Κοινοποίηση

Απάντηση – παραδοχή συνενοχής της Κομισιόν με την ελληνική κυβέρνηση σε ερώτηση 16 ΕΒ από 5 πολιτικές ομάδες – την οποία συνυπογράφουν Παπαδημούλης – Αρβανίτης – για την κατασκευή τειχών γύρω από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων και συγκεκριμένα στη Ριτσώνα

Σε πλήρη γνώση των αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι οι προδιαγραφές με βάση τις οποίες κατασκευάζεται το ύψους τριών μέτρων τείχος στον προσφυγικό καταυλισμό της Ριτσώνας, όπως προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση 16 Ευρωβουλευτών από όλο το φάσμα του Δημοκρατικού Τόξου. Από πλευράς ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και επικεφαλής της ευρωομάδας, Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Αρβανίτης.

Χαρακτηριστικό της ανησυχίας που προκαλεί η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκλείσει ουσιαστικά τον καταυλισμό, είναι πως την ερώτηση υπογράφουν και 4 μέλη της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του Σώματος, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο ανήκει και το κυβερνητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Στη λίστα βρίσκουμε ακόμη δύο μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών, έναν από το φιλελεύθερο Renew, δύο από τους Πράσινους και συνολικά επτά Ευρωβουλευτές της Ομάδας της Αριστεράς / The Left. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρωτοβουλία της ερώτησης ανήκε σε Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ προκαλούν ανησυχία και αντιδράσεις και μέσα στην ίδια την πολιτική της ομάδα.

Η αρμόδια Επίτροπος Γιοχάνσον, στην απάντησή της σημειώνει πως για τις εν λόγω περιφράξεις έχει προβλεφθεί ευρωπαϊκό κονδύλι ύψους 9 εκατ. € συνολικά (και όχι μόνο για τη Ριτσώνα), χρήματα τα οποία αποτελούν τμήμα συνολικότερης χρηματοδότησης 180 εκατ €.

Από το γεγονός πως η περίφραξη υλοποιείται με Ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και από την ευθεία παραδοχή της Επιτρόπου πως «Ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές πριν από την κατασκευή των περιφράξεων», συνάγεται το συμπέρασμα πως το παραπάνω έργο, είναι μεν απόφαση κι επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης, ωστόσο δεν μπορεί παρά να εκτελείται με τη σύμφωνη γνώμη και την απόλυτη έγκριση της Κομισιόν!

Η συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας στα αντιπροσφυγικά σχέδια της Δεξιάς Κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιουργεί μείζον θέμα και δικαιώνει την κριτική που επανειλημμένα έχουμε ασκήσει στο υπό διαπραγμάτευση νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης, ότι παγιώνει το ρόλο δεσμοφύλακα που ελέω Δουβλίνου είχαν αναλάβει οι χώρες πρώτης υποδοχής!

Το νέο Σύμφωνο μπορεί να βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, αλλά τα Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο που θα φέρει ετοιμάζονται ήδη και περιβάλλονται με τείχη ύψους τριών μέτρων.

Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει.

Πάρτε το τώρα πίσω!

 

Ακολουθούν η πλήρης λίστα των Ευρωβουλευτών που είχαν υπογράψει την ερώτηση, και τα πλήρη κείμενα της ερώτησης και της απάντησης της Επιτρόπου Γιοχάνσον:

Το κείμενο της ερώτησης:

Ερώτηση προτεραιότητας με αίτημα γραπτής απάντησης P-002751/2021

προς την Επιτροπή

Άρθρο 138 του Κανονισμού

Θέμα: Κατασκευή τειχών γύρω από ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων

Στις 4 Μαΐου, οι κάτοικοι του προσφυγικού καταυλισμού της Ριτσώνας στην Ελλάδα διαπίστωσαν ότι κατασκευαζόταν γύρω από τις οικείες τους ένα τσιμεντένιο τείχος στρατιωτικών προδιαγραφών με ύψος τριών μέτρων. Σκοπός του είναι να διαχωρίσει τους 3 000 πρόσφυγες από την τοπική κοινότητα, παρόλο που ο καταυλισμός απέχει πολύ από τους ελληνικούς οικισμούς. Σύμφωνα με μια πρόσκληση υποβολής προσφορών στον ελληνικό ιστότοπο του ΔΟΜ[1], η ίδια τύχη περιμένει 7 000 πρόσφυγες σε τρεις ακόμα καταυλισμούς. Το τείχος κατασκευάζεται με κονδύλια από το πρόγραμμα της Επιτροπής «Στήριξη των ελληνικών αρχών στη διαχείριση του εθνικού συστήματος υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και τους ευάλωτους μετανάστες». Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η προώθηση της εκπαίδευσης και της συνεργασίας με την τοπική κοινότητα στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης. Τα τείχη επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο: διαχωρίζουν. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί θα μετατραπούν σε de facto φυλακές, επιδεινώνοντας σοβαρά την ψυχική υγεία των προσφύγων.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Γνωρίζει αυτές τις εξελίξεις; Εάν ναι, υποστηρίζει την κατασκευή τσιμεντένιων τειχών γύρω από τους ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων; Συνάδει η κατασκευή με τις αξίες και τους στόχους της ΕΕ και του προαναφερθέντος προγράμματος;

Πόσα ευρωπαϊκά κονδύλια διατίθενται για την κατασκευή τσιμεντένιων τειχών στη Ριτσώνα και σε άλλους ελληνικούς καταυλισμούς προσφύγων;

Οι συνυπογράφοντες Ευρωβουλευτές:

Janina Ochojska (PPE),  Πολωνία

Andrzej Halicki (PPE) Πολωνία

Róża Thun und Hohenstein (PPE), Πολωνία

Maria Walsh (PPE), Ιρλανδία

 

Łukasz Kohut (S&D), Πολωνία

Dietmar Köster (S&D), Γερμανία

 

Karen Melchior (Renew), Δανία

 

Erik Marquardt (Verts/ALE), Γερμανία

Katrin Langensiepen (Verts/ALE), Γερμανία

 

Dimitrios Papadimoulis (Αντιπρόεδρος του Ε/Κ, The Left), Ελλάδα

Konstantinos Arvanitis (The Left), Ελλάδα

Younous Omarjee (The Left), Γαλλία

Pernando Barrena Arza (The Left), Ισπανία

Clare Daly (The Left), Ιρλανδία

Cornelia Ernst (The Left), Γερμανία

Anne-Sophie Pelletier (The Left), Γαλλία

 

Το κείμενο της απάντησης:

EL

P-002751/2021

Απάντηση της κ. Johansson

εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

(6.7.2021)

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) υλοποιεί το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο παροχής βοήθειας έκτακτης ανάγκης «Στήριξη των ελληνικών αρχών στη διαχείριση του εθνικού συστήματος υποδοχής αιτούντων άσυλο και ευάλωτων μεταναστών», το οποίο καλύπτει, μεταξύ άλλων δράσεων, την κατασκευή και τις επιχειρησιακές ανάγκες των κέντρων υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα[2]. Το έργο αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή ή τη συντήρηση περιφράξεων στις δομές των Διαβατών, της Ριτσώνας, της Μαλακάσας και της Νέας Καβάλας, όπως ζητήθηκε από τις ελληνικές αρχές, με σκοπό την αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας των κατοίκων και του προσωπικού.

Ζητήθηκε η γνώμη της Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές πριν από την κατασκευή των περιφράξεων. Για την περίφραξη πρέπει να λαμβάνονται δεόντως υπόψη ορισμένες παράμετροι, ιδίως η πυροπροστασία, το φυσικό φως, η μη παρεμπόδιση του οπτικού πεδίου και η επαρκής απόσταση από τυχόν κατοικίες. Εφαρμόζεται μεικτή λύση, με εναλλασσόμενη χρήση σκυροδέματος και απλού συρματοπλέγματος.

Το ποσό που συμφωνήθηκε για την υλοποίηση του συνολικού έργου καλύπτει την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021 και ανέρχεται σε περίπου 180 εκατ. EUR, εκ των οποίων περίπου 9 εκατ. EUR προορίζονται για εργασίες στα κέντρα (συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, του καθαρισμού, της συντήρησης, των επισκευών και της τοποθέτησης περίφραξης).

[1]              https://greece.iom.int/sites/greece/files/Invitation%20Letter_20.pdf?fbclid=IwAR333iOC5ptpwgLWHon_gFgR8tJuCcOEN5JI3LlDRlF-xb6T7NZR7Tl7X_o

[2] Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε το ενημερωτικό δελτίο για τη χρηματοδοτική στήριξη που παρέχεται στην Ελλάδα: https://ec.europa.eu/home-affairs/sites/default/files/what-we-do/policies/european-agenda-migration/202104_managing-migration-eu-financial-support-to-greece_en.pdf


Κοινοποίηση