Κοινοποίηση

• Με συντριπτική πλειοψηφία (468 υπέρ, 63 κατά και 162 αποχές) εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ψήφισμα στο οποίο εμπεριέχεται η τροπολογία για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την συνυπογραφή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.
• Η τροπολογία της Αριστεράς στο εν λόγω ψήφισμα, που καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις πατέντες και να καταρτίσει μία σαφή και συνεκτική στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, με μέριμνα για τους πολίτες στις αναπτυσσόμενες χώρες, ψηφίστηκε αποκλειστικά από τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (293 υπέρ, 284 κατά και 119 αποχές) στην Ολομέλεια.
• Οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για προσωρινή άρση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19.
• Η τροπολογία για την άρση της πατέντας, που είχε ως αφετηρία την πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίχτηκε από τις Ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ενώ καταψηφίστηκε από την Δεξιά, την Ακροδεξιά και την Ευρωομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Με συντριπτική πλειοψηφία (468 υπέρ, 63 κατά και 162 αποχές) εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Ψήφισμα που εμπεριέχει την τροπολογία για την άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του COVID-19, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με την συνυπογραφή των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, Κώστα Αρβανίτη, Πέτρο Κόκκαλη, Στέλιο Κούλογλου και Έλενα Κουντουρά, για την άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά του COVID-19.
Η τροπολογία που εγκρίθηκε με 293 ψήφους υπέρ, 284 κατά και 119 αποχές, στηρίχτηκε από σύσσωμες τις ομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων ενώ καταψηφίστηκε από τις ομάδες της Δεξιά και της Ακροδεξιάς που τριχοτομήθηκαν στην τελική ψηφοφορία. Εντύπωση προκαλεί η καταψήφιση της τροπολογίας από τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, παρότι υπερψήφισαν το τελικό Ψήφισμα, καθώς αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού Προέδρου για την στήριξή του στην άρση της προστασίας της πατέντας των εμβολίων κατά της COVID-19, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε σπεύσει, όχι μόνο να δηλώσει σύμφωνος με την πρωτοβουλία, αλλά να διεκδικήσει και την πατρότητά της, παρότι οι Ευρωβουλευτές της ΝΔ μόλις είχαν καταψηφίσει άλλη μια σχετική τροπολογία για την άρση των πατεντών. Υπενθυμίζεται, επίσης, πως όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιανουάριο ζήτησε στην Βουλή από τον Κ. Μητσοτάκη να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε επικαλούμενος τα επιχειρήματα της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας.
Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, μέσα από την τροπολογία τους, καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να καταρτίσει σαφή και συνεκτική στρατηγική για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, εστιάζοντας στην εξασφάλιση ισότιμης, οικονομικά προσιτής και έγκαιρης πρόσβασης στον εμβολιασμό για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδίως για όσους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από HIV/AIDS.
Ακόμη, μέσω της τροπολογίας αυτής, οι Ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για προσωρινή άρση από τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια, τον εξοπλισμό και τις θεραπευτικές αγωγές κατά της COVID-19. Τέλος, απευθύνουν έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες να ανταλλάσσουν τις γνώσεις και τα δεδομένα τους μέσω της δεξαμενής πρόσβασης στην τεχνολογία για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (C-TAP).
*Στα συνημμένα αρχεία θα βρείτε το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, το κείμενο της τροπολογίας για την άρση των πατεντών κατά του COVID-19 καθώς και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και της τροπολογίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Αποτέλεσμα Ψηφοφορίας Τροπολογίας για άρση πατεντών εμβολίων COVID-19
Τελική ψήφος – Ψήφισμα AIDS
Τροπολογία για άρση πατεντών εμβολίων COVID-19
Τελικό Κείμενο Ψηφίσματος


Κοινοποίηση