Κοινοποίηση

Με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής Θύμιο Λυμπερόπουλο και μέλη του Προεδρείου του ΣΑΤΑ συναντήθηκε στην Αθήνα ο Κώστας Αρβανίτης, ενόψει της μεγάλης πανευρωπαϊκής διαδήλωσης των αυτοκινητιστών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου.

 

Στη συνάντηση τέθηκαν από τους αυτοκινητιστές τα ζητήματα που προκαλεί η πολιτική παράδοσης των αστικών μεταφορών σε πολυεθνικούς κολοσσούς που εμφανίζονται ως πλατφόρμες τεχνολογικής καινοτομίας, με κορυφαία περίπτωση αυτήν της διαβόητης UBER. Θέματα αθέμιτου ανταγωνισμού, σοβαρά κενά ασφαλείας στη διαχείριση προσωπικών δεδομένων, ζητήματα που σχετίζονται με την «πράσινη μετάβαση» τέθηκαν από τους εκπροσώπους του κλάδου. 

 

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και μέλος της Επιτροπής EMPL αναφέρθηκε στη συμβολή του και της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην κρίσιμη διαδικασία νομοθέτησης για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, μια νομοθεσία ιδιαίτερα κρίσιμη για τη ρύθμιση της λειτουργίας εταιρειών όπως οι πλατφόρμες που στηρίζονται σε αλγόριθμους και προσωπικά δεδομένα.

 

Όπως ήταν λογικό η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις επιπτώσεις του πανευρωπαϊκού σκανδάλου της UBER. Οι αποκαλύψεις από διεθνούς κύρους ΜΜΕ των αθέμιτων πρακτικών, γκρέμισε ένα ακόμη “success story” της σύγχρονης νεοφιλελεύθερης δεξιάς και αποκάλυψε το πραγματικό διεφθαρμένο πρόσωπό της. Όπως οι ίδιοι οι αυτοκινητιστές επεσήμαναν, η Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Κυβέρνηση Τσίπρα ήταν από τις μοναδικές περιπτώσεις χώρας που αντιστάθηκε σθεναρά αλλά και αποτελεσματικά στη λαίλαπα της «Ουμπεροποίησης».

 

Μιας δεξιάς που δεν επιτίθεται μόνο στον κόσμο της εργασίας και τα δικαιώματά του, αλλά και σε μεγάλες ομάδες αυτοαπασχολούμενων, με κορυφαίο παράδειγμα τους αυτοκινητιστές.

 

Μιας δεξιάς που δεν διστάζει να απεμπολεί δημόσια έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές καθώς «ουμπεροποίηση» δεν σημαίνει μόνο εργαζόμενοι χωρίς δικαιώματα που βαφτίζονται «συνεργάτες», αλλά και ένα δαιδαλώδες πλαίσιο συναλλαγών που έχει ως αποτέλεσμα μειωμένα έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. 

 

Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές του ΣΑΤΑ εξέφρασαν τη σταθερή τους στήριξη στα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών οδηγών, στη σύνθλιψη των οποίων στηρίζουν την «επιτυχία» τους οι πλατφόρμες.

 

Τέλος συμφωνήθηκε νέα συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης αλλά και να υπάρχει σταθερή συνεργασία με στόχο την ανταλλαγή προβληματισμών. 

 

O Κώστας Αρβανίτης δεσμεύτηκε να αναδείξει τα θέματα των αυτοκινητιστών που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των επιτροπών των οποίων είναι μέλος με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του. 

 

Στη συνάντηση, εκτός από τον Πρόεδρο του ΣΑΤΑ συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι Παναγιώτης Μαυρίκης & Χρήστος Βλαχοπουλιώτης και ο υπεύθυνος Επικοινωνίας Β. Σιάσσος, οι συνεργάτες του Ευρωβουλευτή εργατολόγοι Αναστάσιος Πετρόπουλος (πρώην Υφυπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) και Στέλλα Βρακά (πρ. ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων).

 

Στη συνάντηση συμμετείχε και η συνεργάτιδα της Ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  Έλενας Κουντουρά, Μακεδονία Κουτσουμπέλη.

 


Κοινοποίηση