Κοινοποίηση

Ποια μέτρα και κυρώσεις θα λάβετε για τον τερματισμό των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων δυο κρατών-μελών της ΕΕ, Ελλάδας και Κύπρου;

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες της τουρκικής ρηματικής διακοίνωσης στον ΟΗΕ, επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την Κυπριακή ΑΟΖ

Να αναλάβει δράση καλούν την Κομισιόν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, αναφορικά με την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν το γεγονός ότι η Τουρκία «στις 18 Μαρτίου, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ, ρηματική διακοίνωση με γεωγραφικές συντεταγμένες που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας», τονίζοντας προς την Κομισιόν ότι η ρηματική διακοίνωση αυτή βασίστηκε στο «παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη, στο οποίο αντιτάχθηκε η ΕΕ με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019», επειδήπαραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Δεδομένου ότι οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στρέφονται εναντίον δυο κρατών μελών της ΕΕ, η Κομισιόν καλείται να απαντήσει «τι μέτρα λαμβάνει για τον τερματισμό των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων» Ελλάδας και Κύπρου.

Επιπρόσθετα, και δεδομένου ότι η Τουρκία έχει ανακοινώσει την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στην περιοχή, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να μάθουν «αν η Κομισιόν σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες, επιπρόσθετες κυρώσεις για ενέργειες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο».

 

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε μια περίοδο πανδημίας του κορονοϊού, η τουρκική πολιτική ηγεσία εντατικοποιεί τις πολυεπίπεδες προκλήσεις της κατά της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενη το προσφυγικό/μεταναστατευτικό πρόβλημα και κλιμακώνοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου. Επιπλέον, στις 18 Μαρτίου, κατέθεσε μονομερώς στον ΟΗΕ, ρηματική διακοίνωση με γεωγραφικές συντεταγμένες που επικαλύπτουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η τουρκική ρηματική διακοίνωση βασίστηκε στο παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την Λιβύη, στο οποίο αντιτάχθηκε η ΕΕ με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2019[1] και το οποίο παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της θάλασσας, σύμφωνα με το οποίο τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει ανακοινώσει ότι σύντομα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει έρευνες και γεωτρήσεις σε αυτές τις περιοχές. Με αυτές τις ενέργειες, η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα, την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και τον ευρωτουρκικό διάλογο.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

Τι μέτρα λαμβάνει για τον τερματισμό των τουρκικών επιθετικών ενεργειών κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;
Σκοπεύει να προβεί σε συγκεκριμένες επιπρόσθετες κυρώσεις για ενέργειες εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο;

 

[1] https://www.consilium.europa.eu/media/41780/12-euco-final-conclusions-el.pdf


Κοινοποίηση