Κοινοποίηση

Μια σημαντική προσωπικότητα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ένας καταξιωμένος πανεπιστημιακός δάσκαλος, ένας Τουρκοκύπριος που τόλμησε να σταθεί απέναντι στα εθνοτικά στεγανά, ένας δραστήριος Ευρωβουλευτής, έρχεται στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Κώστα Αρβανίτη.

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ (Niyazi Kızılyürek) θα βρίσκεται την Πέμπτη 5 Μαΐου στην Αθήνα για να παρουσιάσει το βιβλίο του “Μια Ιστορία Βίας & Μνησικακίας:” Η Γένεση & η Εξέλιξη της Εθνοτικής Σύγκρουσης στην Κύπρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις επτά το απόγευμα στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, Πανεπιστημίου 12, στο κέντρο της Αθήνας, με ελεύθερη είσοδο.

Ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος, και μάλιστα Αριστερός, που εκλέγεται από τους πολίτες της Κύπρου για να τους εκπροσωπεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ως ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ συμμετέχει στην Πολιτική Ομάδα της Αριστεράς / The Left, όπου συνεργάζεται στενά με τους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Γεννήθηκε στο χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάστηκε ως Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος.

Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο.

Στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2019, ο Νιαζί Κιζιλγιουρέκ μελετά τις συνθήκες αλλά και τα βαθύτερα αίτια που προκάλεσαν και καθόρισαν την εθνοτική σύγκρουση στην Κύπρο, μέσα από τη δική του οπτική, με τόλμη αλλά και μέσα από το πρίσμα ενός στιβαρού επιστημονικού υπόβαθρου.

Την εκδήλωση της παρουσίασης θα ανοίξει με έναν σύντομο χαιρετισμό ο διοργανωτής Κώστας Αρβανίτης, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Για το συγγραφέα και το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Σία Αναγνωστοπούλου, Βουλ. ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, καθηγήτρια Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,
  • Θεόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος,
  • Αντώνης Χατζηκυριάκου, Επίκουρος Καθηγητής Οθωμανικής & Τουρκικής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και φυσικά, ¨
  • ο συγγραφέας του βιβλίου, Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και ακαδημαϊκός δάσκαλος Νιαζί Κιζιλγιουρέκ.

Παρεμβαίνει ο ομότιμος καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Γιαννακάκη, πρώην ΓΓ, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 


Κοινοποίηση