Κοινοποίηση

Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία / The Left και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων (LΙΒΕ) του Ε/Κ, Κώστα Αρβανίτη, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.

 

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, θα μπορούσε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να είναι μια ημέρα γιορτής και τιμής για τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση.

Όμως, η δολοφονία Καραϊβάζ, η απώλεια πέντε θέσεων μέσα σε μια χρονιά (2020: 65, 2021: 70) στην παγκόσμια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που μετρά την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου σε κάθε χώρα, οι ανοιχτές – πλέον – καταγγελίες για περιστατικά λογοκρισίας στην ΕΡΤ, το διαρκές χτύπημα στην ερευνητική δημοσιογραφία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση τον κυβερνητικό πόλεμο στον Κώστα Βαξεβάνη και το Documento, η πνιγηρή μονοφωνία και η – με λιγοστές εξαιρέσεις – ομοιομορφία που επικρατεί στο ειδησεογραφικό πεδίο, σκιαγραφούν ένα τοπίο γκρίζο και θολό.

Η χώρα βιώνει καταστάσεις που μοιάζουν όλο και πιο πολύ με αυτά που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο Βίσεγκραντ ή την Τουρκία του Ερντογάν.

Η παγίωση ενός νέου τοπίου ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ από μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών, και ο πνιγηρός Εναγκαλισμός των Δημόσιων ΜΜΕ από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι παράλληλα γεγονότα που νομοτελεικά δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν στην απαξίωση της Ενημέρωσης ως Δημόσιου Αγαθού στα μάτια των πολιτών.

Στην Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα της Λίστας Πέτσα, η Ελευθερία του Τύπου δεν είναι πια τόσο αυτονόητη συνθήκη. Κι ένα μέτωπο υπεράσπισης με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων στην Ενημέρωση ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκρουστούν αποτελεσματικά οι επιθέσεις σε βάρος της, επιθέσεις που εν τέλει είναι επιθέσεις κατά της ίδιας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου.


Κοινοποίηση