Κοινοποίηση

Politico: «Η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, αν και είχε το δικαίωμα να αγοράσει 2 εκ. επιπλέον». Η Κομισιόν δεν μπορεί να διαψεύσει το δημοσίευμα του Politico, γιατί δεν έχει τους αριθμούς των εμβολίων που έχουν παραγγείλει και διανεμηθεί στα κράτη μέλη! – Στέλλα Κυριακίδου, απαντώντας στη σχετική Ερώτηση Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει συνολικό αριθμό, δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει τον αριθμό δόσεων που έχουν κατανεμηθεί επιμέρους στα  κράτη μέλη, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε συνολικά ούτε από μεμονωμένες εταιρείες. Η Επιτροπή δεν μπορεί ούτε να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν παραγγείλει τα κράτη μέλη»

Απάντηση στην ερώτησή τους προς την Κομισιόν, αναφορικά με το αν η Ελλάδα δεν παρήγγειλε όλες τις ποσότητες εμβολίων που της αναλογούσαν, έλαβαν οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρά.
Οι Ευρωβουλευτές απεύθυναν ερώτηση προς την Κομισιον αναφορικά με δημοσίευμα του Politico σύμφωνα με το οποίο «η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκ. δόσεις του εμβολίου της Moderna, παρότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκ. επιπλέον δόσεις».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «το γεγονός αυτό εκμεταλλεύτηκαν η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις από αυτές που τους αναλογούν».
Το ερώτημα των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ άλλων, ήταν «πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί».
Η Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου αποφεύγει να διαψεύσει, το σχετικό δημοσίευμα, ενώ διευκρινίζει πως οι πρακτικές αυτές δεν είναι ενάντια στην απόφαση για κοινή προμήθεια εμβολίων και επομένως η Ελλάδα θα μπορούσε κάλλιστα να έχει επιδιώξει την προμήθεια επιπλέον δόσεων «ορισμένα κράτη μέλη μπορεί ωστόσο να αποφασίσουν να μην παραγγείλουν όλες τις δόσεις που τους αναλογούν, ενώ άλλα να παραγγείλουν περισσότερες».
Στο συγκεκριμένο αίτημα των Ε/Β του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το «πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί», η Κομισιόν απαντά πως «δεν είναι σε θέση» να ανταποκριθεί στο αίτημα δημόσιας λογοδοσίας και διαφάνειας και κοινοποιώντας «τον αριθμό των δόσεων που έχουν κατανεμηθεί στα επιμέρους κράτη μέλη, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε συνολικά ούτε από μεμονωμένες εταιρείες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Moderna».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αυτό, έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει τη δημιουργία μίας δημόσιας βάσης δεδομένων όπου θα αναρτάται κάθε στοιχείο διάθεσης των σωτήριων εμβολίων, ανά κράτος-μέλος και προμηθευτή. Είναι επιτακτικό για λόγους στοιχειώδους διαφάνειας και λογοδοσίας, αλλά και εμπιστοσύνης των πολιτών στην όλη προσπάθεια, όπως είχε τονίσει και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, Πασκάλ Κανφέν, πόσω μάλλον μετά από τη δίκαιη κριτική που έχει ασκηθεί στην Κομισιόν της κας Φον ντερ Λάιεν για χειρισμούς που δημιούργησαν τεράστιες καθυστερήσεις, μην θωρακίζοντας επαρκώς τα κράτη-μέλη της Ένωσης, απέναντι στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Η σχετική δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πασκάλ Κανφέν, από τις 5 Φεβρουαρίου 2021: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει τη μηνιαία δημοσίευση πλήρων στοιχείων σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που διατίθενται σε κάθε κράτος-μέλος. Μόνο υπό το καθεστώς πλήρους διαφάνειας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης, τις προκλήσεις που δημιουργούν οι καθυστερήσεις και την ταχύτητα με την οποία προσφέρονται τα εμβόλια, χτυπώντας αποφασιστικά την κλιμακούμενη παραπληροφόρηση και αβεβαιότητα στην Ευρώπη».

Ακολουθούν η ερώτηση των βουλευτών και η απάντηση της Επιτρόπου:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000141/2021
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού

Dimitrios Papadimoulis (The Left), Petros Kokkalis (The Left), Elena Kountoura (The Left), Alexis Georgoulis (The Left), Konstantinos Arvanitis (The Left)
Θέμα:         Διαφαινόμενες ανισότητες στην προμήθεια εμβολίων κατά της COVID-19
Πρόσφατο δημοσίευμα[1] αναφέρει ότι διάφορα κράτη μέλη, όπως η Πορτογαλία, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Σλοβενία, δεν προχωρούν στην αγορά του συνόλου των εμβολίων της Moderna που τους αναλογούν. Ειδικότερα η Ελλάδα φέρεται να αγόρασε μόνο 1,8 εκ. δόσεις, παρότι είχε το δικαίωμα να ζητήσει περίπου 2 εκ. επιπλέον δόσεις. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται ήδη η Γερμανία, με τη Γαλλία και τη Δανία να ακολουθούν το ίδιο παράδειγμα, προκειμένου να προμηθευτούν περισσότερες δόσεις από αυτές που τους αναλογούν βάσει του κεντρικού ευρωπαϊκού σχεδίου κατανομής των εμβολίων.

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1.    Πόσες δόσεις του εμβολίου της Moderna θα μπορούσε να προμηθευτεί η Ελλάδα και πόσες έχει ζητήσει να προμηθευτεί;

2.    Με δεδομένες τις σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού των κρατών μελών, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί ο μαζικός εμβολιασμός;

3.    Καθώς η ΕΕ έχει συμβάλει με γενναία χρηματοδότηση στη παραγωγή των εμβολίων, εξετάζει το ενδεχόμενο εξασφάλισης, μετά από διαπραγμάτευση, της πατέντας των εμβολίων, ώστε να καταστεί δυνατή η μαζικότερη παραγωγή τους από διάφορες παραγωγικές μονάδες και, συνακόλουθα, να επιταχυνθεί τόσο η προμήθεια εμβολίων από τα κράτη μέλη όσο και ο μαζικός εμβολιασμός;

EL

E-000141/2021

Απάντηση της κ. Κυριακίδου

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(19.3.2021)

1. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19[2] η κατανομή των δόσεων εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 στα κράτη μέλη πραγματοποιείται με βάση το πληθυσμιακό τους μέγεθος. Ωστόσο, ορισμένα κράτη μέλη μπορεί να αποφασίσουν να μην παραγγείλουν όλες τις δόσεις που τους αναλογούν, ενώ άλλα επιθυμούν ενδεχομένως να παραγγείλουν περισσότερες. Παρά το ότι η Επιτροπή, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας στρατηγικής[3], έχει δημοσιεύσει τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής, δεν είναι σε θέση να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν κατανεμηθεί στα επιμέρους κράτη μέλη, στην προκειμένη περίπτωση στην Ελλάδα, ούτε συνολικά ούτε από μεμονωμένες εταιρείες, στη συγκεκριμένη περίπτωση τη Moderna. Η Επιτροπή δεν μπορεί ούτε να κοινοποιήσει τον αριθμό των δόσεων που έχουν όντως παραγγείλει τα κράτη μέλη.

2. Στις 19 Ιανουαρίου 2021 η Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωση[4] για την παροχή στήριξης στα κράτη μέλη ώστε να ενισχύσουν τον εμβολιασμό, π.χ. με τον καθορισμό στόχων για τους προσεχείς μήνες[5]. Η Επιτροπή έχει επίσης δρομολογήσει διαδικασία κοινής προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού για τον εμβολιασμό κατά της νόσου COVID-19. Οι χώρες μπορούν τώρα να κάνουν τις παραγγελίες τους.

3. Στις 17 Φεβρουαρίου 2021 η Επιτροπή δημοσίευσε την ανακοίνωση με τίτλο «Εκκολαπτήριο HERA: προνοώντας μαζί έναντι της απειλής των παραλλαγών της νόσου COVID-19[6], στην οποία περιγράφει τη στρατηγική της για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγών του κορονοϊού και για την ταχεία ανάπτυξη και παραγωγή εμβολίων προσαρμοσμένων στις παραλλαγές αυτές. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή, μέσω της νέας ειδικής ομάδας[7], συνεργάζεται με τα κράτη μέλη και τη φαρμακοβιομηχανία με σκοπό την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

[1] https://www.politico.eu/article/germany-buys-extra-coronavirus-vaccine-doses-from-eu-countries/
[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1597339415327&uri=CELEX%3A52020DC0245
[3] https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/coronavirus-response/safe-covid-19-vaccines-europeans_el
[4] https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-united-front-beat-covid-19_en.pdf
[5] Έως το καλοκαίρι του 2021 αναμένεται ιδίως ότι τα κράτη μέλη θα έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70 % του ενήλικου πληθυσμού.
[6] Ευρωπαϊκή αρχή για την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας (ΗΕRA) https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-hera-incubator-anticipating-threat-covid-19-variants_en.pdf
[7] Ό.π.


Κοινοποίηση