Κοινοποίηση

Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τις πράξεις της Frontex είναι ξεκάθαρο και δεν χωρούν πλέον μισόλογα και «ήξεις αφήξεις». Σύμφωνα με αυτό, γίνονταν και γίνονται σταθερά pushbacks στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ η κυβέρνηση κατηγορείται ότι αρνήθηκε την σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών και την αποτροπή τέτοιων παράνομων πράξεων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Η Frontex, όπως αποκαλύπτεται, είχε αποδείξεις, γνώριζε και συγκάλυψε παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο. Όπως καταγράφεται στις σελίδες του πορίσματος οι ελληνικές αρχές είχαν και έχουν την εντολή να κάνουν pushbacks, πράξεις παράνομες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, στις οποίες η Frontex ήταν παρούσα.

Από νωρίς είχαμε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η τακτική των αρμόδιων υπουργών να εξοστρακίζουν, αντί να διερευνούν τις πολλαπλές καταγγελίες από διεθνείς οργανισμούς, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπουργούς άλλων κρατών, ακόμα και τις νύξεις των αρμόδιων Επιτρόπων, τόσο της ΕΕ όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε όλες τις περιπτώσεις η απάντηση της επίσημης Πολιτείας ήταν ότι πρόκειται είτε για ψέματα, είτε για προπαγάνδα της Τουρκίας.

Το ότι δεν είναι οι μοναδικές πράξεις ντροπής αλλά όπως αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά σε βίαιες απωθήσεις ανθρώπων προς τη χώρα μας προβαίνει συστηματικά η γειτονική Βουλγαρία, ουδόλως ελαφρύνει τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες όσων επέλεξαν τον επικίνδυνο αυτό δρόμο. Ουδόλως ελαφρύνει τις ευθύνες της Ελληνικής πολιτικής ηγεσίας η κάλυψη της Ευρωπαϊκής ηγεσίας VonDerLayen – Σχοινά. Ούτε φυσικά θα μπορέσει να κρυφτεί κανείς πίσω από μια παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, του διαβόητου κυρίου Leggeri, όσο αναγκαία κι επιβεβλημένη κι αν είναι αυτή.

Οι πράξεις των ελληνικών αρχών στις οποίες καταλήγει το πόρισμα προσβάλλουν την έννοια του κράτους δικαίου και οι Υπουργοί είτε έδιναν εντολές, είτε γνώριζαν, και όλο αυτό το διάστημα έλεγαν ψέματα στον ελληνικό λαό που στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής ύφεσης υπήρξε παράδειγμα αλληλεγγύης. Προσβάλλουν όμως πρωτίστως την ανθρώπινη ζωή απελπισμένων ανθρώπων, το Διεθνές Δίκαιο που αποτελεί σημαντικό όπλο στην εξωτερική πολιτική της χώρας συνολικά και απέναντι στην Τουρκία που συστηματικά εργαλειοποιεί το προσφυγικό, αλλά και τους λιμενικούς μας που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια εκατοντάδες χιλιάδες διασώσεις στη θάλασσα.

Ζητάμε να υπάρξει διερεύνηση και σε επίπεδο Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου πολλές φορές έχουμε ζητήσει εξηγήσεις και απαντήσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς αξιοποιώντας όλα τα μέσα έχουμε, χωρίς αποτέλεσμα. Σε συνέχεια, λοιπόν, του πορίσματος της LIBE, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει για ένα πολύ σοβαρό θέμα να έρθει στη Βουλή, να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενημερώσει με πληρότητα και χωρίς αφορισμούς τα κόμματα και τους πολίτες.


Κοινοποίηση