Κοινοποίηση

Κοινή δήλωση του τομεάρχη Μεταναστευτική Πολιτικής της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιού και του ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κ. Αρβανίτη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιτάσσεται δημόσια και με τρόπο ξεκάθαρο στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των παράνομων επαναπροωθήσεων και των «εξαφανίσεων», καθώς και τη σταθερή άρνηση της να δεχθεί τη δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συνοριακές διαδικασίες.

Τη στιγμή που η Κροατία κάνει το απολύτως ελάχιστο και αναγνωρίζει την ανάγκη να διερευνήσει αντίστοιχες καταγγελίες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να τις αγνοεί και να τις υποβαθμίζει και να λοιδορεί την αντιπολίτευση και κορυφαίους φορείς όταν ζητούν εξηγήσεις .
Ο κος Μηταράκης μάλιστα δεν μένει εκεί, αλλά βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε ένα κείμενο ντροπής με το οποίο ζητά από κοινού με τους ομολόγους του της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας και άλλους, να τους επιτρέπεται να προβαίνουν ακόμα και σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη θάλασσα όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο και να βαφτίζουν “ευρωπαϊκή λύση” την σκληρή πολιτική αποτροπής με pushbacks, φυλακές και τείχη, που επιτρέπει ντροπιαστικά φαινόμενα όπως αυτά που συμβαίνουν στο Αιγαίο.

Οι πολιτικές επιλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιαίτερα του κου Σχοινά, για το πώς φτάσαμε το 2021 να θεωρείται κανονικότητα η απειλή της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας και η ξενοφοβική αντίληψη της Ουγγαρίας για τη διαφορετικότητα, αλλά και η σταθερή εργαλειοποίηση του ζητήματος από πλευράς της Τουρκίας, δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν τη στάση της κυβέρνησης.

Οι καταγγελίες για προφορικές εντολές για επαναπροωθήσεις, τις οποίες η αρμόδια επίτροπος κα Γιόχανσον χαρακτήρισε ενορχηστρωμένες πράξεις βίας,  πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και να απαντηθούν. Η ελληνική πολιτεία πρέπει να δείξει ότι παραμένει ένα κράτος δικαίου και όχι κράτος βίας. Αν δεν το κάνει, προσβάλει έναν λαό που στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής ύφεσης έδινε από το υστέρημα του για να στηρίξει ανθρώπους που διέφευγαν από τον πόλεμο στη Συρία και άλλες εστίες συγκρούσεων, αλλά και τις γυναίκες και τους άντρες του λιμενικού που έσωσαν μισό εκατομμύριο ψυχές στα νερά του Αιγαίου, όπως φυσικά προσβάλει και την μνήμη του ηρωικού Κυριάκου Παπαδόπουλου.

Θα βρεθούμε απέναντι στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ηγεσίας, του Βίσεγκραντ και της ελληνικής Κυβέρνησης να γίνει η χώρα μας ο εκτελεστής των πιο απάνθρωπων πολιτικών απέναντι σε κατατρεγμένους ανθρώπους, στο όνομα μιας, δήθεν, ασφάλειας και ενός, ψευδεπίγραφου, ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα!


Κοινοποίηση