Κοινοποίηση

• Την ανησυχία της για τo πρωτοφανές έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που απειλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις αν καταθέσουν «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου», εκφράζει σύσσωμη η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση προς την Κομισιόν.

• Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτηρίζουν το συγκεκριμένο έγγραφο ως «νομικά έωλο, εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας, που οδηγεί στον απόλυτο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και συνιστά παρέμβαση στη δικαστική εξουσία και στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης».

• Οι Ευρωβουλευτές αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων σε βάρος του καθήκοντος αληθείας με το συγκεκριμένο έγγραφο.

Την ανησυχία τους για το πρωτοφανές έγγραφο του Γραφείου Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που απειλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχικές και ποινικές κυρώσεις αν καταθέσουν «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου» εκφράζουν με ερώτησή τους στην Κομισιόν οι έξι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης, Στέλιος Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά. Επισημαίνουν πως το συγκεκριμένο έγγραφο είναι «νομικά έωλο, εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας, που οδηγεί στον απόλυτο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και συνιστά παρέμβαση στη δικαστική εξουσία και στην ορθή απονομή της δικαιοσύνης», εκτός του πλαισίου λειτουργίας του Κράτους – Δικαίου.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων σε βάρος του καθήκοντος αληθείας με το συγκεκριμένο έγγραφο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αναφορά ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων είναι δυνατή μόνο προς υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συνάδει με το καθήκον αληθείας».

Οι Ευρωβουλευτές ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
α) Αν έχει ενημερωθεί για το παραπάνω έγγραφο.
β) Αν θεωρεί ότι συνάδει με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τις αρχές της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, που συνιστούν ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ και του κράτους δικαίου.
γ) Αν είναι ανεκτό από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπεται η μαρτυρία των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στις περιπτώσεις που θα ευνοεί το Ελληνικό Δημόσιο.

 

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Θέμα: Πρωτοφανής γενική αποτροπή των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάθεση ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων με την απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων
Με έγγραφό του προς υπηρεσίες και δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κοινοποιούμενο στον αρμόδιο Υπουργό, το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του Υπουργείου αναφέρει, γενικά και ανεξαίρετα, ότι η ένορκη κατάθεση δημοσίων υπαλλήλων υπέρ των αντιδίκων του Ελληνικού Δημοσίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα. Το εν λόγω έγγραφο, με τη γενική απειλή πειθαρχικών και ποινικών κυρώσεων, οδηγεί σε καθολική αποτροπή των δημοσίων υπαλλήλων από την εκπλήρωση του καθήκοντος μαρτυρίας, κατά παράβαση των διατάξεων της κείμενης νομοθεσίας . Παράλληλα, η αναφορά ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων είναι δυνατή μόνο προς υποστήριξη του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου Νομικού Συμβούλου και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης, δημιουργεί σοβαρές υπόνοιες για προσπάθεια κατεύθυνσης της μαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων που δεν συνάδει με το καθήκον αληθείας. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές και νομικά έωλο έγγραφο, εξαιρετικά αμφίβολης σκοπιμότητας, που οδηγεί στον απόλυτο εκφοβισμό των δημοσίων υπαλλήλων και συνιστά παρέμβαση στη δικαστική εξουσία και στους κανόνες ορθής απονομής της δικαιοσύνης.

Ερωτάται η Επιτροπή:
Έχει ενημερωθεί για το παραπάνω έγγραφο;
Θεωρεί ότι συνάδει με το δικαίωμα δικαστικής προστασίας και τις αρχές της ορθής απονομής της δικαιοσύνης, που συνιστούν ακρογωνιαίους λίθους της ΕΕ και του κράτους δικαίου;
Είναι ανεκτό από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο να επιτρέπεται η μαρτυρία των δημοσίων υπαλλήλων μόνο στις περιπτώσεις που θα ευνοεί το Ελληνικό Δημόσιο;

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:
Κώστας Αρβανίτης
Δημήτρης Παπαδημούλης
Αλέξης Γεωργούλης
Πέτρος Κόκκαλης
Στέλιος Κούλογλου
Έλενα Κουντουρά


Κοινοποίηση