Κοινοποίηση

Παρά τη ρητή απαγόρευση του αποδεδειγμένα καρκινογόνου αμίαντου στις οικοδομικές κατασκευές από το 2005, το επικίνδυνο υλικό δεν έχει απομακρυνθεί από πολλά κτίρια, ακόμη και δημόσια, στην Ελλάδα θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κεντρικό κτίριο των ΕΛΤΑ στην Πάτρα, όπου οι υπάλληλοι εργάζονται τουλάχιστον 8 ώρες καθημερινά, έχουν καταγγελθεί περιστατικά ασθένειας και θανάτων σχετιζόμενων με τον καρκίνο.

Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1974, η ύπαρξη αμίαντου εντοπίστηκε το 2009 και 15 ολόκληρα χρόνια μετά δεν έχει αφαιρεθεί. Από το 2018 έχουν επιβληθεί πρόστιμα στην επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για λάθος χειρισμούς και έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της Left, Κώστας Αρβανίτης, αναφέρει ότι η εμπειρογνώμων που πρότεινε την ολική αφαίρεσή του απολύθηκε.

Το υλικό έχει εντοπιστεί σε πολλούς δημόσιους χώρους στην Ελλάδα, όπως δημόσιες υπηρεσίες, στρατόπεδα και χωματερές και είναι εύλογη η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας όσων εισπνέουν τα επικίνδυνα μικροσωματίδια επί ώρες καθημερινά.

Δεδομένης της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/148/ΕΚ για την Προστασία των Εργαζομένων από την Έκθεση σε Αμίαντο στον Χώρο Εργασίας, ο Κώστας Αρβανίτης ερωτά την Κομισιόν τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από τα δημόσια κτίρια στην Ελλάδα και για την προστασία της υγείας.

 

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης του Αντιπροέδρου της Left:

 

Θέμα: Ύπαρξη αμιάντου σε δημόσιες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα Σε πολλές δημόσιες εγκαταστάσεις της Ελλάδας, όπως στρατόπεδα, δημόσια κτίρια, χωματερές, ο επιβλαβής αμίαντος δεν έχει απομακρυνθεί1 . Συγκεκριμένα, από το 2009, έχει διαπιστωθεί ύπαρξη αμιάντου στο κεντρικό κτίριο της δημόσιας επιχείρησης ΕΛΤΑ Α.Ε. στην Πάτρα, κατασκευής 1974. Η εμπειρογνώμων στην οποία ανατέθηκε η εκτίμηση της κατάστασης, πρότεινε την ολική αφαίρεσή του, ώστε η εταιρία να είναι σύννομη με την Οδηγία 2009/148/ΕΚ για την Προστασία των Εργαζομένων από την Έκθεση σε Αμίαντο στον Χώρο Εργασίας. Εν έτει 2024, ο αμίαντος στο κτίριο παραμένει και οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν περιστατικά ασθένειας και θανάτων σχετιζόμενων με νεοπλασματικές νόσους. Μάλιστα, έχουν επιβληθεί από το 2018 πρόστιμα στην επιχείρηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και την Περιφέρεια για έκθεση εργαζομένων σε κίνδυνο. Παράλληλα, η εμπειρογνώμων, που επέμενε για την ανάγκη εναρμόνισης με την ευρωπαϊκή οδηγία, απολύθηκε2 . Άλλες περιπτώσεις συνιστούν το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, το Στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” στα Χανιά, το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού στην Πάτρα κ.α. Λαμβάνοντας υπόψιν την ισχύουσα Οδηγία 2009/148/ΕΚ, και την πρόσφατη τροποποίησή της (Οδηγία(ΕΕ)2023/2668), ερωτάται η Επιτροπή: Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει την απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από τα δημόσια κτίρια, κατά συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των πολιτών


Κοινοποίηση