια πανευρωπαϊκή μάχη που στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα δώσουμε μέχρι τέλους. Και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και όπου χρειαστεί.


Κοινοποίηση