Κοινοποίηση

Στα Γιαννιτσά, ο ρατσισμός, ο φασισμός και η ξενοφοβία μετρούν σήμερα μια νίκη. Η ακραία Δεξιά, κυβερνώσα και μη, έσπειρε εθνικιστικές κραυγές και θερίζει θύελλες του χειρότερου είδους. Μόλυνε τη νέα γενιά. Το δηλητήριο του ρατσισμού μπήκε τόσο βαθιά στις ψυχές αυτών των παιδιών, που αισθάνθηκαν την ανάγκη να το επικοινωνήσουν, να διαδηλώσουν «για τα όνειρά τους», που απειλούνται από την φοίτηση προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά σχολεία.

«Λαθρομετανάστες» οι κατατρεγμένοι πρόσφυγες. «Λαθρομετανάστες» τα παιδιά.

Αλλάξαμε την ιστορία, αλλάξαμε το νόημα των λέξεων, ξεχάσαμε την προσφυγιά…

Δεν μπορούμε να θυμώσουμε με τα παιδιά. Αυτά που ακούνε λένε. Στα σπίτια, στην τηλεόραση, στα μέσα δικτύωσης.

Μπορούμε όμως να θυμώσουμε με τους γονείς. Με τους πολιτικούς που ξερνάνε ρατσιστικό οχετό για μικροπολιτικούς λόγους και τους δημοσιογράφους που τον παρουσιάζουν ως κανονικότητα.

Μετά τον θυμό, τί; Πώς θα γλιτώσει το παιδί;

Η σημερινή ρατσιστική πορεία στα Γιαννιτσά είναι ντροπή. Για τον ανθρωπισμό, για τη δημοκρατία. Για να γλιτώσει το παιδί πρέπει να δει τον άλλο δρόμο. Όχι τις γουρουνοκεφαλές, τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου και τις στολές των Μακεδονομάχων. Πρέπει να δει το δρόμο της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της αποδοχής. Της αποδοχής του πρόσφυγα, του ομοφυλόφιλου, του αλλόθρησκου.

Κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, όπως η πρωτοβουλία των συλλόγων γονέων των σχολείων της Πεντέλης, πρέπει να στηρίζεται από κάθε προοδευτικό πολίτη. Να ενεργοποιηθούν τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και να αντιπαλέψουν τον ρατσισμό.

Για να γλιτώσει το παιδί.

 

*Η Σόνια Αναγνωστέλλη είναι φιλόλογος και συνεργάτις του ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.


Κοινοποίηση