Κοινοποίηση

Στη Σλοβενία θα βρεθεί από σήμερα μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου o ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΠΣ/The Left Κώστας Αρβανίτης, με αντιπροσωπεία της Υποομάδας Κράτους Δικαίου (DRFMG). Στο μικροσκόπιο της αποστολής, οι καταγγελίες για διαφθορά, καταπάτηση του Κράτους Δικαίου και απόπειρες παρέμβασης σε Ανεξάρτητες Αρχές από τη Σλοβενική Κυβέρνηση.

«Φέτος θα βρεθούμε στη χώρα που, ενώ επί του παρόντος κατέχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η κυβέρνησή της επιδεικνύει ολοένα και αυξανόμενο ακροδεξιό αυταρχισμό, με επικίνδυνους χειρισμούς σε θέματα Κράτους Δικαίου, που αποτελεί θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος», τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης.

Στον απόηχο του σκανδάλου στην Αυστρία που προκάλεσε την παραίτηση Κουρτς, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να μένει στο απυρόβλητο για ακόμη μεγαλύτερης έκτασης παρεμβάσεις, είναι κρίσιμος ο έλεγχος των καταγγελιών για διαφθορά, απόπειρες ελέγχου και παρεμβάσεων σε ανεξάρτητες αρχές όπως η Δικαιοσύνη και παραθεσμικούς εναγκαλισμούς με τις ελίτ, για τα οποία κατηγορείται η Σλοβενική Κυβέρνηση.

Οι εντεινόμενες ενδείξεις για διαφθορά, «με τη βούλα» των αρμόδιων παρατηρητηρίων όπως το Greco, που κατήγγειλε τη Σλοβενική Κυβέρνηση ότι δεν εφάρμοσε καμία από τις 15 συστάσεις κατά της διαφθοράς που της απηύθυναν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, συνιστούν συμπεριφορές που καταπατούν κατάφωρα τις Θεμελιακές Αρχές της Ένωσης. Τα μέλη της αντιπροσωπείας της Υποομάδας θα πραγματοποιήσουν αυτοψία και σειρά συναντήσεων με φορείς αλλά και κυβερνητικά στελέχη, για να εξετάσουν τις καταγγελίες για διαφθορά και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και τον Τύπο.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής, θα πραγματοποιηθεί αυτοψία στα σύνορα με την Κροατία, η κυβέρνηση της οποίας, υπό το βάρος καταγγελιών και αποκαλύψεων – και σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση που σφυρίζει αδιάφορα – συμφώνησε στην ανάγκη διερεύνησης των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις στα σύνορά της.

Παράλληλα, ο Κώστας Αρβανίτης θα συμμετάσχει και στην αντιπροσωπεία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για τα καθιερωμένα «Study Days» της Left, που έχουν στόχο την ενημέρωση για τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αλληλεγγύης και σεβασμού με γνώμονα τα Δικαιώματα των εργαζομένων, το Κράτος Δικαίου, την αντιμετώπιση της κλιματικής και της προσφυγικής κρίσης.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πλήρης δράσεων τόσο της ευρωομάδας μας όσο και της Υποομάδας Παρακολούθησης της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου & των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (DRFMG) της LIBE στην οποία συμμετέχω. Με σύμμαχο την κοινωνία των πολιτών, οι αριστερές δυνάμεις πρέπει να παλέψουμε για την ανοικοδόμηση μιας Ευρώπης βασισμένης στην αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση του νεοφιλελευθερισμού, την ανάδειξη των βίαιων συνεπειών της απάνθρωπης μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ και την ανάγκη καταπολέμησης της διαφθοράς και της καταπάτησης του Κράτους Δικαίου» σχολιάζει ο ευρωβουλευτής.

 


Κοινοποίηση